LO ikke bekymret
Selv om det har vært en betydelig økning i inngåtte avtaler som gir avvikende arbeidstid, er dette ikke bekymringsfullt, mener LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
nina.sandaas@lomedia.no
Fagforeninger med over 10 000 medlemmer har adgang til å inngå tariffavtaler om arbeidstid som fraviker eller gir dårligere vern enn arbeidsmiljøloven. En slik adgang har eksistert siden 1984, og etter en lovendring i 2006 har antallet avtaler økt, fra 40 til 600 i året.
Fafo-rapporten «Arbeidstidsordninger som fraviker arbeidsmiljøloven» ble i dag presentert i Arbeidsdepartementet. Den beskriver omfanget av avtaler inngått av de fire store arbeidstakerorganisasjonene Fellesforbundet, Fagforbundet, LO Stat og Norsk Sykepleierforbund.
LES RAPPORTEN: «Arbeidstidsordninger som fraviker arbeidsmiljøloven»
Få avtaler avslås
– Det er ikke noe nytt at det finnes veldig mange ulike arbeidstidsordninger som fraviker reglene i arbeidsmiljøloven. Det er vi i LO veldig godt kjent med. Og vi har god oversikt over tariffavtaler om arbeidstidsordninger som LO-forbund har inngått. Det som derimot kom fram i den nye Fafo-rapporten, er med hvilken ansvarlighet og effektivitet slike avtaler inngås, sier Trine Lise Sundnes.
LES ARTIKKELEN: Avtaler seg vekk fra lovfestet arbeidstid
Ofte handler det om en behandlingstid på 15-20 dager fra initiativet oppstår lokalt til avtalen er godkjent sentralt. Fellesforbundet og LOs håndtering av den betydelige søknadsmengden er svært godt organisert, slår rapporten fast. En nyhet i rapporten, ifølge Sundnes, var det også at veldig få avtaler blir avslått.
Gir fleksibilitet
Prosjektleder Åsmund Arup Seip i Fafo framholdt i presentasjonen av rapporten at praktiseringen av arbeidsmiljølovens § 10-12 gir fleksibilitet i forhold til en streng lovgivning. Videre er det stor variasjon i bruken av § 10-12 innenfor de ulike tariffområdene. Det er mange sentrale veiledninger for avvikende avtaler og reglene er utførlige. Arbeidsgiversiden mener motparten har fått et pressmiddel der den kan kreve visse goder for å inngå avtale. Men rapporten viser at det ikke er vanlig med økonomisk kompensasjon.
Fellesforbundet har hatt sterk økning fra 2004 i antall søknader om fravik fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. På det meste har det eksistert 20 ulike såkalte rotasjonsordninger som betyr lange arbeidsdager, men også lange friperioder. Ifølge 1. nestleder Anders Skattkjær må dette ses i sammenheng med at Norge over en lengre periode har hatt store prosjekter som er plassert langt borte fra medlemmenes bosted, for eksempel Ormen Lange og Melkeøya.
Lengre avspaseringer
– Den gode siden ved dette er at våre medlemmer har fått arbeid. Det negative er at de i arbeidsperiodene må bo borte fra hjemmet. Utfordringen er å ikke ha arbeidstidsordninger som i for stor grad avviker fra det som er vanlig, samtidig som de heller ikke skal gå utover hensyn til helsa. Og på den andre siden behovet for å sikre lengre avspaseringsordninger, slik at en kan være lengre hjemme. Det er klart dette har skapt store utfordringer, sier Anders Skattkjær.
– Er det også et økende press fra arbeidsgiversiden for å få Fellesforbundets medlemmer til å inngå avtaler om avvikende arbeidstidsordninger lokalt?
– Ja, vi har opplevd arbeidsgivere som presser på, men vi skal heller ikke stikke under en stol at også våre egne medlemmer og tillitsvalgte har ønsket avvikende arbeidstidsordninger for å ivareta hensynet til familielivet til berørte ansatte. I det store og hele vil jeg likevel hevde at vi har klart å håndtere disse utfordringene på en akseptabel måte.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie