Mineralressurser og hensynet til miljøet
I Norge er det mange verdifulle mineralforekomster som ligger nær kyst og fjord. Det er store samfunnsverdier i disse mineralressursene. De tilfører distriktssamfunn viktig livskraft, skriver forbundssekretær Thorbjørn Jungård i Norsk Arbeidsmandsforbund.
Det er også mange andre sider med dette, belastningen på miljøet er en side av saken og det er det jeg tenkte å ta opp i dette innlegget.
Ett viktig bakteppe å ha med seg er mineralnæringas betydning for samfunnet og måten vi innretter våre liv.
Produkter fra næringa følger hver og en av oss gjennom hele livsløpet. Til nå har den rike delen av verden kunne skaffet seg disse ressursene i den mer fattige delen av verden. Fremdeles er det slik at Europa forbruker om lag 20 % av det som produseres av mineralressurser i verden i dag, men sjøl kun produserer 4 %. Utrolig mange produkter som vi forbruker i hverdagen inneholder mineralprodukter.
En ting er at vi bare kan kjøpe dette fra andre deler av verden, men hva når andre deler av verden trenger dette selv? Det er en etisk side ved dette som ikke mange tar opp.
Miljøpåvirkningene er ett annet viktig forhold: En ting er støy og støv, det løses som oftest ganske enkelt, og det er jo også noe som de fleste bedrifter har stor fokus på da dette handler om arbeidsmiljøet for de som jobber i den enkelte bedrift.De største utfordringene knytter seg til overskuddsmassene som ofte skapes. Spørsmålet kommer ganske fort opp om hvor dette skal deponeres.
Jeg konstaterer at flere påstår at vi i Norge er ganske gammeldags som velger og lagre dette i sjø. Her må det i beste fall være mye kunnskapsløshet ute og går. Grunnen til at vi i Norge har valgt løsninger som vi har, er de naturgitte forhold som vi har; nemlig til dels dype fjorder. Det er ikke vanskelig å forstå at de med til dels meget grunn kyststripe ikke ønsker å gjøre den enda grunnere.
En annen ting er at norske elver årlig slipper ut masser mange ganger mer enn det norsk gruveindustri noen sinne kommer til å gjøre. Jeg er fullstendig klar over at det er stor forskjell på det som er menneskeskapt og naturgitte utslipp. Men når jeg ser på katastrofebeskrivelsene som kommer blant annet fra diverse havforskere så lurer jeg på hvordan fjordene i det hele tatt er i så god forfatning som de er?
Det finnes forskning på at fjordsystemene kommer seg relativt raskt etter en driftsperiode, ett eksempel er Nivas forskning på Bøkfjorden ved Kirkenes. I mange tilfeller, både ved eksisterende og nye planlagte gruver så består utslippene av naturlige mineraler, mineraler som er vanlige i den norske berggrunnen. Mineralene er inerte som betyr at de ikke er miljøskadelige og eller inneholder tungmetaller.
Det finnes også utslipp som av produksjonstekniske grunner er tilsatt sterke stoffer, forskning, bl annet fra nevnte Bøkfjorden viser at når dette blandes i øvrig masse blir ikke skadevirkningene så store som dersom de slippes rett ut.
Llikevel finnes det mange grunner til at en bør søke å unngå deponi mest mulig.
En ting er miljøgrunnene, en annen er det økonomiske. Utslippene er ”ferdig produserte” og har vært igjennom en veldig komplisert prosess i bedriftene. Man burde i mye større grad forske på hva man kan bruke disse produktene til. Næringa har sjøl spilt inn forslag om ett forskningsproffesorat om deponi og flotasjon for geologi og bergtekning ved NTNU i Trondheim. Så langt har ikke regjering prioritert dette og det er skuffende.
Dette er skuffende av flere grunner:
– Tilgang på kvalifisert arbeidskraft er blant bergindustriens viktigste utfordringer generelt
– Samfunnsaksept for bl.a. deponi er avgjørende for bergindustriens forutsigbarhet og attraktivitet hos investorer
– Det er ikke mange land hvor sjødeponi er en mulighet. Det betyr at Norge må ligge i front når det gjelder kunnskapsutvikling på dette feltet.
En annen ting at det finnes bedrifter som har alternativer til deponering. Utfordringene knytter seg til kostnadene både til intern og ekstern logistikk. Her bør man se på om det er mulig å få til incitamenter som gjør at bedriftenem kan selge disse produktene i stedet for å deponere det i sjøen eller på land.
Dette er noe som må vurderes i bergverksmeldinga som er varslet!
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Gapet øker mellom de som tjener minst og de som tjener mest. Det haster å få snudd utviklingen, mener SV-nestleder Kirsti Bergstø. (Arkivfoto)
Ole Palmstrøm
Lavtlønte blir hengende etter. Dette vil SV gjøre for å snu utviklinga
VIL IKKJE HA LÅN: – Det er fint med stipend, men det er framleis urettferdig at vi som har betalt skatt og arbeidd ikkje får støtta vi burde fått, seier student og permittert hotellkokk Nathalie Mercadal.
Tormod Ytrehus