JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statlig kulturorgan nedlegges

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil nedlegge ABM-utvikling fra 1. januar 2011. Det opplyste hun på en pressekonferanse 21. mai. Det kom som et sjokk på de ansatte.

anne.grete.lossius@lomedia.no

Ministeren vil nedlegge ABM-utvikling kun syv år etter at virksomheten ble opprettet.

Statens bibliotektilsyn, Riksbibliotektjenesten og Norsk Museumsutvikling ble i 2003 sammenslått til ABM-utvikling (Statens senter for arkiv, bibliotek og museum).

Splittes opp

De ansatte splittes opp og flyttes til tre forskjellige virksomheter.

Allerede 1. juli overføres ansatte som jobber med bibliotekoppgavene i ABM-utvikling til Nasjonalbiblioteket. Seks stillinger skal over til Kunnskapsdepartementet, og de resterende over til Kulturrådet.

NTL-sekretær Berit Hobber, som bistår de NTL-tillitsvalgte ved ABM-utvikling, forteller at de ansatte i svært liten grad er involvert.

Den erfarne forbundssekretæren er sjokkert over at medbestemmelsen ikke kom på plass før like før de bibliotekansatte forlater ABM-utvikling.

– Jeg har ikke vært borte i en tilsvarende prosess før, sier hun.

Skjulte agendaer

Hobber sier at hun har opplevd prosessen som svært lite åpen, og med skjulte agendaer i kulissene.

– Omtrent slik jeg nå beskriver, har jeg opplevd det:

- Nasjonalbibliotekaren har hatt en meget styrende hånd på rattet. Jeg opplever henne som en skjære, som skal ha, skal ha. Alt som glimrer vil hun ha i sitt reir. Jeg har til og med stilt meg spørsmål ved hvem det er som er statsråd i Kulturdepartementet, sier Hobber.

Hun legger til at det for henne er et demokratisk dilemma.

– Kulturpolitisk stiller jeg meg også spørsmål ved hvordan mangfoldet i kulturarven på dette feltet (arkiv, bibliotek og museum) er tenkt ivaretatt heretter, sier hun.

Visste lite

Leder av NTL-avdelingen ved virksomheten, Kristin Bolgård, forklarer at de har vært i møte med departementet, men til ingen nytte.

– Vi var invitert til å komme med innspill, men vi fikk ikke noe gjennomslag. Vi føler at vi ikke er blitt hørt, sier hun.

Siri Slettvåg, også hun NTL-tillitsvalgt, forteller at de kun hadde fått beskjed om at noen stillinger skulle overføres til Nasjonalbiblioteket.

– Vi fikk beskjed i februar om at de fleste i bibliotekavdelingen skulle overføres til Nasjonalbiblioteket. Totalt 19 stillinger av i alt 68, legger Bolgård til.

Bomben sprang 21. mai. De ansatte fikk høre om nedleggelsen på pressekonferansen.

Ikke vært diskutert

I fjor kom to stortingsmeldinger som blant annet omhandlet oppgavefordelingen mellom Nasjonalbiblioteket og ABM-utvikling, så det har ligget litt i kortene at noen av oppgavene skulle overføres dit, men å nedlegge hele virksomheten har ikke vært diskutert.

– Tvert i mot så forsikret Anniken Huitfeldt under behandlingen av museumsmeldingen i Stortinget 4. mars, at det kun dreide seg om flytting av rene bibliotekoppgaver og ca 20 personer til Nasjonalbiblioteket, og at det ikke var snakk om noen nedleggelse av ABM-utvikling, sier Slettvåg.

Ingen faglig grunn

Slettvåg forteller at de ansatte ikke ser noen faglig grunn til nedleggelsen, og at Kulturdepartementet mangler en faglig begrunnelse for hva man ønsker å oppnå.

– Vi har bygd opp et godt, faglig kompetansemiljø. Vi har brukt mye tid på å få et unikt fagmiljø som nå splittes, legger Bolgård til.

– Dagen før pressekonferansen 21. mai fikk vi mail fra departementet om at seks stillinger i tillegg skulle overføres til den planlagte publikasjonsdatabasen for universitets- og høgskolesektoren, Norsk vitenskapsindeks (NVI), forteller hun.

NVI skal etableres under Kunnskapsdepartementet 1. januar 2011, med tilholdssted ved Universitetet i Oslo.

Mangler konsekvensanalyse

I mars og april kranglet Kunnskaps- og Kulturdepartementet om hvor mange stillinger som skulle overføres til Kunnskapsdepartementet. Enden på visa ble altså seks stillinger.

De ansatte måtte gå i uvisse de to månedene.

– Da skjedde det ingen ting som vi fikk høre om, sier Bolgård.

Hun sier at de har etterlyst en konsekvensanalyse, men uten hell.

– Konflikten mellom departementene skyldes manglende konsekvensutredning, tror hun.

Regulerer partsforholdet

Sekretær i LO Stat, Randi Stensaker, har forhandlet fram en omstillingsavtale, men det tok tid før departementet kom på banen. 7. juni var avtalen på plass – de bibliotekansatte flytter ut 1. juli.

Stensaker forklarer at avtalen fastslår hvem som er parter.

– Hovedavtalen regulerer partsforholdet i virksomheten. Når to eller flere virksomheter slår seg sammen, må vi ha på plass en avtale som sier hvem som er parter, og spesielt i dette tilfellet der to departementer er involvert, sier Stensaker.

Hun legger til at det er slått fast i avtalen at det ikke blir nedbemanning, og heller ikke geografisk flytting.

Ny stortingsmelding

Regjeringen la 11. juni fram en ny stortingsmelding om overføring av ABM-utvikling sine oppgaver og årsverk til Nasjonalbiblioteket, Norsk vitenskapsindeks og Norsk kulturråd. Denne ble godkjent i statsråd samme dag (Meld. St. 20 – 2009-2010).

– Statlige bibliotekoppgaver vil etter dette bli samlet i Nasjonalbiblioteket, som også vil få et klarere mandat til samarbeid og samordning av bibliotekløsninger i universitets- og høgskolesektoren. I tillegg får Kulturrådet nye oppgaver, særlig på museumsfeltet, sier statsråd Huitfeldt i en pressemelding.

Omstillingen skal føre til sterkere fagmiljøer på arkiv-, bibliotek- og museumsfeltet, ifølge statsråden.

Initiativ fra annet hold

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein, sier gjennom sin pressesjef Tone K. Dahle, at initiativet til å overføre de bibliotekansatte fra ABM-utvikling til Nasjonalbiblioteket, kom gjennom Bibliotek- og Digitaliseringsmeldingene.

– De oppgaver Nasjonalbiblioteket har fått er en del av myndighetenes beslutning om fordeling av oppgaver i sektoren, og har ingenting med Skarstein å gjøre som person, sier Dahle.

ABM-utvikling er et statlig, uavhengig og overordnet organ for hele arkiv-, bibliotek- og museumssektoren.

Virksomheten har 68 ansatte

ABM-utvikling driver aktivt, strategisk utviklingsarbeid for å styrke arkiv, bibliotek og museum som aktive og aktuelle samfunnsinstitusjoner.

ABM-utvikling arbeider på tvers av faglige sektorgrenser og ivaretar departementsovergripende samarbeidsoppgaver i tilknytning til de tre feltene.

Annonse
Annonse

ABM-utvikling er et statlig, uavhengig og overordnet organ for hele arkiv-, bibliotek- og museumssektoren.

Virksomheten har 68 ansatte

ABM-utvikling driver aktivt, strategisk utviklingsarbeid for å styrke arkiv, bibliotek og museum som aktive og aktuelle samfunnsinstitusjoner.

ABM-utvikling arbeider på tvers av faglige sektorgrenser og ivaretar departementsovergripende samarbeidsoppgaver i tilknytning til de tre feltene.