JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO viste muskler

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er Europas sterkeste fagbevegelse.25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19

sym@lomedia.no

LO-leder Roar Flåthen er stolt og takknemlig. Fjorten dager etter valget kan han konstatere at LO og forbundene i sterk grad bidro til at den rødgrønne regjeringen kan fortsette.

Det var langt fra noen enkeltmannsjobb. Og LO-lederen retter en sterk takk til alle som var aktive. For det var mange. Analyser og statistikker viser at den over hundre år gamle organisasjonen fremdeles er vital. Av LOs medlemmer stemte 64,8 prosent på de rødgrønne partiene. Hele 53,8 prosent stemte på Arbeiderpartiet. Det er en klar økning fra 2005.

Vanskeligere enn i 2005

– Det er ingen tvil om at det var vanskeligere å motivere denne gangen som vi ikke hadde en tydelig motstander i form av en sittende borgerlig regjering, slik vi hadde for fire år siden. Samtidig var det klart at vi stod overfor det blåeste regjeringsalternativet vi noen gang har sett, fastslår Flåthen.

Det som begynte med en omfattende medlemsdebatt i september 2008 utløste 63 000 faglige og politiske innspill, og endte opp med 41 konkrete spørsmål fra LO til de politiske partiene.

– Svarene viste oss oppsiktsvekkende klart at der det er interessekonflikter mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne, så støtter de borgerlige partiene arbeidsgiverne.

På LOs side

Like tydelig mener LO-lederen det er at de rødgrønne partiene er på fagbevegelsens side i sentrale spørsmål som kampen mot sosial dumping, midlertidige tilsettinger eller som stopp av konkurranseutsetting, privatisering og bruk av anbud i offentlig sektor. Få lar seg overraske av en slik analyse.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02832/Roar_Fl_ten_h_yde__2832357a.jpg"></img> </td> </tr> <tr> <td> <font size="5"><i>&laquo;Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre.&raquo; </i></font size="5"> </td> </tr> </table>

Berømmer Frp-engasjement

Noe mer oppsiktsvekkende er det nok at LO-lederen berømmer Fremskrittspartiets valgkamp, engasjementet og hvordan de har reist sitt organisasjonsapparat.

– Fremskrittspartiet har over lang tid bygget seg opp veldig systematisk og det er ingen tvil om at partiet har gjort en stor jobb. De har etablert seg som Norges nest største parti. Og de får gjennomslag i mediene, selv om det nok ved et par anledninger bærer preg av for mye ”Møllers tran”, sier Flåthen med et smil til LO-Aktuelt.

– Vi har jo også tillitsvalgte i fagbevegelsen som stemmer på Fremskrittspartiet. Min erfaring er at disse er mer enig med LOs arbeidslivspolitikk enn med FrPs. men når de skal velge politisk parti er det andre saker enn de faglige spørsmålene som vektlegges. Det skal vi ha respekt for. Og den takhøyden har vi i en demokratisk organisasjon som LO, fastslår han.

Rekordstor aktivitet

Rundt to av ti LO-organiserte stemte denne gangen på Fremskrittspartiet. Målinger i forkant av valgkampen viste at oppslutningen var langt høyere, men at partiet de siste ukene mistet oppslutning i fagbevegelsen. Slik sett tapte de over tid mot et større og langt mer erfarent organisasjonsapparat.

– Jeg tror ikke vi noen gang tidligere har jobbet mer systematisk opp mot et stortingsvalg. Vi har lært av erfaringene fra 2005 og tidligere valgkamper. Ute i forbundene lokalt har det vært rekordstor aktivitet. Og vi har blitt veldig godt mottatt ute på arbeidsplassene, også av arbeidsgiverne. De ville gjerne fortelle oss om sine utfordringer, for de vet jo at LO har innflytelse.

LO-lederen har stor tro på betydningen av å få fram skillelinjene i norsk politikk. Medlemmene får så avgjøre hvilke spørsmål det er som skal avgjøre deres partivalg. Han mener at LO og forbundene i valgkampen klarte å få fram nettopp denne forskjellen mellom de to regjeringsalternativene. Og et stort flertall av medlemmene lyttet til det budskapet.

Annerledeslandet

Lytter gjør man også internasjonalt. Norge og norsk fagbevegelse framstår som et unntak i en verden hvor de fagorganiserte er på defensiven, i likhet med de sosialdemokratiske partiene.

– Det er ingen tvil om at de er glade for at norsk fagbevegelse holder sin posisjon. Og det er også viktig for dem at den rødgrønne regjeringen fortsetter. Det gir dem håp om at det er mulig. Ikke minst for de rødgrønne i Sverige er det en inspirasjon foran valgkampen i 2010, påpeker Flåthen.

Europas sterkeste

Dansk LOs nestleder har i en prat med LO-Aktuelt sagt at de kan lære mye av erfaringene fra Norge. Og på faglige møter internasjonalt merker Flåthen stor interesse for LOs unike posisjon.

