Historie og politikk
Bør det være opp til historiker Nik. Brandal å avgjøre hvem av kollegene som har gjort seg politisk kvalifisert eller diskvalifisert til forsk-ningsoppdrag om arbeidslivshistorie og norsk fagbevegelse, spør Idar Helle.
De fleste både i fagbevegelsen og i historikermiljøene vil svare et klart nei til dette. I så måte er intervjuet med Brandal i LO-Aktuelt 9/2011 et overraskende og ikke særlig trivelig gjensyn med tidligere generasjoners kaldkrigsmentalitet.
Nik. Brandal klistrer ivrig politiske merkelapper på oss som i tillegg til å være faghistorikere tydeligvis har vist for stort engasjement på venstresiden. Han unnlater imidlertid å ta opp til vurdering sin egen politiske plassering i Arbeiderpartiets universitetslag på høyresiden i sosialdemokratiet. Er Brandals partipolitiske posisjon den som gir verdinøytralitet og spesielt gode forutsetninger for å vurdere fagkollegers arbeider «politisk objektivt»? Eller er det snarere slik at strevet for å bevare rådende politiske maktforhold i Brandals tilfelle åpner for en aktiv, strategisk kobling mellom politikk og historiefaglig virksomhet på et helt annet nivå enn hos dem han kritiserer?
Nik. Brandal har i egen forskning vært opptatt av hvordan totalitære politiske ideologier og bevegelser innskrenker og legger bånd på enkeltmennesket politisk, kulturelt og yrkesmessig. Tar Brandal innover seg i hvilken grad han framstår som en «anti-liberal liberaler» når essensen i hans anbefaling til dem som sitter «på pengesekken» i fagbevegelsen er at de – på politisk grunnlag! – bør engasjere andre historikere enn oss som har fått forskningsoppdrag, selv om arbeidene våre ifølge ham selv kan være historiefaglig både «solide», «utmerkede» og «dokumenterer viktige sider ved nyere norsk industrihistorie»?
Det som derimot er et rimelig godt poeng i intervjuet er gjemt bort i lite nennsomme argumenter og tiltaksforslag: Behovet for breiere kunnskapstilfang og gjensidig utveksling av forskningsperspektiver er sjølsagt like stort hos arbeidslivshistorikere som hos andre grupper samfunnsforskere. I forbindelse med fjorårets lansering av artikkelsamlingen «Historier om motstand» om kollektive bevegelser, oppfordret jeg til mer gjensidig nysgjerrighet og mer dialog mellom de ulike miljøene som forsker på bevegelser og ideologi, blant annet totalitarismeprosjektet som Nik. Brandal er en del av. «Svaret» i LO-Aktuelt kan imidlertid tyde på at det ikke akkurat er konstruktiv dialog som står på dagsorden.
Av historiefaglig art merker jeg meg at Brandal mener at min bokutgivelse «Utfordrerne» på forlaget Manifest om Verkstedklubben Aker Verdal i Fellesforbundet like godt kunne ha vært skrevet ut fra et overordnet konsensusperspektiv. Det er et innspill til fagdebatt som jeg setter pris på og som jeg gjerne vil diskutere nærmere. Først hadde det imidlertid vært interessant om Brandal også hadde valgt å begrunne synspunktene sine.
Avslutningsvis kan det kanskje tenkes ganske andre forklaringer på sammensetningen av historikere innen arbeidslivshistorie og økonomisk historie enn dem Brandal tilbyr. I en situasjon der verdensøkonomien, også før finanskrisen, i en årrekke har vært preget av økende ustabilitet, opplever fagbevegelsen internasjonalt et ganske annet klima i arbeidslivet enn i det nordiske sosialdemokratiets gullalder. Da kan det jo være at historikere som er opptatt av å trekke nettopp disse sosioøkonomiske utviklingstrekkene inn i en kritisk undersøkelse av den norske og den europeiske kapitalismemodellen, rett og slett har et analytisk fortrinn framfor dem som ikke interesser seg for dette.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr.10-2011)
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie