JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO viste muskler

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er Europas sterkeste fagbevegelse.25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19

sym@lomedia.no

LO-leder Roar Flåthen er stolt og takknemlig. Fjorten dager etter valget kan han konstatere at LO og forbundene i sterk grad bidro til at den rødgrønne regjeringen kan fortsette.

Det var langt fra noen enkeltmannsjobb. Og LO-lederen retter en sterk takk til alle som var aktive. For det var mange. Analyser og statistikker viser at den over hundre år gamle organisasjonen fremdeles er vital. Av LOs medlemmer stemte 64,8 prosent på de rødgrønne partiene. Hele 53,8 prosent stemte på Arbeiderpartiet. Det er en klar økning fra 2005.

Vanskeligere enn i 2005

– Det er ingen tvil om at det var vanskeligere å motivere denne gangen som vi ikke hadde en tydelig motstander i form av en sittende borgerlig regjering, slik vi hadde for fire år siden. Samtidig var det klart at vi stod overfor det blåeste regjeringsalternativet vi noen gang har sett, fastslår Flåthen.

Det som begynte med en omfattende medlemsdebatt i september 2008 utløste 63 000 faglige og politiske innspill, og endte opp med 41 konkrete spørsmål fra LO til de politiske partiene.

– Svarene viste oss oppsiktsvekkende klart at der det er interessekonflikter mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne, så støtter de borgerlige partiene arbeidsgiverne.

På LOs side

Like tydelig mener LO-lederen det er at de rødgrønne partiene er på fagbevegelsens side i sentrale spørsmål som kampen mot sosial dumping, midlertidige tilsettinger eller som stopp av konkurranseutsetting, privatisering og bruk av anbud i offentlig sektor. Få lar seg overraske av en slik analyse.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02832/Roar_Fl_ten_h_yde__2832357a.jpg"></img> </td> </tr> <tr> <td> <font size="5"><i>&laquo;Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre.&raquo; </i></font size="5"> </td> </tr> </table>

Berømmer Frp-engasjement

Noe mer oppsiktsvekkende er det nok at LO-lederen berømmer Fremskrittspartiets valgkamp, engasjementet og hvordan de har reist sitt organisasjonsapparat.

– Fremskrittspartiet har over lang tid bygget seg opp veldig systematisk og det er ingen tvil om at partiet har gjort en stor jobb. De har etablert seg som Norges nest største parti. Og de får gjennomslag i mediene, selv om det nok ved et par anledninger bærer preg av for mye ”Møllers tran”, sier Flåthen med et smil til LO-Aktuelt.

– Vi har jo også tillitsvalgte i fagbevegelsen som stemmer på Fremskrittspartiet. Min erfaring er at disse er mer enig med LOs arbeidslivspolitikk enn med FrPs. men når de skal velge politisk parti er det andre saker enn de faglige spørsmålene som vektlegges. Det skal vi ha respekt for. Og den takhøyden har vi i en demokratisk organisasjon som LO, fastslår han.

Rekordstor aktivitet

Rundt to av ti LO-organiserte stemte denne gangen på Fremskrittspartiet. Målinger i forkant av valgkampen viste at oppslutningen var langt høyere, men at partiet de siste ukene mistet oppslutning i fagbevegelsen. Slik sett tapte de over tid mot et større og langt mer erfarent organisasjonsapparat.

– Jeg tror ikke vi noen gang tidligere har jobbet mer systematisk opp mot et stortingsvalg. Vi har lært av erfaringene fra 2005 og tidligere valgkamper. Ute i forbundene lokalt har det vært rekordstor aktivitet. Og vi har blitt veldig godt mottatt ute på arbeidsplassene, også av arbeidsgiverne. De ville gjerne fortelle oss om sine utfordringer, for de vet jo at LO har innflytelse.

LO-lederen har stor tro på betydningen av å få fram skillelinjene i norsk politikk. Medlemmene får så avgjøre hvilke spørsmål det er som skal avgjøre deres partivalg. Han mener at LO og forbundene i valgkampen klarte å få fram nettopp denne forskjellen mellom de to regjeringsalternativene. Og et stort flertall av medlemmene lyttet til det budskapet.

Annerledeslandet

Lytter gjør man også internasjonalt. Norge og norsk fagbevegelse framstår som et unntak i en verden hvor de fagorganiserte er på defensiven, i likhet med de sosialdemokratiske partiene.

– Det er ingen tvil om at de er glade for at norsk fagbevegelse holder sin posisjon. Og det er også viktig for dem at den rødgrønne regjeringen fortsetter. Det gir dem håp om at det er mulig. Ikke minst for de rødgrønne i Sverige er det en inspirasjon foran valgkampen i 2010, påpeker Flåthen.

Europas sterkeste

Dansk LOs nestleder har i en prat med LO-Aktuelt sagt at de kan lære mye av erfaringene fra Norge. Og på faglige møter internasjonalt merker Flåthen stor interesse for LOs unike posisjon.

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre. Og det er nok også en del interesseorganisasjoner i Norge som nå puster lettet ut over valgresultatet, sier han svakt ironisk.

Nye krav i kø

For den rødgrønne regjeringen er det liten tid til å hvile på laurbærene. LO-lederen har for lengst kommet med en rekke krav som til sammen utgjør en forsterket rødgrønn politikk.

– Det er ingen grunn for denne regjeringen til å puste ut. De kravene vi fremmer er utrolig viktige for oss – enten det gjelder uførepensjon eller innsatsen mot sosial dumping hvor vi allerede har vært i samtaler med regjeringen.

Likelønn sentralt

Han framhever også likelønn som helt sentralt.

– I høst starter vi det inntektspolitiske arbeidet i forkant av vårens tariffoppgjør. Det er en debatt vi skal gjøre grundig og bruke mye tid på fram mot representantskapsmøtet i februar 2010. Men magefølelsen min sier at likelønn kommer til å stå sterkt, sier LO-lederen samtidig som han påpeker verdien av å kombinere tariffpolitikk med politiske vedtak.

Bekymret for verftene

Flåthen er også opptatt av sysselsetting og næringspolitikk. Han er bekymret over de utfordringene spesielt leverandørindustrien langs kysten står overfor og LO har tatt dette opp i forbindelse med regjerings budsjettarbeid. Og han etterlyser en tydeligere næringspolitikk fra regjeringen.

Men han krever også at oljeindustrien tar ansvar og bidrar til å opprettholde aktiviteten i denne næringen. Det er viktig for sysselsettingen, men kontinuitet er også nødvendig for å kunne beholde kompetanse og utvikle teknologi.

– Jeg kan love at selv om vi fortsatt har en rødgrønn regjering så vil verken jeg, Jan Davidsen, Arve Bakke eller andre forbundsledere bli arbeidsledige i tida framover. Og om to år er det et nytt viktig valg for fagbevegelsen. Den utfordringen har vi allerede begynt å jobbe med, forsikrer en offensiv LO-leder.

Forsterket innsats for full sysselsetting.

God uførepensjon.

Videreutvikle velferdssamfunnet.

Forsterket innsats mot fattigdom.

Forsterket innsats mot sosial dumping.

Forsterket innsats mot ufrivillig deltid.

Partssamarbeid for lav- og likelønn.

Videreføring av IA-avtalen med sterkere vekt på inkludering.

Innskrenket adgang til midlertidige tilsettinger.

Økt satsing på etter- og videreutdanning.

Forsterket handlingsplan for fornybar energi.

Et mer ambisiøst statlig eierskap i forhold til arbeidsplasser, teknologi og klima.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

OPTIMIST: Linda Wiers Johnsen er optimist, men også sliten av all uvissheten som pandemien har ført med seg da hun ble arbeidsledig.

Brian Cliff Olguin

Butikkansatt Linda (53) mistet jobben under pandemien. Nå er hun lei og vurderer å bytte bransje

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

FJERNES I STOCKHOLM: Konduktører som gir beskjed til lokomotivføreren om at alt er klart er et vanlig syn både på norske og svenske togstasjoner. Nå foreslås det imidlertid å fjerne konduktørene fra lokaltogene i Stockholm.

Morten Hansen

Vil kaste konduktørene ut av toget. Frykter lovløse tilstander

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Rødt og SV blir opprørt av Linns historie: – Folk blir ikke noe friskere av at ytelsene kuttes

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

IKKE SÅ LIKE SOM VI TROR: Det er en myte at holdningene til økonomisk utjevning står sterkere i Norge enn i andre land, mener Knut Halvorsen og Steinar Stjernø.

Sissel M. Rasmussen

At Norge er et samfunn med små forskjeller, er langt på vei en myte, hevder professorer

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Debatt

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Disse fire budene som er foreslått her er ikke en fullstendig liste, men det er en begynnelse, skriver Mímir Kristjánsson.

Ihne Pedersen

«Med dagens regjering og deres statsfobi hadde vi nok vært oljerikdommen foruten», skriver Mímir Kristjánsson

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

VIL STILLE: Geir Ove Kulseth har jobbet som forbundssekretær i EL og IT Forbundet siden 2017 og er utdannet elektriker.. Han kom dit etter fire og et halvt år som organisasjonssekretær i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag.

Privat

– Jeg tror vi må legge ned en ordentlig innsats for å bli flere medlemmer i forbundet

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Emilie Enger Mehl, Senterpartiet.

Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Senterpartiet vil ikke melde Norge ut av EØS før et alternativ er på plass

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Nav beklager at de rådet en sosialhjelpssøker til å låne grill da han ikke klarte å betale strømregningen. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

Nav beklager etter å ha bedt sosialhjelpssøker om å låne grill


Flere saker