JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kina kjøper laks som aldri før

Kina utsetter møter om handelsavtale med Norge, men kineserne kjøper mer laks fra Norge enn noen gang tidligere.

Verdien har så langt i år økt med 55 prosent fra i fjor.

Norge og Kina har i lengre tid jobbet med å få på plass en handelsavtale, og lenge så det ut som om Norge ville bli det første europeiske landet som skulle få dette til. Men nå har kinesiske myndigheter ifølge Aftenposten utsatt den niende forhandlingsrunden som skulle starte ved nyttår. Det er ikke klart når forhandlingene vil bli gjenopptatt.

– Ingen dramatikk

Kineserne har meldt at det er «behov for mer tid til interne konsultasjoner før et nytt møtetidspunkt kan fastesettes», heter det fra Nærings- og handelsdepartementet.

I Eksportutvalget for fisk (EFF) ser man ikke noen dramatikk i dette. Kina har også utsatt tilsvarende forhandlinger med andre land, som India, uten at det kan knyttes til enkelthendelser, påpeker informasjonsdirektør Christian Chramer.

– I vårt forhold til Kina har det ikke skjedd noen endringer siden tildelingen av Nobels fredspris. Sjømatsalget til Kina øker også i november. Innspillene vi får fra dem som handler med Kina, er at det ikke er noen endringer i holdningene til norske eksportører, sier i Christian Chramer til NTB.

Setter nye rekorder

En handelsavtale mellom Norge og Kina vil bety en kraftig reduksjon av tollsatsene på en rekke eksportvarer, ikke minst på sjømat. Markedet i Kina er det viktigste i Asia for norske sjømatleverandører

Det har aldri blitt solgt mer laks til Kina enn i år. Kina og Hong Kong er nå Norges 12. største laksemarked og det 7. største sjømatmarkedet totalt. Hittil i år er det solgt laks til Kina og Hong Kong for 1 milliard kroner. Det er en økning på 355 millioner kroner, eller 55 prosent fra samme tid i fjor. Snittprisen per kilo har gått opp med 7 kroner til 41,63 kroner. I mengde er økningen så langt i år på 30 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, viser EFFs statistikker.

– Sjømaten vi selger til Kina er viktig av flere grunner. Laksen er viktig og synlig i kinesiske butikker, men vel så viktig er sild, makrell og hvitfisk som blir bearbeidet i Kina og går til videreeksport, sier Chramer. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse