JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over 20 millioner til gjenreising

AUF er rørt over støtten og engasjementet for gjenreising av Utøya. Nær 21 millioner kroner står nå på 22. juli-fondet.

– Mange ønsker å bidra til gjenreisingen av Utøya. Det er overveldende å oppleve denne støtten, og det varmer veldig i en tung tid, sier styreleder for Utøya AS og tidligere AUF-leder Martin Henriksen.

På en pressekonferanse mandag i forbindelse med at politiet overleverer øya til AUF natt til tirsdag, kunne Henriksen fortelle at det nå står over 20 millioner kroner på fondet til gjenreising av Utøya.

250 kroner

– Det er flere rike som har gitt store summer. Men like mye varmer alle de mindre beløpene som er samlet inn av barn og unge, sa han.

På fondets konto sto det mandag 3,2 millioner koner, mens det var gitt tilsagn om ytterligere 17,5 millioner kroner. Inkludert i den summen er de 10 millioner kronene som LO bevilget mandag.

Blant de mindre summene er 250 kroner som fire barn fikk inn ved å selge bagetter.

Et godt sted

Henriksen sier at de materielle ødeleggelsene etter skytetragedien på Utøya 22. juli ikke er spesielt omfattende. Jobben med å håndtere de psykiske påkjenningene er langt mer krevende.

– Med gjenreising av øya så mener vi at vi igjen skal gjøre Utøya til et godt sted å komme til. Øya skal fortsatt være et kurs- og konferansesenter for ungdom, og det er ikke snakk om å bygge hotell og spa. Derimot kan det bli ting som flytebrygge, strømuttak på campingplassen og en generell oppgradering, sier Henriksen.

Minnesmerke

Det som er helt klart, er at det vil bli reist et minnesmerke for terrorofrene på Utøya - og at Kafébygget blir revet.

– Det vil bli gjort fordi vi kan ikke forvente at folk drar tilbake dit med bakgrunn i det det som har skjedd der. Jeg ville selv hatt problemer med å ha møter i de rommene, og vi kan ikke forvente at andre vil gjøre det heller, sa styrelederen.

Henriksen gjør det også klart at pengene i 22. juli-fondet ikke vil gå til valgkamp eller til generell drift av AUF eller Arbeiderpartiet.

Dersom fondet skulle vise seg å inneholde mer midler en det som blir brukt på å bygge opp igjen øya, skal dette brukes med formål om å hedre ofrene.

Valgkamp også

AUF-leder Eskil Pedersen sier at hele organisasjonen fortatt er sterkt og dypt preget, men at overleveringen av Utøya fra politiet er en viktig del i arbeidet med å ta hverdagen tilbake.

Symbolsk nok skjedde tilbakeleveringen på samme dag som også AUF kastet seg inn i valgkampen.

– Jeg håper engasjementet vi har sett den siste tida får ungdom til å mobilisere og bruke stemmeretten sin. Vårt mål er å få til tidenes høyeste valgdeltakelse, sa han.

Pedersen sier at AUF skal bruke valgkampen til å snakke om egen politikk, ikke til å rakke ned på andre. Stikkord er fellesskap, velferd, skole og kultur.

– Dessuten blir kampen mot rasisme og for et flerkulturelt Norge en veldig viktig sak i denne valgkampen, sier Pedersen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse