JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Det er langt over fjellet»

Det er nesten litt kaldt nå vi kommer inn i smeltehallen. I 43 år har det blitt produsert aluminium på Hydro Karmøy. Nå rives ovnene.03.09.2010
12:56
16.12.2013 14:00

torgny.hasaas@lomedia.no

De to hallene er én kilometer hver. Rivningsfirmaet begynner i syd. Store lastebiler kjører ut skrapmetall og betongblokker. Bunnen av ovnene, det som på fagspråket kalles katoden, står fortsatt igjen, sammen med betongsøyler - så lenge det varer.

Det dunkle lyset i hallen kan minne om det dempete lyset i et kapell, søylene som kors og katodene som kister i lange rader. Skal industrien på Karmøy gravlegges?

– Nei, det skal den ikke, sier leder av Alnor Kjemiske Fagforening, Sten Roar Martinsen.

– Vi er forferdelig skuffet over regjeringas behandling av industrikraftregimet, men her skal vi bygge ny industri, resirkuleringsindustri, forklarer han.

I tillegg fortsetter aluminiumsproduksjon på den nyeste av produksjonslinjene på Hydro Karmøy. Han legger til at det fortsatt er over ett tusen høyteknologiske industriarbeidsplasser på tomta. Målsettinga er å øke dette tallet, både gjennom resirkuleringsanlegget og andre nyetableringer

Har valgforskeren rett?

Vi har reist over fjellet til Vestlandet. Vi skal undersøke om vi finner igjen valgforsker Frank Aarebrots påstand om at motstanden mot kraftmastene i Hardanger egentlig er et politisk oppgjør med sentralmakta, periferi mot sentrum.

I de to hallene på Karmøy har det vært produsert aluminium etter Søderberg-metoden siden midten av 60-tallet. Nye miljøkrav har innhentet produksjonen. Tida for åpne ovner er over. Fredag 13. mars 2009 var det slutt.

Etterspørselen etter aluminium er fortsatt høy. Hydro startet parallelt prosjektering av to aluminiumsverk: Et på Karmøy, K6-prosjektet, og et i Qatar. I Qatar får de kraft fra et gasskraftverk. På Karmøy skulle de bruke Søderberg-krafta i det nye anlegget.

Da Hydro bygde Alnor bygde de også ut krafta i Røldal-Suldal. De har konsesjon på denne krafta fram til 2022. Da skal den leveres tilbake til staten, såkalt hjemfall. Men Hydro trenger kraft i mer enn ti år for å forsvare en investering på 11 milliarder kroner. Det var det de ikke fikk.

Sten Roar Martinsen ble invitert til åpninga av aluminiumsverket i Qatar samtidig med at de begynte å rive ovnene på Karmøy.

– Vi ber ikke om billig kraft, vi ber om kraftpriser på samme nivå som våre konkurrenter. Vi ba om å forlenge hjemfallet, slik at vi kunne beholde kraften fra Røldal-Suldal i noen flere år, men det ble nei, sier Martinsen.

– Det er tidenes industripolitiske sjælmål, slår fagforeningslederen fast.

Industrikraft avgjørende

Vi forsøker å få sekretær på LO-kontoret i Haugesund, Borgny Hauge Skogen. til å snakke om noen andre politiske saker enn industrikraft, men det er vanskelig.

– Spørsmålet om industrikraft preger hele distriktet, forklarer Skogen.

– De kom her på rekke og rad og lovte at de skulle ordne opp i industrikraftspørsmålet, men de holdt ikke hva de lovte. Til og med Jens Stoltenberg har lovt at det skulle bli orden på industrikraftregimet, uten å holde det.

«Oslo er byen vi elsker å hate»

Ragnar Larsen er en kjent kommentator i Radio Haugaland. Han er tidligere journalist og redaktør i A-pressen, og har også vært formann i LO-forbundet for journalister og redaktører, APF. Hver morgen er han på radioen og slår i de fleste retninger. Hans kommentar «Oslo – byen vi elsker å hate», pirrer vår nysgjerrighet.

«Oslo sliter med dårlig omdømme blant nordmenn. Hovedstaden preges av forfall. Bare innvandring holder folketallet oppe. Oslo er byen vi elsker å hate», skriver Larsen. Men han mener at kommentaren ikke passer rikspolitisk. Den var ment for folket på Haugalandet.

– Du må være klar over at vi nå er i det fylket i landet hvor Arbeiderpartiet har svakest oppslutning. Frps ledende posisjon i Karmøy skyldes at partiet har erobret både bedehusene og Folkets Hus, sier Larsen for å understreke poenget om at oppsultninga om regjeringa er spesielt lav. Ved det siste valget fikk Fremskrittspartiet 36,7 prosent i Karmøy, mot Arbeiderpartiets 22,2. I Haugesund kommune var Arbeiderpartiet størst.

– Her på Vestlandet føler vi en avmakt. Verdiene skapes her, men forvaltes i Oslo. Jens Stoltenberg sier at han skal lytte til grunnplanet. Han lytter, men han tar ikke hensyn, forklarer Larsen.

– Industrikraft er viktig, ikke bare for Karmøy, men også for Sauda og Husnes, sier han. Dette er andre kommuner i regionen med ensidige industristeder. Folk i Rogaland frykter at nei til levelig industrikraftregime for Hydro Karmøy innebærer begynnelsen på en ny tid der krafta eksporteres.

Ingen monstermastskepsis

Kraftmastene i Hardanger opprører ikke folk i Haugesund. Mens «monstermastene» i Hardanger rager 40-50 meter over bakken er høyspentlinjene over Karmsundet som forsyner Hydro Karmøy med kraft 143,5 meter høye. Haugalendingene synes det er fint med kraft som skaper arbeidsplasser. Når de ikke får det blir de sinte.

– Hva gjør LO?

– Vi holder på å forberede neste års valgkamp, sier Skogen på LO-kontoret.

– Vi håper at vi skal få et litt bedre valgresultat for de rødgrønne i kommunestyrene, sier hun, men det virker ikke helt som om hun tror på det. Til det har vedtaket om å nekte Hydro forlenga hjemfall satt for dype spor, sier hun.

– Energi er viktig for vestlendinger, påpeker Larsen.

– Det er vi som har vannkraften og det er vi som har olja. Dette er en oljeavhengig region og folk oppfatter det som ren vrangvilje når utbygging i Lofoten ikke blir gjennomført. Vi har boret 5 000 hull på norsk sokkel uten alvorlige utslipp, og så skal et enkelt hull i en annen verdensdel føre til at en ikke kan bore her. Folk skjønner det ikke, sier Larsen.

Han slenger fram et retorisk spørsmål:

– Vet du hvem som er Karmøys største private arbeidsgiver?

– Nei.

– Det er Solstad Offshore med 1 200 ansatte. På Bømlo er Eidesvig Offshore store. Dette er rederier som er lokalt basert. Sjøfolk og fiskere som gikk på land startet med shipping. De er avhengig av olje og de er avhengig av en skipsfartspolitikk med faste rammebetingelser, sier Larsen.

Dialog, men ingen vedtak

Martinsens kontor er som fagforeningskontor flest. Per Kleivas bilde med hender som holder sammen henger på veggen. På skrivebordet ligger årsberetningen for Alnor Kjemiske Fagforening for 2008.

– Denne oppsummerer det hele på en bra måte, sier Martinsen.

«Konklusjonen vår må bli at ’god dialog’ med forskjellige ministere i den rødgrønne Regjeringen aldri ble noe annet enn en dialog, – og at de aldri evnet å få dette omgjort i fornuftige industrivennlige vedtak.»

«Det er langt over fjellet»

Også EL & IT forbundets mann i Haugesund, John Helge Kallevik, nevner industrikraftregimet når vi spør om det er saker som gjør forholdet mellom Haugalandet og sentralmakta vanskelig.

– Ja, det er mange saker. Det er ikke lett å nå fram til den rødgrønne regjeringa. Du veit det er langt over fjellet.

03.09.2010
12:56
16.12.2013 14:00Mest lest

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.

Hanna Skotheim

Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen

Jan-Erik Østlie

Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.

Ole Palmstrøm

Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.

Anne Myklebust Odland

Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er Norges yngste yrkessjåfør. Her er hennes melding til jenter som vurderer yrket

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.

Jan Kåre Ness

Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.

Colourbox

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.

Hanna Skotheim

Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne

Per Flakstad

Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.

Simen Aker Grimsrud

Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil

Ole Palmstrøm

Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).

Ylva Seiff Berge

Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.

Erlend Angelo

Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.

Statnett

Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet

Brian Cliff Olguin

Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund

Alf Ragnar Olsen

Oslo rammes først hvis det blir streik i staten

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Aldri har nordmenn fått mer i bonus. Fra 2020 til 2021 økte bonusutbetalingene med 6,1 milliarder kroner.

Brian Cliff Olguin

Ikke alle bonuser virker, advarer forsker. Her er noen tabber


Flere saker