JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter kommunereform

Sandra Borch frykter mer makt til Østlandet og rasering av distriktene med borgerlig tvangssammenslåing av kommuner.

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Jeg er mot at mer makt skal flyttes til Oslo, og jeg har troen på at folket i kommunene selv kan ta en slik avgjørelse, sier leder Sandra Borch i Senterungdommen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Det ligger an til langt færre kommuner i Norge med en eventuell borgerlig regjering, blant annet gjennom tvangssammenslåinger.

– Svik

– Dermed står Norge overfor en storstilt kommunereform, dersom Høyre og Frp inngår regjeringssamarbeid etter valget til høsten. Dette er et svik mot lokaldemokratiet og ikke minst en sentralisering av velferdstilbudet til veldig mange, slår Borch fast.

– Les også: Rådmenn vil slå sammen kommuner

Hun spår at en sammenslåing av kommuner vil føre til færre eldrehjem, sykehus, fødestuer og skoler. Tilhengerne av kommunesammenslåinger, som også finnes i Arbeiderpartiet, mener derimot at større og mer robuste kommuner vil kunne gi bedre og mer effektive tilbud.

– Frp og Høyre mener små kommuner med færre enn 5.000 innbyggere holdes kunstig i live, og for å få kommunene selv til å innse at de må slå seg sammen vil partiet ta økonomiske virkemidler i bruk. Dette vil føre til at over halvparten av Norges kommuner vil rammes. Og aller hardest vil det gå ut over småkommunene. Dette er direkte distriktsfiendtlig, og et signal om at alt skal sentraliseres til Østlandet, mener Borch.

– Slag mot distriktene

Hun mener færre vil få et tilbud om blant annet helsetjenester og skoler der de bor, og at svært mange må reise langt for å få tilgang på disse tjenestene.

– Det er et stort slag mot distriktene, sier Borch.

Hun viser også til en undersøkelse fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som har spurt 12.000 nordmenn hvor fornøyd eller misfornøyd de er med de kommunale tjenestene i sin kommune. Og det er i småkommunene folk er mest fornøyd.

– Mens de store kommunene skårer bedre på samferdsel og jobbmuligheter, gjør de små det best på kjerneoppgavene oppvekst, omsorg og eldre. Det viser altså at det å slå sammen kommuner ikke gjør at velferdstjenestene våre blir til det bedre. De trygge, gode lokalsamfunnene som ofte finnes i de små kommunene er også med på å øke trivselen og tryggheten, mener Borch.

– Les også: De blå fester grepet

Hun er imidlertid med på frivillige sammenslåinger om innbyggere og kommune vil det selv.

– Jeg er veldig for at lokaldemokratiet skal få bestemme dette selv, det er de som kjenner utfordringene og mulighetene i sin kommune aller best, avrunder Sandra Borch. (ANB)

Annonse
Annonse