JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Handels i Sverige som frontfag?

Det svenske forbundet Handels prioriterer ikke streik fra skjærtorsdag. Handels truer med å tegne avtale før industrien har forhandlet ferdig.

Om nordmenn med planlagt Harry-tur over Kjølen skjærtorsdag kan puste lettet ut, skal være usagt, men ifølge avtalesekretær John Haataja i Handels, prioriterer forbundet å inngå avtale med sin motpart fremfor å true med streik fra 1. april, altså skjærtorsdag. Dersom Handels lykkes med å tegne avtale før industriforbundene, kan det bety en kile i industriens hevd på å fastsette rammene for lønnsoppgjøret. Eller sagt på annen måte:

Forbund med medlemmer i konkurranseutsatt industri kan oppleve at de ikke lenger er frontfag.

Bruker for lang tid

Både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonen innen svensk handel er irritert over at partene i industri-oppgjørene bruker lang tid på å forhandle seg fram til løsning.

Dag Klackenberg, lederen for arbeidsgiverorganisasjonen Svensk Handels, sier til LO-Tidningen at det er frustrerende å vente på at industrien skal bli enige.

– De har hatt over to måneder på seg, sier han og fortsetter:

–Det blir ingen streik i påsken. Vi blir enige om lønnstillegg. Og det blir vi uansett om industri-områdene er ferdige eller ikke.

Forhandlerne hjem

Onsdag sendte IF Metall sine forhandlingsdelegasjoner hjem, og mekler Benne Lantz sier at han ikke kan si noe som helst om når han og de øvrige fem meklerne vil legge fram nytt forslag til partene.

Det er forhandlingene mellom IF Metall og arbeidsgiverne Teknikföretagen som nå forsøker å komme fram til enighet med assistanse av mekler. Akkurat nå synes forhandlingene å være temmelig fastlåste etter at partene har avvist to tidligere forslag fra meklerne.

Handels vil ha enighet

Avtalesekretær John Haataja i Handels sier at både forbundet og arbeidsgiverne har ambisjoner om å bli enige. Han påpeker sendrektigheten i oppgjøret i industri-områdene og mener at den medvirker til å øke presset på forhandlingene for de ansatte i varehandelen.

Påsken er en stor og viktig helg for den svenske handelstanden, som opplever storinnrykk også av nordmenn på såkalt harry-handel, det vil si handletur over grensa på Skjærtorsdag, som er fridag for de fleste nordmenn, men ikke for svenske arbeidstakere.

Streik fortsatt mulig

Selv om motparten er stemt for å oppnå enighet, opprettholder det svenske fagforbundet konfliktberedskapen.

– Dersom vi ikke når fram, blir det streik i påsken, sier John Haataja.

– Påsken er aldeles utmerket vurdert ut fra tidspunktet for konflikt. Noen kommer til å handler mat på forhånd, men ikke alle. Dessuten kjøper forbrukerne alt mulig annet i påskehelgen, sier avtalesekretæren i forbundet.

Stort forbund

Det svenske Handerls er et stort forbund med høy organisasjonsprosent. Det har nesten 148 000 medlemmer. Ifølge lederen for forbundets avd. 2, Trollhättan, har 95 prosent av butikkene i Strømstad og på Nordby tegnet tariffavtale. Det kan bety at eventuell konflikt vil medføre stengte døre, alt etter omfanget av konflikten..

En av årsakene til at forhandlingene om nye avtaler i industrien trekker ut i langdrag, er spørsmålet om ansettelsesforhold. Også Handels skal forhandle om dette i tillegg til avtalens lengde og lønn.

Annonse
Annonse