Forskjellige planeter
Fagbevegelsen og arbeidsgiverne beskriver virkeligheten i bemanningsbransjen helt ulikt. Hvem skal regjeringa tro på?
torgny.hasaas@lomedia.no
Fellesforbundets landsmøte krevde at Norge reserverer seg mot vikarbyrådirektivet. Hovedregelen i arbeidslivet skal være faste ansettelser. Taler etter taler dokumenterte at bemanningsbyråenes virksomhet er med på å bryte ned dette prinsippet.
Også skriftelig dokumentasjon ble lagt fram. På oppdrag av bygningsarbeiderforeningene i Oslo-området hadde DeFacto skrevet rapporten: «Innleieboom i byggebransjen 2011». En av konklusjonene er: «Høsten 2011 har de seks største bemanningsselskapene dobbelt så mange bygningsarbeidere i hovedstadsområdet som de seks største entreprenørselskapene.»
Dette viser at ansettelse i bemanningsbyråene er hovedprinsippet for ansatte i byggebransjen, mens ansettelse hos entreprenørene er på vei til å bli unntaket.
Bekymringen for utviklingen i Fellesforbundet er reell, stor og veldokumentert. Tillitsvalgte fra grunnplanet over hele landet tegner det samme bilde: Vikarbyråene eter seg utover og er en trussel mot fagopplæring, fagforeninger, tariffer og lønnsforhold; rett og slett det organiserte arbeidslivet og den norske modellen.
Etter landsmøtet har arbeidsgiversida uttrykt bekymring for bemanningsbransjen.
NHO mener også at bemanningsselskap er en nødvendighet for det norske velferdssamfunnet: «Et vel fungerende korttidarbeidsmarked, med seriøse bemanningsselskaper er også sentralt for at vi skal kunne opprettholde våre gode velferdsordninger i arbeidslivet. Uten denne måten å organisere arbeidsmarkedet på ville både de økonomiske og administrative kostnadene knyttet til mange av disse velferdsordningene blitt alt for store», heter det i en sak på NHOs hjemmesider.
Virke, tidligere HSH, er også bekymret for bemanningsbransjen: «Virke frykter at regjeringen vil si ja til LO-forslag om å strupe bemanningsbransjen for å unngå krav om veto mot vikarbyrådirektivet», sier Virke-sjefen Vibeke Madsen til Virkes nettsted.
– Det er åpenbart behov for å kunne leie inn arbeidskraft i forbindelse med permisjoner og redusert arbeidstid. Hvordan skal virksomhetene møte alle permisjoner og reduserte stillinger bl.a. som følge av sykdom uten å bruke bemanningsbyråer, spør Madsen.
Virkelighetsbeskrivelsen fra de tillitsvalgte i Fellesforbundet og beskrivelsen til arbeidsgiverne rimer ikke. Det er som beskrivelser fra to forskjellige planeter.
At Madsen i Virke ikke har fått med seg at det er helt lovlig og overhode ikke omstridt å «leie inn arbeidskraft i forbindelse med permisjoner», viser at Virke her driver med propaganda og ikke politisk debatt for å finne løsninger.
NHOs påstand om at bemanningsbyråer er nødvendig for velferdsstaten er mer kuriøs enn seriøs.
Virke frykter at regjeringa skal følge LO og strupe bemanningsbransjen for å unngå veto. I Arbeidsmiljømeldinga som ble lagt fram i slutten av august heter det: «Det er vidare aktuelt å foreslå tiltak for å sikre ein meir seriøs bemanningsbransje, som delvis kan sjåast i samanheng med vurderingane som no blir gjennomførte når det gjeld vikarbyrådirektivet.»
Regjeringa valgte ikke å drøfte bemanningsbransjen i Arbeidsmiljømeldinga fordi den skal komme tilbake til saken under behandlingen av vikarbyrådirektivet.
Regjeringa må derfor ta stilling til hvilken beskrivelse de vil tro på fagbevegelsen eller arbeidsgiversida.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox