Gruveavfall i fjorden
Næringsdepartementet gir full støtte til gruvedrift og sjødeponi i Finnmark.
Departementet avviser alle innvendinger mot gruvedrift i Kvalsund kommune i Finnmark og deponering av gruveavfall i Repparfjorden.
Gruveselskapet Nussir ASA får samtidig sterk støtte for planene om å sette i gang utvinning av kobberforekomstene på Nussir og Ulveryggen. Næringsdepartementet klargjør sitt standpunkt i et brev til Miljøverndepartementet.
– Les også: Vil ha slutt på trenering
Brevet inneholder Næringsdepartementets kommentarer til innsigelser fra Sametinget, reindriftsnæringen og Fiskeridirektoratet Troms og Finnmark mot Kvalsund kommunes reguleringsplan for området. Miljøverndepartementet skal ta standpunkt til innsigelsene.Næringsdepartementet framhever den store økonomiske verdien av prosjektet. Nussir ASA har anslått at gruvedriften vil gi arbeid til minst 150 ansatte og innebære en årlig omsetning på 600-700 millioner kroner.
Næringsdepartementet argumenterer for at Miljøverndepartementet skal se helt bort fra innsigelsen fra Fiskeridirektoratet Troms og Finnmark om deponering av gruveavfall i Repparfjorden. Begrunnelsen er at Kvalsund kommune mottok denne innsigelsen tre måneder etter fristens utløp.
«Nærings- og handelsdepartementet er enig i at innsigelser som fremmes etter fristens utløp ikke bør være gjenstand for nærmere vurderinger», heter det i brevet.
– Les også: – Uansvarlig av regjeringen
Likevel kommer Næringsdepartementet med en kommentar også til denne delen av prosjektet: «Det er etter vårt syn ikke sannsynliggjort at et sjødeponi i dette tilfellet vil kunne ha vesentlige negative næringsmessige konsekvenser for kommersielt fiske eller vesentlige negative miljømessige konsekvenser som tilsier at reguleringsplanen ikke stadfestes.»
Næringsdepartementet bruker økonomiske argumenter mot innsigelsene fra Områdestyret for reindrift i Vest-Finnmark og fra Sametinget. Begge disse instansene har påpekt at den planlagte gruvedriften vil medføre negative virkninger for reindriften.
– Les også: – Tidenes skattejakt
Næringsdepartementet skriver at reindriften i dette området totalt sett utgjør en liten del av den samlede reindriften i Norge, og at totalt sett er reindriftsnæringen «i økonomisk forstand en liten næring.»
Departementet refererer tall som viser at inntektene for næringen i 2011 utgjorde totalt 285 millioner kroner. Av dette utgjorde de produksjonsbaserte inntektene 140 millioner kroner, statlig tilskudd 74 millioner kroner og erstatninger 70 millioner kroner. «Vederlag for arbeid og kapital er av Økonomisk utvalg for reindriften beregnet til 99 millioner kroner i 2011. Dette er et vesentlig mindre bidrag til verdiskapingen enn Nussir-prosjektet gir alene», skriver Næringsdepartementet. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.
Morten Hansen
Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal