Middelklassen bestemmer
sym@lomedia.no
I land etter land har venstresiden blitt fraløpt og frastjålet. Høyrepartiene har iført seg sosialdemokratiske klær og velgerne har fulgt etter. Og dette har skjedd samtidig som den økonomiske krisen har kastet tusenvis av mennesker ut i arbeidsløshet og sosial nød. Over hele Europa jobber venstrestrateger med å finne mottrekk. I Norden er Samak – samarbeidsorganisasjonen for fagbevegelsen og de sosialdemokratiske partiene – i startgropen med en omfattende utredning rundt framtida til den nordiske modellen. I et større europeisk perspektiv jobber PES – organisasjonen for Europas sosialdemokratiske/sosialistiske partier – med et felles partiprogram. Begge steder erkjenner man behovet for et solidarisk samarbeid over landegrensene. En av årsakene er EUs rolle som premissleverandør. En annen er erkjennelsen av at den nordiske velferdsmodellen ikke vil overleve isolert til Norden eller til enkeltland.
I denne utgaven av LO-Aktuelt påpeker daglig leder i Fafo, Jon Hippe, at høyrepartiene går mot midten. De dyptgående analysene etter sosialdemokratiets dramatiske valgnederlag i Sverige, er krystallklare på at den eneste måten partiet kan gjenvinne makten på er ved å gjenvinne velgerne i sentrum. De norske meningsmålingene etterlater heller ingen tvil om hvor de rødgrønne partiene må kapre velgere hvis flertallet skal sikres for en ny periode. De sosialdemokratiske partiene kan glemme regjeringsmakt hvis de i folks bevissthet framstår som partiet for de trygdete og svake i samfunnet. Tragisk og ironisk nok er det stadig flere mennesker som trenger nettopp dette.
Arbeiderbevegelsens store utfordring er at den må klare å fylle begge oppgavene. Den må ivareta interessen til middelklassen – det store flertallet som er i arbeid og opplever en jevn vekst i privat velferd og velstand. Og de stadig flere ressurssterke pensjonistene. Samtidig må den aldri glemme sine ideologiske røtter og det lille mindretallet som mer enn noen andre trenger ekte sosialdemokratisk politikk. Politisk er dette mulig. Enkelt sagt er det bare å videreutvikle velferdsstaten. Vanskeligere er det å framstå troverdig både med et solidarisk budskap og en politikk som kan tilfredsstille middelklassens voksende krav til valgfrihet og kvalitet.
For her dreier det seg ikke bare om å ha den riktige politikken. Folk må også overbevises. Det krever en massiv og målrettet opinionsbygging. I Sverige opplevde man at LO og forbundene ikke maktet å innfri sine målsettinger om å nå ut til medlemmene under valgkampen. Dermed sviktet venstresidens sterkeste kort, den direkte kontakten med mennesker ute på arbeidsplassene. På de andre arenaene dominerer høyresiden og de kommersielle interessene. Deres budskap selges i mediene og får støtte på lederplass. Næringslivet har økonomiske ressurser til å fi nansiere tankesmier og markedsføringskampanjer. Og drivkraften ligger i profitten.
(Lederartikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 4/2011)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Rødt og Marie Sneve Martinussen har hatt større oppslutning enn Venstre i 33 måneder på rad og KrF i 27 måneder.
Martin Guttormsen Slørdal