Hvem kan vi stole på?
Mange politikere blir dødelig fornærmet om de blir utsatt for politikerforakt. Men noen av dem kan ikke vente annet.
jan.erik@lomedia.no
Oppmerksomheten om Hellas og grekernes økonomiske problemer har vært stor den siste tiden. Det toppet seg i forrige uke da den daværende greske statsminister Papandreou fikk tilbud om en gjeldssanering fra EU. I spissen for givergleden sto den franske president Nicolas Sarkozy og den tyske forbundskansler Angela Merkel. Regninga går med stor sannsynlighet til noen helt andre.
Så dro Papandreou hjem til sitt greske folk og viste at han kommer fra demokratiets hjemland: Han ville at det greske folket sjøl skulle bestemme, han ville ha en folkeavstemning om saken. Da gikk Sarkozy og Merkel i svart og alle børsene i rødt. Dette går til helvete! tenkte det fleste. Og skrev det også, inkludert alle de norske avisene minus Klassekampen som forsvarte det greske folket og demokratiet.
Sarkozy kalte så lederne fra G20-landene, verdens mektigste menn pluss Angela Merkel, inn til toppmøte i filmbyen Cannes. Alle var enige om at skulle grekerne få nedskrevet sin gjeld, måtte Papandreou bare glemme en folkeavstemning. Papandreou, som ikke har vært særlig populær i Hellas den siste tiden, ble ydmyket.
Det fikk da være måte på utakknemlighet! Medlemskapet i EU forutsetter som mange EU-motstandere har visst i årevis at folket ikke bestemmer sjøl. Det gjør knapt nasjonalstaten heller, om noe sånt lenger fins i en globalisert verden.
Grekerne kan takke seg sjøl for det økonomiske uføre de er kommet opp i, sier mange. Nå får de ta regninga. Spørsmålet er hvem som må betale. Det aller meste tyder på at det er de med minst penger som også denne gangen må brette opp ermene – ja, snart også brette opp armene!
Statslederne roper på moderasjon og at det må være slutt på å leve over evne, sånn grekerne – og mange med dem – har gjort i årevis. Inkludert finansfolket verden over.
Så viser det seg at topplederne på G20-møte i Cannes velter seg i luksus. Sarkozys hotellrom i Cannes kostet 300.000 norske kroner natta! Obamas om lag 270.000 norske kroner per natt og Berlusconis, den italienske statsministeren, om lag 225.000 kroner. Det er nesten ikke til å fatte. Og jeg tenker: Skjønner de det heller ikke sjøl?
Hotellprisene er likevel bare vekslepenger når de sammenlignes med den vestlige, «rike» verdens samlede statsgjeld. Om de nevnte statslederne hadde lagt seg inn på et litt rimeligere hotell i Cannes, ville dette ikke hjulpet de gjeldsutsatte landene det minste. For dette er som den berømte pølsa i slaktetida.
Men det er ikke poenget. Tenk hvilke signal denne luksuriøse overnattingen sender til arbeidsløse, sultne mennesker i Hellas, Italia, Spania og Portugal. Eller andre steder på kloden hvor nød og fattigdom rår.
Når verdens mektigste mennesker per døgn svir av mye mer enn en gjennomsnittlig gresk årslønn på en hotellsuite der de for å løse den økonomiske krisa antagelig bare sover noen få timer før de reiser hjem igjen, må det være lov å be noen og en hver om å ta rev i seilene.
I antikkens Athen kunne byborgerne sende politikere i 10 års landflyktighet om de ikke var fornøyde med hva politikerne gjorde. Ostrakisme het dette og ble virkeliggjort fra tid til annen. Da var det greske demokratiet ennå ungt.
Vi veit at politikerforakten i dagens Hellas er voksende, for å si det diplomatisk. Mannen og dama i gata stoler ikke lenger på sine folkevalgte. Bidraget verdens toppolitikere leverte i Cannes vitner om en total mangel på forståelse av symboleffekter.
I dagens Europa er det ikke bare fri flyt av varer og tjenester, det er fri flyt av umoralske handlinger også. Jeg sier som Hoola Bandola Band og Mikael Wiehe: Vem i hela världen kan man lita på?
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat