Fra bil til kollektiv
Kraftig satsing på veier og baner må til for å møte trafikkøkningen i årene fremover.
Det kommer fram i transportutredningen som ble lagt fram tirsdag.
Innen 2040 vil det være om lag 6,1 millioner nordmenn. Nesten all befolkningsveksten vil finne sted i de store byene, ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå.
Veidirektør Terje Moe Gustavsen vil ha flere storbyboere ut av bilene og inn som syklister, gående eller kollektivpassasjerer. For å få til det er det nødvendig å styrke kollektivsatsingen og sykkelveinettet samtidig som man innfører tiltak for å bremse veksten i bilbruken.
– Legger vi til rette for både kollektivtrafikk og biltrafikk i storbyområdene, vinner bilen, sier veidirektøren.
Gustavsen er villig til å se på flere kontroversielle tiltak. Rushtidsavgift, bompenger, færre parkeringsplasser og skattlegging av gratis parkering er alle muligheter som bør vurderes.
Staten bør også vurder å bidra mer til utbygging og drift av kollektivtrafikk av høykvalitet i de mest befolkningstette områdene, mener han.
Vei i distriktene
Statens vegvesen, Kystverket, Jernbaneverket og Avinor har i rapporten sett på de viktigste områdene innen transportsektoren i løpet av de neste 30 årene.
Rapporten viser tydelig de store utfordringene i storbyområdene står overfor, ifølge samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).
– Her kan vi ikke «veibygge» oss ut av problemene, sa Kleppa da hun tok imot rapporen fra utredningsfasen for arbeidet med Nasjonal transportplan 2014-2023.
– Samtidig må vi dempe det presset folk i mange byområder nå opplever ved også å sørge for bedre veier i distriktene. Vi sier: Ja, takk, begge deler. Satsing på veier i distriktene og kollektivtilbud i byene, sa hun.
Sjø og bane
Befolkningsvekst, bedre råd blant folk og globalisering gjør at det må tas et krafttak i trafikken, ifølge rapporten. Ikke minst dersom transportsektoren skal greie å holde seg innenfor regjeringens klimamål for 2020.
Mer enn 25 prosent av dagens godstrafikk kan flyttes fra lastebiler og vogntog over til jernbane og sjøtransport, ifølge rapporten.
– Det er fullt mulig, men det skjer ikke av seg selv, sier Gustavsen. Han lister opp mulige tiltak: Kutt i statlige avgifter og gebyrer for sjøtransport, øk avgifter og gebyrer for biltransport, mer effektive knutepunkter og lengre togsett.
Flere vil fly
Rapporten slår fast at flyet er det viktigste transportmiddelet på lange reiser, både innenlands og til og fra utlandet. På avstander over 500 kilometer reiser to av tre med fly, og flyreisene blir ikke færre i årene som kommer.
– Den ventede veksten har både sammenheng med økt globalisering, befolkningsvekst, stadig flere eldre som reiser mye og en generelt forventet inntektsøkning i befolkningen, sier konserndirektør for strategi og utvikling i Avinor, Jon Sjølander.
Å redusere veksten i fly som transport har ikke vært noe tema i utredningen, opplyser Gustavsen til NTB.
Fram mot 2040 er det beregnet at antall innbyggere over 67 år vil fordobles. Denne gruppen vil også reise mer enn dagens pensjonister, derfor blir det lagt vekt på universell utforming av hele reisekjeder. (ANB-NTB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen