JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO viste muskler

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er Europas sterkeste fagbevegelse.25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19

sym@lomedia.no

LO-leder Roar Flåthen er stolt og takknemlig. Fjorten dager etter valget kan han konstatere at LO og forbundene i sterk grad bidro til at den rødgrønne regjeringen kan fortsette.

Det var langt fra noen enkeltmannsjobb. Og LO-lederen retter en sterk takk til alle som var aktive. For det var mange. Analyser og statistikker viser at den over hundre år gamle organisasjonen fremdeles er vital. Av LOs medlemmer stemte 64,8 prosent på de rødgrønne partiene. Hele 53,8 prosent stemte på Arbeiderpartiet. Det er en klar økning fra 2005.

Vanskeligere enn i 2005

– Det er ingen tvil om at det var vanskeligere å motivere denne gangen som vi ikke hadde en tydelig motstander i form av en sittende borgerlig regjering, slik vi hadde for fire år siden. Samtidig var det klart at vi stod overfor det blåeste regjeringsalternativet vi noen gang har sett, fastslår Flåthen.

Det som begynte med en omfattende medlemsdebatt i september 2008 utløste 63 000 faglige og politiske innspill, og endte opp med 41 konkrete spørsmål fra LO til de politiske partiene.

– Svarene viste oss oppsiktsvekkende klart at der det er interessekonflikter mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne, så støtter de borgerlige partiene arbeidsgiverne.

På LOs side

Like tydelig mener LO-lederen det er at de rødgrønne partiene er på fagbevegelsens side i sentrale spørsmål som kampen mot sosial dumping, midlertidige tilsettinger eller som stopp av konkurranseutsetting, privatisering og bruk av anbud i offentlig sektor. Få lar seg overraske av en slik analyse.

<table bgcolor =#FFFFFF width="300" align="right"> <tr> <td> <img src="http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/02832/Roar_Fl_ten_h_yde__2832357a.jpg"></img> </td> </tr> <tr> <td> <font size="5"><i>&laquo;Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre.&raquo; </i></font size="5"> </td> </tr> </table>

Berømmer Frp-engasjement

Noe mer oppsiktsvekkende er det nok at LO-lederen berømmer Fremskrittspartiets valgkamp, engasjementet og hvordan de har reist sitt organisasjonsapparat.

– Fremskrittspartiet har over lang tid bygget seg opp veldig systematisk og det er ingen tvil om at partiet har gjort en stor jobb. De har etablert seg som Norges nest største parti. Og de får gjennomslag i mediene, selv om det nok ved et par anledninger bærer preg av for mye ”Møllers tran”, sier Flåthen med et smil til LO-Aktuelt.

– Vi har jo også tillitsvalgte i fagbevegelsen som stemmer på Fremskrittspartiet. Min erfaring er at disse er mer enig med LOs arbeidslivspolitikk enn med FrPs. men når de skal velge politisk parti er det andre saker enn de faglige spørsmålene som vektlegges. Det skal vi ha respekt for. Og den takhøyden har vi i en demokratisk organisasjon som LO, fastslår han.

Rekordstor aktivitet

Rundt to av ti LO-organiserte stemte denne gangen på Fremskrittspartiet. Målinger i forkant av valgkampen viste at oppslutningen var langt høyere, men at partiet de siste ukene mistet oppslutning i fagbevegelsen. Slik sett tapte de over tid mot et større og langt mer erfarent organisasjonsapparat.

– Jeg tror ikke vi noen gang tidligere har jobbet mer systematisk opp mot et stortingsvalg. Vi har lært av erfaringene fra 2005 og tidligere valgkamper. Ute i forbundene lokalt har det vært rekordstor aktivitet. Og vi har blitt veldig godt mottatt ute på arbeidsplassene, også av arbeidsgiverne. De ville gjerne fortelle oss om sine utfordringer, for de vet jo at LO har innflytelse.

LO-lederen har stor tro på betydningen av å få fram skillelinjene i norsk politikk. Medlemmene får så avgjøre hvilke spørsmål det er som skal avgjøre deres partivalg. Han mener at LO og forbundene i valgkampen klarte å få fram nettopp denne forskjellen mellom de to regjeringsalternativene. Og et stort flertall av medlemmene lyttet til det budskapet.

Annerledeslandet

Lytter gjør man også internasjonalt. Norge og norsk fagbevegelse framstår som et unntak i en verden hvor de fagorganiserte er på defensiven, i likhet med de sosialdemokratiske partiene.

– Det er ingen tvil om at de er glade for at norsk fagbevegelse holder sin posisjon. Og det er også viktig for dem at den rødgrønne regjeringen fortsetter. Det gir dem håp om at det er mulig. Ikke minst for de rødgrønne i Sverige er det en inspirasjon foran valgkampen i 2010, påpeker Flåthen.

Europas sterkeste

Dansk LOs nestleder har i en prat med LO-Aktuelt sagt at de kan lære mye av erfaringene fra Norge. Og på faglige møter internasjonalt merker Flåthen stor interesse for LOs unike posisjon.

– Jeg tror vi kan si det nå. Vi er i dag Europas sterkeste fagbevegelse. Hovedårsaken er at vi søker politisk innflytelse, i motsetning til mange andre. Og det er nok også en del interesseorganisasjoner i Norge som nå puster lettet ut over valgresultatet, sier han svakt ironisk.

Nye krav i kø

For den rødgrønne regjeringen er det liten tid til å hvile på laurbærene. LO-lederen har for lengst kommet med en rekke krav som til sammen utgjør en forsterket rødgrønn politikk.

– Det er ingen grunn for denne regjeringen til å puste ut. De kravene vi fremmer er utrolig viktige for oss – enten det gjelder uførepensjon eller innsatsen mot sosial dumping hvor vi allerede har vært i samtaler med regjeringen.

Likelønn sentralt

Han framhever også likelønn som helt sentralt.

– I høst starter vi det inntektspolitiske arbeidet i forkant av vårens tariffoppgjør. Det er en debatt vi skal gjøre grundig og bruke mye tid på fram mot representantskapsmøtet i februar 2010. Men magefølelsen min sier at likelønn kommer til å stå sterkt, sier LO-lederen samtidig som han påpeker verdien av å kombinere tariffpolitikk med politiske vedtak.

Bekymret for verftene

Flåthen er også opptatt av sysselsetting og næringspolitikk. Han er bekymret over de utfordringene spesielt leverandørindustrien langs kysten står overfor og LO har tatt dette opp i forbindelse med regjerings budsjettarbeid. Og han etterlyser en tydeligere næringspolitikk fra regjeringen.

Men han krever også at oljeindustrien tar ansvar og bidrar til å opprettholde aktiviteten i denne næringen. Det er viktig for sysselsettingen, men kontinuitet er også nødvendig for å kunne beholde kompetanse og utvikle teknologi.

– Jeg kan love at selv om vi fortsatt har en rødgrønn regjering så vil verken jeg, Jan Davidsen, Arve Bakke eller andre forbundsledere bli arbeidsledige i tida framover. Og om to år er det et nytt viktig valg for fagbevegelsen. Den utfordringen har vi allerede begynt å jobbe med, forsikrer en offensiv LO-leder.

Forsterket innsats for full sysselsetting.

God uførepensjon.

Videreutvikle velferdssamfunnet.

Forsterket innsats mot fattigdom.

Forsterket innsats mot sosial dumping.

Forsterket innsats mot ufrivillig deltid.

Partssamarbeid for lav- og likelønn.

Videreføring av IA-avtalen med sterkere vekt på inkludering.

Innskrenket adgang til midlertidige tilsettinger.

Økt satsing på etter- og videreutdanning.

Forsterket handlingsplan for fornybar energi.

Et mer ambisiøst statlig eierskap i forhold til arbeidsplasser, teknologi og klima.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.09.2009
10:27
16.12.2013 11:19Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Kommentar:

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.

Leif Martin Kirknes

«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes


Flere saker