Dinosaurenes dans
I organisasjonskampen blir medlemmenes interesser skjøvet til side, men forbundsløst LO er ikke svaret.
I et intervju med Fellesforbundets leder Arve Bakke i LO-Aktuelt nr.2 i år sier forbundslederen: «Et LO organisert i dag med hvite ark, hadde vært et forbundsløst LO»
Klassekampen har tatt opp tråden og i en serie har de argumentert med hvor fint det er med et forbundsløst LO. Utgangspunktet er et innlegg forbundssekretær i Industri Energi, Ommund Stokka, holdt på et seminar i forbindelse med Trondheimskonferansen. Han mente at tida er moden for det han kaller en «husvask innad i LO».
– Vi må diskutere forbundenes sammensetning og et forbundsløst LO, sa Stokka.
Stokka er forbundssekretær i Industri Energi. IndustriEnergi består blant annet av gamle Kjemisk Forbund som organiserer store deler av de ensidige industristedene i Norge. Mange av disse er utsatt for store omstillinger.
Det ferskeste eksempelet er Herøya. Der har den gamle vedlikeholdsavdelingen til Hydro blitt skilt ut og ble kjøpt av det tyske selskapet Bilfinger Berger Industrial Services. Fellesforbundet mener at dette er deres folk, mens medlemmene vil fortsette som medlemmer i den stolte fagforeninga Herøya Arbeiderforening og Industri Energi.
Dette er ikke første gang Industri Energi er i en slik konflikt. I 2006 truet klubben ved Fundo Wheels i Høyanger med kollektivt å melde seg ut av LO hvis de ble tvunget inn i Fellesforbundet. Resultatet der var at klubben kunne fortsette som medlem i Høyanger Kjemiske Fagforening, men betale kontingent til Fellesforbundet.
Omstruktureringen i arbeidslivet gjør at slike konflikter oppstår igjen og igjen. Privatiseringen av offentlig sektor har skapt mange slike konflikter. De gamle kommunale busselskapene har hengt igjen i Fagforbundet til tross for at det er Transportarbeiderforbundet som eier tariffavtalen.
Til tross for den store omstillingen er det få konflikter. LO inngår hvert år rundt 800 tariffavtaler, det blir ikke mer enn 3-4 konflikter av det hvert år.
Men de konfliktene som oppstår er såre, gnagende og ressursødende. Medlemmer som havner i en slik konflikt, spesielt hvis de er nye medlemmer i fagbevegelsen, opplever kampen som dinosaurenes dans. Egentlig burde det angå dem, men kampen blir utkjempet på arenaer de ikke engang visste eksisterte.
Det er tre ting slike konflikter dreier seg om:
– Tradisjon og tilhørighet
– Makt i LO
– Hvilken tariffavtale en skal tilhøre
Tradisjon og tilhørighet er åpenbart viktig for Herøya og Høyanger. Kanskje spesielt på ensidige industristeder hvor fagforeninga har vært en av de sentrale samfunnsinstitusjonene kan det oppleves sårt å gi slipp på denne tilhørigheten. Viktige arbeiderkollektiv rives opp med rota.
I LO er det kjøttvekta som rår. Når Fagforbundet har to medlemmer i LOs sekretariat og Norsk Transportarbeiderforbund bare har en vara i de som bestemmer LOs daglige virksomhet, sier det seg selv at det er viktig å ha mange medlemmer. Å gi fra seg medlemmer er derfor en måte å undergrave egen makt.
Det viktigste for fagbevegelsen er hvilken tariffavtale en jobber på . Det er altfor lett å glemme at målet for fagorganisering er å skaffe seg monopol på salg av varen innfor en bransje eller et fag. Det avgjørende er derfor hvilken tariffavtale man jobber på. I dag er det slik at det er hvert forbund som eier den enkelte tariffavtale. I noen sjeldne tilfeller som i Nettbuss både Transport , Fagforbundet og Jerbaneforbundet parter i avtalen.
I stedet for å kjempe for et forbundsløst LO, er det viktigere å kjempe for at alle som jobber på samme område, har lik tariffavtale. Ved å åpne døra for at flere forbund hadde eierskap til samme avtale kan konfliktnivået dempes.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin