JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppgjør med Høyres likestilling

Ap-politikerne Helga Pedersen og Anniken Huitfeldt tar nå et oppgjør med Høyres likestillingspolitikk.

christina.halvorsen@anb.no

De viser til flere punkter der Høyre og Ap er uenige.

Når nestleder Helga Pedersen tar opp dette i talen sin til Aps landsmøte i helgen er et av temaene fedrekvoten.

– Pappaperm er nok det fremste enkelteksemplet på forskjellen mellom likestillingspolitikken vår og Høyre-sidens. Få grep har vært mer vellykket for å sikre barns tilgang til begge foreldrene og sikre likestilling som både fremmer kvinners muligheter i arbeidsmarkedet og menns muligheter i familielivet, sier Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Nordmenn i verdenstoppen

– Det er ingen menn i verden som tar seg så mye av barna sine som norske, bortsett fra svenske og islandske. Ingen menn lager så mye mat, og ingen er så mye sammen med ungene sine, supplerer Anniken Huitfeldt, kulturminister og leder av Aps kvinnenettverk.

Høyre på sin side vil fjerne fedrekvoten.

– Det er strid mellom høyresiden og oss om veldig mange av spørsmålene på likestillingsområdet. Det gjelder for eksempel nettopp pappaperm og fordelingspolitikk, påpeker Huitfeldt.

Pedersen trekker frem at Ap også vil at kvinner skal få et tilbud om tidlig ultralyd i uke 12.

– Høyre ønsker ikke at alle kvinner skal få et slikt tilbud. Det er diskriminerende med tanke på at tilbudet i dag ganger de som bor i bynære strøk og de som har råd til å betale, sier Pedersen.

Sosial dumping

Pedersen trekker også frem sosial dumping i lavtlønte yrker, som i renholdsbransjen og hotell- og restaurantbransjen. Hun viser til at regjeringen blant annet har styrket Arbeidstilsynet og innført forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter.

– Det betyr at arbeidstakere som utfører arbeidet for det offentlige, ikke skal ha dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn det som er vanlig for vedkommende sted og yrke. Høyre og Frp glimrer med sitt fravær og stemmer ned forslag med tiltak for å bekjempe dette. Konsekvensen er at de brutaliserer arbeidsdagen hos renholdere og andre kvinnedominerte yrker, mener Pedersen.

Pedersen mener også at kvotering som virkemiddel for å oppnå reell likestilling har gitt gode resultater og trekker frem kvotering av 40 prosent kvinner i allmennaksjestyrer som eksempel på det.

– Gruppetenkning

Familiepolitisk talskvinne i Høyre, Linda Cathrine Hofstad Helleland mener «Aps skryteliste viser at de fortsatt har en gruppetenkning når det gjelder sitt syn på kvinner».

– De ønsker fortsatt mer politisk styring av kvinner, fremfor å se på kvinner som enkeltindivider som tar ulike valg. Aps likestillingspolitikk begynner å gå ut på dato, sier Helleland til ANB.

– Ta for eksempel fedrepermisjon. Der Høyre nå foreslår likestilt foreldreskap, vil Ap bestemme hvordan familien skal fordele familietiden sin. Og når det gjelder kvinnelønn, er det stusselige tiltak Ap kommer med i stortingsmeldingen om likelønn, mener Helleland.

– Vi må fortsatt kjempe for at kvinner skal ha rett til like muligheter og for en del holdningsendringer. Men Ap må innse at å endre lovverket og definere kvinner som en svak og ensartet gruppe, den tiden er forbi. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse