God mat bør ikke kastes
Landbruksministeren stiller seg positiv til at det opprettes sentraler for mat som ellers ville blitt kastet.
kjell.werner@anb.no
– Forslaget om en matsentral er både interessant og spennende, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).
Han har utfordret matbransjen til å redusere avfallsmengden. En arbeidsgruppe la i dag fram en rapport som konkluderer med at det ikke er noen hindringer i veien for å opprette en matsentral i Oslo. Opp til 3.000 personer vil kunne nyte godt av en slik sentral.
– Nå er det viktig at det videre arbeidet kommer i gang så snart som mulig, slik at dette kan bli en realitet, sier Brekk.
Flere steder
– Jeg vil oppfordre alle aktørene i hele matverdikjeden om å samarbeide for å finansiere og organisere dette viktige arbeidet. Og det bør også vurderes om det kan opprettes matsentraler også andre steder i landet, ikke bare i Oslo, sier Brekk.
Rapporten er utarbeidet av en arbeidsgruppe Brekk var med på å nedsette i fjor. Gruppen ble ledet av Kirkens Bymisjon og har hatt representanter fra næringen og myndighetene.
Kirkens Bymisjon er en av flere organisasjoner som allerede i dag mottar betydelige mengder mat fra dagligvarehandelen gratis. Flere andre ideelle og frivillige organisasjoner ønskes med i matsentral-prosjektet framover.
Fullverdig
Brekk understreker at det dreier seg om fullverdig mat.
– Det er ikke snakk om å tilby noe med dårligere kvalitet enn vi finner i butikken. Det er bare praktiske årsaker til at maten ikke omsettes i vanlige kanaler, understreker Brekk.
Ministeren viser til at det kastes 500.000 tonn mat til en verdi av rundt regnet 10 milliarder kroner i Norge hvert år.
– Det er både et etisk og moralsk dilemma i en verden med en milliard sultende og et stadig mer synlig problem med utslipp av klimagasser. Mat som ikke blir spist, blir snarere et dobbelt klimaproblem. Det skapes klimagasser både i produksjonen av maten og når den går i forråtnelse, påpeker Brekk. (ANB)