Lysere tider for lønnstakerne
LO-leder Roar Flåthen tror på økt kjøpekraft også i årene som kommer, men i år blir det neppe de helt store utslagene.
bjorn.erik.dahl@anb.no
– Hvis prognosene slår til, kan man vente seg hyggelige lønnsoppgjør i årene framover. Det går bra med industrien og det er økt fart i økonomien. Det pleier å slå ut positivt for lønnstakerne, sier LO-leder Roar Flåten til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Hvis eierne får bedre verdiskapning, skal vi ha vår del. Hvem ellers skal få ta del i verdiskapningen, hvis ikke de som er med og skaper verdiene, spør Flåthen retorisk.
I år er det uansett nærmest opplest og vedtatt at det blir et moderat og «fornuftig» mellomoppgjør, til tross for at både Norges Bank og Statistisk Sentralbyrå (SSB) mener de fleste piler peker oppover.
Lavere uttak
– Jeg bruker begrepet fornuftige lønnsoppgjør, der vi må ta hensyn til sysselsettingen, situasjonen i norsk økonomi og konkurranseevnen, sier LO-lederen, som forventer at regjeringen følger opp med politikk som tar hensyn til det samme.
– Vi kom noenlunde greit ut av det i fjorårets hovedoppgjør også. Vi har hatt litt lavere uttak i lønnsøkning de siste par årene fordi også vi har vært utsatt for en finanskrise. Inntjeningen i norsk økonomi og for konkurranseutsatte næringer spesielt, ble vesentlig dårligere fordi råvareprisene gikk ned og etterspørselen dalte. Vi har også et ansvar for å holde kronekursen så lav som mulig, for ellers slår det hardt ut i konkurranseutsatt næring. Nå er vi på vei oppover igjen, men det er ikke slik at vi er tilbake igjen til der vi var før finanskrisen, advarer Flåthen.
Vil flagge ut
Selv om SSB spår høyere lønnsvekst fram til 2014, ser Flåthen for seg at det kan være mange bedrifter som vil flagge ut i et sånt løp.
– Det er ikke uproblematisk hvis man skal ta hensyn til konkurranseutsatt næring. Dette spiller inn når det gjelder hva som er fornuftig å ta ut i lønnsøkning. Men sammenlignet med andre land, er vi fortsatt annerledeslandet. Vi har innkassert en hyggelig reallønnsøkning hvert år de siste ti årene, som var gjennomsnittlig høyere enn de ti årene før det igjen, sier Flåthen.
– Og en hyggelig reallønnsøkning får vi altså først ved neste hovedoppgjør i 2012?
– Vi må ta ett år av gangen, for vi vet ikke hvilken situasjon vi har til neste år. Det er mørke skyer over Europa og den økonomiske utviklingen i verden. Men råvareprisene øker, det er fart i industrien, det som er olje- og gassdrevet i økonomien går bra, og det er etterspørsel etter aluminium. Det er mange positive trekk nå, men vi er ikke tilbake til utgangspunktet fra før finanskrisa. Investeringene må også ta seg opp, noe som er preget av en viss usikkerhet, minner han om.
I boks
– NHO-sjef John G. Bernander har sagt at LOs krav til mellomoppgjøret om å opprettholde kjøpekraften er så godt som i boks, hvis man tar med prisveksten på to prosent, samt overhenget, eller ettervirkningene, fra fjorårets hovedoppgjør?
– Hvis man bruker de gjennomsnittlige tallene, så er ikke det langt unna sannheten. Men når vi la til grunn at vi skulle sikre kjøpekraften for alle under hovedoppgjøret i fjor, må vi ha det med oss inn i årets mellomoppgjør også. Men vi la også til grunn en likelønns- og lavlønnspott som gjorde at noen måtte få mer, men da skulle vi i alle fall sikre at ingen skulle tape kjøpekraft på det. Samtidig var usikkerheten stor internasjonalt i fjor, og den er fortsatt stor, men det går også bedre i norsk økonomi, noe vi må ta med oss inn i mellomoppgjøret.
– Hva mener du da?
– Hvis vi hadde vært like dårlig stilt som mange av landene i Europa, så hadde diskusjonen her vært annerledes og ikke handlet om å øke kjøpekraften. Da kunne vi i beste fall ha sikret den, men fordi vi har en mye gunstigere situasjon, så mener vi at det er grunnlag for å ta ut tillegg.
Lav- og likelønn
– Hva kan kvinner og lavtlønte forvente i år da?
– De kan forvente at vi skal prioritere dem. Så får vi se hvordan vi kan løse det innenfor de forskjellige områdene. I LO/NHO-området er det lavlønnsbiten som tradisjonelt har vært måten å sikre likelønn på, for det er mange kvinner blant de lavtlønte. Prioriterer vi lavtlønte, er det også et likelønnsløft på grunn av den store andelen kvinner. I andre sektorer, for eksempel i staten, har det aldri vært så sterkt prioritert og satt av så mye penger til likelønnsløsninger som i fjor. Jeg er helt overbevist om at det vil bære frukter over tid, avrunder LO-leder Roar Flåthen. (ANB)
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Sissel M. Rasmussen