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre. Og det er nok også en del interesseorganisasjoner i Norge som nå puster lettet ut over valgresultatet, sier han svakt ironisk.

Nye krav i kø

For den rødgrønne regjeringen er det liten tid til å hvile på laurbærene. LO-lederen har for lengst kommet med en rekke krav som til sammen utgjør en forsterket rødgrønn politikk.

– Det er ingen grunn for denne regjeringen til å puste ut. De kravene vi fremmer er utrolig viktige for oss – enten det gjelder uførepensjon eller innsatsen mot sosial dumping hvor vi allerede har vært i samtaler med regjeringen.

Likelønn sentralt

Han framhever også likelønn som helt sentralt.

– I høst starter vi det inntektspolitiske arbeidet i forkant av vårens tariffoppgjør. Det er en debatt vi skal gjøre grundig og bruke mye tid på fram mot representantskapsmøtet i februar 2010. Men magefølelsen min sier at likelønn kommer til å stå sterkt, sier LO-lederen samtidig som han påpeker verdien av å kombinere tariffpolitikk med politiske vedtak.

Bekymret for verftene

Flåthen er også opptatt av sysselsetting og næringspolitikk. Han er bekymret over de utfordringene spesielt leverandørindustrien langs kysten står overfor og LO har tatt dette opp i forbindelse med regjerings budsjettarbeid. Og han etterlyser en tydeligere næringspolitikk fra regjeringen.

Men han krever også at oljeindustrien tar ansvar og bidrar til å opprettholde aktiviteten i denne næringen. Det er viktig for sysselsettingen, men kontinuitet er også nødvendig for å kunne beholde kompetanse og utvikle teknologi.

– Jeg kan love at selv om vi fortsatt har en rødgrønn regjering så vil verken jeg, Jan Davidsen, Arve Bakke eller andre forbundsledere bli arbeidsledige i tida framover. Og om to år er det et nytt viktig valg for fagbevegelsen. Den utfordringen har vi allerede begynt å jobbe med, forsikrer en offensiv LO-leder.

Forsterket innsats for full sysselsetting.

God uførepensjon.

Videreutvikle velferdssamfunnet.

Forsterket innsats mot fattigdom.

Forsterket innsats mot sosial dumping.

Forsterket innsats mot ufrivillig deltid.

Partssamarbeid for lav- og likelønn.

Videreføring av IA-avtalen med sterkere vekt på inkludering.

Innskrenket adgang til midlertidige tilsettinger.

Økt satsing på etter- og videreutdanning.

Forsterket handlingsplan for fornybar energi.

Et mer ambisiøst statlig eierskap i forhold til arbeidsplasser, teknologi og klima.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19Mest lest

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Tillitsvalgt Kateryna Bilokin mener at deler av bonusen kunne blitt brukt til andre viktig tiltak i bedriften.

Erlend Angelo

Ikea-ansatte får mer enn en månedslønn i bonus. Men tillitsvalgte Kateryna jubler ikke

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

INGEN STREIK: Partene i statsoppgjøret landet en enighet seks timer på overtid Her er LO Stat-leder Egil André Aas (nr. to f.v.), kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (f.h.), personaldirektør Gisle Norheim i staten, og leder Anders Kvam i Akademikerne stat (t.v.).

Morten Hansen

Sjekk lønnshoppet for statsansatte

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H).

Jan-Erik Østlie

Faktasjekk: Nei, en vanlig familie får ikke 14.000 i skattelette med årets forslag til statsbudsjett

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Sjefene vektlegger omsorg og motivasjon av sine arbeidere, ifølge den nye undersøkelsen. (Illustrasjonsbilde)

Ole Palmstrøm

Dette tenker sjefen når du jobber fra hjemmekontor

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

PASSE FORNØYD: Vigdis Rekdahl og Mats Jetlund var en del av forhandlingsdelegasjonen. LO Finans HK-leder Rekdahl sier hun er fornøyd med resultatet.

Erlend Angelo

Bankansatte får ny lønn: Her er resultatet

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

ENIGE: Etter en lang natts ferd kom Gisle Norheim (f.v.), Nikolai Astrup, Guro Elisabeth Lind, Pål Arnesen, Anders Kvam og Egil André Aas til enighet.

Morten Hansen

Dette ble partene i statsoppgjøret enige om

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Av mer kritiske innvendinger løfter rapporten blant annet fram grovt undervurderte sammenhenger mellom kriser og forståelse for at alle sektorer rammes. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

Ny rapport: Sjokkert over hvor dårlig forberedt Norge var da Covid-19 kom til landet

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

– Dette oppgjøret burde vært løst rundt forhandlingsbordet, det hadde ikke trengt å gå til mekling, mener forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges Offisers- og Spesialistforbund. Han sier seg skuffet over statens opptreden på flere punkt i årets forhandlinger, og varsler tydelige forventninger om større lønnstillegg og bedre sosial profil på neste års oppgjør.

Sissel M. Rasmussen

– To år på rad har de lavest lønnede kommet dårligst ut. Det er uaktuelt å godta neste år

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker