JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tok kampen – vant jobben tilbake

Aldri har vi lest en dom som gir arbeidsgiveren så lite heder som Aust-Agder tingrett gjør i sin dom mot Nettbuss Sør AS.14.04.2011
11:15
16.12.2013 15:55

vegard.holm@lomedia.no

Bussjåfør Stein Arild Githmark stevnet bedriften for usaklig oppsigelse og vant jobben sin tilbake, ble tilkjent 150 000 kroner for økonomisk tap og 75 000 kroner for ikke-økonomisk tap, og ble i tillegg tilkjent saksomkostningene. På ett eneste punkt har retten gitt selskapet medhold, nemlig i at Githmark parkerte sin privatbil på feil sted inne på bedriftsområdet.

Dommen fra Aust-Agder tingrett er et kroneksempel på hvordan en bedriftsledelse ikke er i stand til å takle frustrasjon hos et verneombud, men i stedet verner om seg sjøl og alle feilene de har gjort.

I skrivende stund er ikke dommen rettskraftig.

Stein Arild Githmark har jobbet i bedriften siden 1969, kun avbrutt av to år, tidlig på 1970-tallet, da han jobbet som lastebilsjåfør på Arendals bryggeri. I 1969 var han 15 år gammel og begynte som billettør i busselskapet, og da han endelig kunne begynne som bussjåfør gjorde han det.

Fram til 15. februar 2009, altså 40 år etter at Githmark begynte i bedriften, gikk alt på skinner. Aldri hadde han fått så mye som en skrape av bedriften, og godt likt var han av kolleger og passasjerer. Fagorganisert i Norsk Transportarbeiderforbund har han vært like lenge som han har jobbet. I dommen slås det fast at Githmark «har bidratt positivt til selskapets omdømme utad, ved å ha blitt omtalt i lokalpressen som en bussjåfør kundene har satt pris på.»

Githmark hadde vært hovedverneombud i ti år da han søndag 15. februar 2009 ble innkalt til et krisemøte på jobben. «Vaskehallen», en bygning som besto av en hall for rengjøring og klargjøring, og verksted og servicehaller, hadde nettopp brent ned til grunnen. Brannårsaken er fortsatt ikke klarlagt.

På dette møtet, der mange fra ledelsen deltok, i tillegg til den hovedtillitsvalgte og hovedverneombud Githmark, startet den mer enn en to år lange perioden der Githmark har fått merke hva det vil si å legge seg ut med ledelsen i Nettbuss Sør.

Det er ingen tvil om at hovedverneombudet kom med kraftfulle meldinger til ledelsen, var opprørt, sint og aggressiv under møtet. Githmark stemplet ledelsen som feig og uansvarlig, fant aldri roen og forlot møtet i sinne. Brannen var en alvorlig sak for hovedverneombudet. Mange tekstmeldinger og telefonsamtaler fra kolleger denne formiddagen vitnet om at mange andre også var opptatt av hva som hadde skjedd. Hovedverneombudet følte ansvar og greide ikke helt å styre sinnet.

En som sjøl har vært tillitsvalgt og hovedverneombud har ingen problemer med å skjønne Githmarks utbrudd og raseri. Og ved en slik dramatisk hendelse som en brann, er det mulig å forstå at ledelsen tar til motmæle i øyeblikket. Men at ledelsen i en så stor bedrift som Nettbuss Sør ikke kommer på andre tanker enn det de gjorde dagen etter brannen er ikke lett å skjønne. Diskusjonene ledelsen hadde etter søndagsmøtet, og valgene de ble enige om, vet de bare sjøl innholdet av. Kloke var valgene ikke - det kan vi lese av dommen fra Aust-Agder tingrett.

Dagen etter måtte nemlig Githmark møte opp i bedriftshelsetjenestens lokaler fordi ledelsen i bedriften mente han hadde vært ruspåvirket på søndagsmøtet. Det ble presentert et Akan-opplegg for Githmark – en mann som aldri hadde vært mistenkt for å ha et alkoholproblem. Bedriften fratok også Githmark vervet som hovedverneombud, forteller hovedtillitsvalgt Yngvar Venemyr til Transportarbeideren. Han var også på møtet 16. februar.

Buss fikk Githmark heller ikke kjøre lenger, han måtte gjøre andre oppgaver. Hvis han ikke gikk med på disse kravene fra ledelsen, var det eneste alternativet å bli avskjediget.

Hvilken makt trodde ledelsen i Nettbuss Sør de hadde: Ikke bare avskjediger de en mann som ikke hører på dem, men presser et Akan-opplegg på ham uten forutgående advarsler. Og ikke minst avsetter de et hovedverneombud som er demokratisk valgt av arbeidskameratene med en norsk lov å fungere etter.

En bieffekt av at Githmark ble fratatt vervet som hovedverneombud var at han aldri ble innkalt av politiet og brannvesenet for å forklare seg om sitt syn på brannen, en brann han hadde meninger om. Han var jo fra nå av bare et eks-hovedverneombud.

Hva mener tingretten i Aust-Agder om Githmarks påståtte alkoholproblemer? Etter at mange vitner ble ført for retten, de fleste fra ledelsen i Nettbuss Sør, heter det i dommen:

«Retten konstaterer etter dette at det ut over Githmarks uvanlige opptreden på møtet, ikke foreligger holdepunkter for at han her var påvirket. Githmarks opptreden kan imidlertid også forklares ut fra hans psykiske reaksjon på situasjonen. Han hadde i lengre tid påtalt hva han mente var svikt i vernearbeidet, og denne svikten hadde etter hans mening nå gitt seg et dramatisk utslag i brannen. Githmark følte sitt arbeid som hovedverneombud sterkt berørt av hendelsen. Det er vel nærliggende at Githmark i denne situasjonen mistet besinnelsen og at det «toppet» seg for ham, enn at hans opptreden skyldtes påvirkning.»

Nå startet åpenbart et mer planmessig arbeid fra ledelsen for å bygge opp under en oppsigelse av Githmark. Oppsigelsen er datert 1. september 2010.

Vi husker at Githmark aldri tidligere enn 15. februar 2009 var mistenkt eller anklaget for rusmisbruk av bedriftens ledelse. Heller ikke av andre. 16. februar ble det «inngått en avtale» som var håndskrevet og ført i pennen av HR-direktør Elise Hannestad. Ny avtale om Akan ble gjort med bistand av bedriftshelsetjenesten 19. februar, og 18. mars 2009 ble Akan-avtalen ytterligere utvidet. Det ser ut til at bedriften tok grep og jobbet for å nagle Githmark til brudd på Akan-avtalen, slik at de på den måten kunne legge mer i skuffen som underbygde sakligheten av en kommende oppsigelse.

Bedriften krevde å bli holdt orientert og informert om den minste detalj. Og ikke minst var det en kontinuerlig mistenkeliggjøring av Githmark. Men de lyktes ikke. Githmark lot seg ikke presse ut. Han tok kampen. Og vi andre fikk kjennskap til hvordan Nettbuss Sør behandlet en ansatt gjennom 40 år.

Etter at Aust-Agder tingrett har vurdert vitneutsagn og dokumentasjon framlagt i retten gjør den følgende konklusjon i saken om brudd på Akan-avtalen:

«For en så stor og profesjonell bedrift som Nettbuss Sør AS, som ikke var helt ukjent med inngåelse av Akan-avtalen fra tidligere, må det kunne kreves et langt høyere presisjonsnivå i de avtaler som inngås dersom bedriftens forståelse skal kunne legges til grunn. Retten er etter dette kommet til at Githmark ikke brøt Akan-avtalen.»

Også bedriftens sjåførinstruks hadde Githmark brutt, i følge ledelsen. Selskapet har nemlig strengere krav til bruk av medikamenter og rusmidler enn lovgivningen setter, heter det i dommen. Aust-Agder tingrett er klar på at Gitmark «ikke har overtrådt selskapets sjåførinstruks.»

Om en advarsel Githmark fikk for å ha vasket bilen sin, heter det i dommen «at advarselen bygger på et sviktende grunnlag.» Samtidig kommer retten med ramsalt kritikk av bedriftens saksbehandling forut for denne skriftlige advarselen.

Den enstemmige dommen er klar, og uten tvil på bussjåfør Stein Arild Githmarks side. Han har fått full oppreisning for bedriftsledelsens anklager mot ham. Tingretten har trodd på Githmark, og ikke på bedriftsledernes vitnemål, og den har gitt enn dom i tråd med det.

Men på ett punkt mener jeg retten har gjort feil. Den har gitt et alt for lavt pengebeløp i ikke-økonomisk tap til Githmark. I dette tilfelle burde den vært minst tidoblet. Både fordi Githmark har vært utsatt for umenneskelig behandling over lang tid, men også fordi arbeidsgivere, bedriftsledere og eiere kun har forståelse for pengenes makt. Og ved å ha merket denne dommen på bunnlinja i regnskapet ville kanskje eierne av selskapet krevd en bedre ledelse av sjefene i Nettbuss Sør AS.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
14.04.2011
11:15
16.12.2013 15:55Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker