JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO viste muskler

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er Europas sterkeste fagbevegelse.25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19

sym@lomedia.no

LO-leder Roar Flåthen er stolt og takknemlig. Fjorten dager etter valget kan han konstatere at LO og forbundene i sterk grad bidro til at den rødgrønne regjeringen kan fortsette.

Det var langt fra noen enkeltmannsjobb. Og LO-lederen retter en sterk takk til alle som var aktive. For det var mange. Analyser og statistikker viser at den over hundre år gamle organisasjonen fremdeles er vital. Av LOs medlemmer stemte 64,8 prosent på de rødgrønne partiene. Hele 53,8 prosent stemte på Arbeiderpartiet. Det er en klar økning fra 2005.

Vanskeligere enn i 2005

– Det er ingen tvil om at det var vanskeligere å motivere denne gangen som vi ikke hadde en tydelig motstander i form av en sittende borgerlig regjering, slik vi hadde for fire år siden. Samtidig var det klart at vi stod overfor det blåeste regjeringsalternativet vi noen gang har sett, fastslår Flåthen.

Det som begynte med en omfattende medlemsdebatt i september 2008 utløste 63 000 faglige og politiske innspill, og endte opp med 41 konkrete spørsmål fra LO til de politiske partiene.

– Svarene viste oss oppsiktsvekkende klart at der det er interessekonflikter mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne, så støtter de borgerlige partiene arbeidsgiverne.

På LOs side

Like tydelig mener LO-lederen det er at de rødgrønne partiene er på fagbevegelsens side i sentrale spørsmål som kampen mot sosial dumping, midlertidige tilsettinger eller som stopp av konkurranseutsetting, privatisering og bruk av anbud i offentlig sektor. Få lar seg overraske av en slik analyse.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02832/Roar_Fl_ten_h_yde__2832357a.jpg"></img> </td> </tr> <tr> <td> <font size="5"><i>&laquo;Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre.&raquo; </i></font size="5"> </td> </tr> </table>

Berømmer Frp-engasjement

Noe mer oppsiktsvekkende er det nok at LO-lederen berømmer Fremskrittspartiets valgkamp, engasjementet og hvordan de har reist sitt organisasjonsapparat.

– Fremskrittspartiet har over lang tid bygget seg opp veldig systematisk og det er ingen tvil om at partiet har gjort en stor jobb. De har etablert seg som Norges nest største parti. Og de får gjennomslag i mediene, selv om det nok ved et par anledninger bærer preg av for mye ”Møllers tran”, sier Flåthen med et smil til LO-Aktuelt.

– Vi har jo også tillitsvalgte i fagbevegelsen som stemmer på Fremskrittspartiet. Min erfaring er at disse er mer enig med LOs arbeidslivspolitikk enn med FrPs. men når de skal velge politisk parti er det andre saker enn de faglige spørsmålene som vektlegges. Det skal vi ha respekt for. Og den takhøyden har vi i en demokratisk organisasjon som LO, fastslår han.

Rekordstor aktivitet

Rundt to av ti LO-organiserte stemte denne gangen på Fremskrittspartiet. Målinger i forkant av valgkampen viste at oppslutningen var langt høyere, men at partiet de siste ukene mistet oppslutning i fagbevegelsen. Slik sett tapte de over tid mot et større og langt mer erfarent organisasjonsapparat.

– Jeg tror ikke vi noen gang tidligere har jobbet mer systematisk opp mot et stortingsvalg. Vi har lært av erfaringene fra 2005 og tidligere valgkamper. Ute i forbundene lokalt har det vært rekordstor aktivitet. Og vi har blitt veldig godt mottatt ute på arbeidsplassene, også av arbeidsgiverne. De ville gjerne fortelle oss om sine utfordringer, for de vet jo at LO har innflytelse.

LO-lederen har stor tro på betydningen av å få fram skillelinjene i norsk politikk. Medlemmene får så avgjøre hvilke spørsmål det er som skal avgjøre deres partivalg. Han mener at LO og forbundene i valgkampen klarte å få fram nettopp denne forskjellen mellom de to regjeringsalternativene. Og et stort flertall av medlemmene lyttet til det budskapet.

Annerledeslandet

Lytter gjør man også internasjonalt. Norge og norsk fagbevegelse framstår som et unntak i en verden hvor de fagorganiserte er på defensiven, i likhet med de sosialdemokratiske partiene.

– Det er ingen tvil om at de er glade for at norsk fagbevegelse holder sin posisjon. Og det er også viktig for dem at den rødgrønne regjeringen fortsetter. Det gir dem håp om at det er mulig. Ikke minst for de rødgrønne i Sverige er det en inspirasjon foran valgkampen i 2010, påpeker Flåthen.

Europas sterkeste

Dansk LOs nestleder har i en prat med LO-Aktuelt sagt at de kan lære mye av erfaringene fra Norge. Og på faglige møter internasjonalt merker Flåthen stor interesse for LOs unike posisjon.

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre. Og det er nok også en del interesseorganisasjoner i Norge som nå puster lettet ut over valgresultatet, sier han svakt ironisk.

Nye krav i kø

For den rødgrønne regjeringen er det liten tid til å hvile på laurbærene. LO-lederen har for lengst kommet med en rekke krav som til sammen utgjør en forsterket rødgrønn politikk.

– Det er ingen grunn for denne regjeringen til å puste ut. De kravene vi fremmer er utrolig viktige for oss – enten det gjelder uførepensjon eller innsatsen mot sosial dumping hvor vi allerede har vært i samtaler med regjeringen.

Likelønn sentralt

Han framhever også likelønn som helt sentralt.

– I høst starter vi det inntektspolitiske arbeidet i forkant av vårens tariffoppgjør. Det er en debatt vi skal gjøre grundig og bruke mye tid på fram mot representantskapsmøtet i februar 2010. Men magefølelsen min sier at likelønn kommer til å stå sterkt, sier LO-lederen samtidig som han påpeker verdien av å kombinere tariffpolitikk med politiske vedtak.

Bekymret for verftene

Flåthen er også opptatt av sysselsetting og næringspolitikk. Han er bekymret over de utfordringene spesielt leverandørindustrien langs kysten står overfor og LO har tatt dette opp i forbindelse med regjerings budsjettarbeid. Og han etterlyser en tydeligere næringspolitikk fra regjeringen.

Men han krever også at oljeindustrien tar ansvar og bidrar til å opprettholde aktiviteten i denne næringen. Det er viktig for sysselsettingen, men kontinuitet er også nødvendig for å kunne beholde kompetanse og utvikle teknologi.

– Jeg kan love at selv om vi fortsatt har en rødgrønn regjering så vil verken jeg, Jan Davidsen, Arve Bakke eller andre forbundsledere bli arbeidsledige i tida framover. Og om to år er det et nytt viktig valg for fagbevegelsen. Den utfordringen har vi allerede begynt å jobbe med, forsikrer en offensiv LO-leder.

Forsterket innsats for full sysselsetting.

God uførepensjon.

Videreutvikle velferdssamfunnet.

Forsterket innsats mot fattigdom.

Forsterket innsats mot sosial dumping.

Forsterket innsats mot ufrivillig deltid.

Partssamarbeid for lav- og likelønn.

Videreføring av IA-avtalen med sterkere vekt på inkludering.

Innskrenket adgang til midlertidige tilsettinger.

Økt satsing på etter- og videreutdanning.

Forsterket handlingsplan for fornybar energi.

Et mer ambisiøst statlig eierskap i forhold til arbeidsplasser, teknologi og klima.

25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.

Bjørn A. Grimstad

Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.

Knut Viggen

Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

Kommentar

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen. 

Ole Berg Rusten / NTB

«Høyre vil ha mye mer av en politikk folket sier tydelig nei til. Og flyr høyt på det»

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.

Øystein Windstad

Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker