Krever utsettelse
Sammenslåingen av Forsvarets avdelinger med spesialsoldater kan måtte vente.
Varslersaken, der personer som er uenige med forsvarsledelsen i spørsmålet om å slå sammen Forsvarets spesialsoldater skal ha blitt truet til taushet, har skapt usikkerhet blant partiene på Stortinget. Flere uttrykker tvil om forslaget kan behandles i Stortinget før sommeren som planlagt. Både i opposisjonen og blant regjeringspartiene er det usikkerhet, skriver VG.
Fremskrittspartiet nekter å gå med på forslaget uansett.
– Les også: Må svare Stortinget
En samlet kontroll- og konstitusjonskomité på Stortinget bestemte tirsdag, etter forslag fra Frp og Venstre, å sende et brev med sju spørsmål til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). De gir ministeren en frist på én uke med å svare.
Strøm-Erichsen har fått sterk kritikk for ikke å ha tatt på alvor påstander om løgn, manipulasjon og trusler om telefonavlytting fra Forsvarets toppnivå i forbindelse med forslaget om å flytte Marinejegerkommandoen fra Bergen til Rena. Hun har også erkjent at det tok tre måneder fra hun mottok en kritisk epost fra marinejegernes tillitsvalgte, til hun leste den. Brevet var heller ikke ført inn i departementets postjournal.
Til NTB sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) at det kan være grunner til å spørre om beslutningen for å slå sammen spesialkommandoene er tatt på tilstrekkelig forsvarlig grunnlag.
– Hvis dette bevisst er unntatt fra journalføring eller at personer med andre meninger enn forsvarssjefen er blitt tiet i hjel, så kan man sette spørsmålstegn ved om dette er blitt godt nok opplyst, sier Anundsen.
– Les også: Leste ikke grundig nok
– Dersom det som er fremkommet i mediene er riktig, kan det være en alvorlig sak. Derfor må vi få avklart de faktiske forhold raskt, sier Anundsen.
Forsvarssjef Harald Sunde gikk i fellesskap med forsvarsministeren ut med kunngjøringen 22. april om at Marinejegerkommandoen (MJK) i Bergen og Forsvarets spesialkommando (FSK) på Rena skulle slås sammen med felles ledelse i Oslo og med like oppgaver knyttet til å bistå politiet med kontraterror og beredskap. Løsningen ble sett på som et kompromiss etter at forsvarsledelsen først hadde gått inn for å flytte marinejegerne til Rena, milevis unna nærmeste fjordarm eller marinebase.
– Det er bare delvis sant at forsvarssjefen ikke fikk det som han ville. Det eneste han ikke fikk gjennomslag for var den fysiske flyttingen av Marinejegerkommandoen. Det er en allmenn utbredt misforståelse at disse to miljøene skal opprettholdes som de er, sier Anundsen.
Galskap
– Det ville være galskap å skulle behandle en slik sak når det er så mye usikkerhet knyttet til grunnlaget for det vi skal vedta. Derfor krever vi at saken utsettes, sier Jan Arild Ellingsen, Frps medlem i utenriks– og forsvarskomiteen.
Høyre og KrF vurderer om de vil kreve saken utsatt. I Høyre avventer man regjeringens redegjørelse i varslersaken. Kjell Arvid Svendsen i Kristelig Folkeparti sier han er skeptisk til regjeringens framgangsmåte.
– Det er mye som taler for at saken ikke bør behandles i denne sesjonen. Saken bør få en skikkelig behandling, sier Svendsen.
SVs og Senterpartiets medlemmer i komiteen ville ikke gi noe klart svar i den vanskelige saken tirsdag kveld. Snorre Valen (SV) sier han vil ta spørsmålet opp med forsvarsministeren og internt i partiet før han vil ta stilling i saken.
I Arbeiderpartiet vil de derimot ikke gå med på noen utsettelse.
– Vi er klar til å ta beslutningen nå. Den svært alvorlige varslingssaken som har kommet opp nå, innvirker ikke på selve beslutningen om å lage en felles overbygning over de to spesialstyrke–miljøene i Norge, sier Sverre Myrli, som er saksordfører for spesialstyrke–saken i Stortinget til VG. (ANB–NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen