JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Det er langt over fjellet»

Det er nesten litt kaldt nå vi kommer inn i smeltehallen. I 43 år har det blitt produsert aluminium på Hydro Karmøy. Nå rives ovnene.03.09.2010
12:56
16.12.2013 14:00

torgny.hasaas@lomedia.no

De to hallene er én kilometer hver. Rivningsfirmaet begynner i syd. Store lastebiler kjører ut skrapmetall og betongblokker. Bunnen av ovnene, det som på fagspråket kalles katoden, står fortsatt igjen, sammen med betongsøyler - så lenge det varer.

Det dunkle lyset i hallen kan minne om det dempete lyset i et kapell, søylene som kors og katodene som kister i lange rader. Skal industrien på Karmøy gravlegges?

– Nei, det skal den ikke, sier leder av Alnor Kjemiske Fagforening, Sten Roar Martinsen.

– Vi er forferdelig skuffet over regjeringas behandling av industrikraftregimet, men her skal vi bygge ny industri, resirkuleringsindustri, forklarer han.

I tillegg fortsetter aluminiumsproduksjon på den nyeste av produksjonslinjene på Hydro Karmøy. Han legger til at det fortsatt er over ett tusen høyteknologiske industriarbeidsplasser på tomta. Målsettinga er å øke dette tallet, både gjennom resirkuleringsanlegget og andre nyetableringer

Har valgforskeren rett?

Vi har reist over fjellet til Vestlandet. Vi skal undersøke om vi finner igjen valgforsker Frank Aarebrots påstand om at motstanden mot kraftmastene i Hardanger egentlig er et politisk oppgjør med sentralmakta, periferi mot sentrum.

I de to hallene på Karmøy har det vært produsert aluminium etter Søderberg-metoden siden midten av 60-tallet. Nye miljøkrav har innhentet produksjonen. Tida for åpne ovner er over. Fredag 13. mars 2009 var det slutt.

Etterspørselen etter aluminium er fortsatt høy. Hydro startet parallelt prosjektering av to aluminiumsverk: Et på Karmøy, K6-prosjektet, og et i Qatar. I Qatar får de kraft fra et gasskraftverk. På Karmøy skulle de bruke Søderberg-krafta i det nye anlegget.

Da Hydro bygde Alnor bygde de også ut krafta i Røldal-Suldal. De har konsesjon på denne krafta fram til 2022. Da skal den leveres tilbake til staten, såkalt hjemfall. Men Hydro trenger kraft i mer enn ti år for å forsvare en investering på 11 milliarder kroner. Det var det de ikke fikk.

Sten Roar Martinsen ble invitert til åpninga av aluminiumsverket i Qatar samtidig med at de begynte å rive ovnene på Karmøy.

– Vi ber ikke om billig kraft, vi ber om kraftpriser på samme nivå som våre konkurrenter. Vi ba om å forlenge hjemfallet, slik at vi kunne beholde kraften fra Røldal-Suldal i noen flere år, men det ble nei, sier Martinsen.

– Det er tidenes industripolitiske sjælmål, slår fagforeningslederen fast.

Industrikraft avgjørende

Vi forsøker å få sekretær på LO-kontoret i Haugesund, Borgny Hauge Skogen. til å snakke om noen andre politiske saker enn industrikraft, men det er vanskelig.

– Spørsmålet om industrikraft preger hele distriktet, forklarer Skogen.

– De kom her på rekke og rad og lovte at de skulle ordne opp i industrikraftspørsmålet, men de holdt ikke hva de lovte. Til og med Jens Stoltenberg har lovt at det skulle bli orden på industrikraftregimet, uten å holde det.

«Oslo er byen vi elsker å hate»

Ragnar Larsen er en kjent kommentator i Radio Haugaland. Han er tidligere journalist og redaktør i A-pressen, og har også vært formann i LO-forbundet for journalister og redaktører, APF. Hver morgen er han på radioen og slår i de fleste retninger. Hans kommentar «Oslo – byen vi elsker å hate», pirrer vår nysgjerrighet.

«Oslo sliter med dårlig omdømme blant nordmenn. Hovedstaden preges av forfall. Bare innvandring holder folketallet oppe. Oslo er byen vi elsker å hate», skriver Larsen. Men han mener at kommentaren ikke passer rikspolitisk. Den var ment for folket på Haugalandet.

– Du må være klar over at vi nå er i det fylket i landet hvor Arbeiderpartiet har svakest oppslutning. Frps ledende posisjon i Karmøy skyldes at partiet har erobret både bedehusene og Folkets Hus, sier Larsen for å understreke poenget om at oppsultninga om regjeringa er spesielt lav. Ved det siste valget fikk Fremskrittspartiet 36,7 prosent i Karmøy, mot Arbeiderpartiets 22,2. I Haugesund kommune var Arbeiderpartiet størst.

– Her på Vestlandet føler vi en avmakt. Verdiene skapes her, men forvaltes i Oslo. Jens Stoltenberg sier at han skal lytte til grunnplanet. Han lytter, men han tar ikke hensyn, forklarer Larsen.

– Industrikraft er viktig, ikke bare for Karmøy, men også for Sauda og Husnes, sier han. Dette er andre kommuner i regionen med ensidige industristeder. Folk i Rogaland frykter at nei til levelig industrikraftregime for Hydro Karmøy innebærer begynnelsen på en ny tid der krafta eksporteres.

Ingen monstermastskepsis

Kraftmastene i Hardanger opprører ikke folk i Haugesund. Mens «monstermastene» i Hardanger rager 40-50 meter over bakken er høyspentlinjene over Karmsundet som forsyner Hydro Karmøy med kraft 143,5 meter høye. Haugalendingene synes det er fint med kraft som skaper arbeidsplasser. Når de ikke får det blir de sinte.

– Hva gjør LO?

– Vi holder på å forberede neste års valgkamp, sier Skogen på LO-kontoret.

– Vi håper at vi skal få et litt bedre valgresultat for de rødgrønne i kommunestyrene, sier hun, men det virker ikke helt som om hun tror på det. Til det har vedtaket om å nekte Hydro forlenga hjemfall satt for dype spor, sier hun.

– Energi er viktig for vestlendinger, påpeker Larsen.

– Det er vi som har vannkraften og det er vi som har olja. Dette er en oljeavhengig region og folk oppfatter det som ren vrangvilje når utbygging i Lofoten ikke blir gjennomført. Vi har boret 5 000 hull på norsk sokkel uten alvorlige utslipp, og så skal et enkelt hull i en annen verdensdel føre til at en ikke kan bore her. Folk skjønner det ikke, sier Larsen.

Han slenger fram et retorisk spørsmål:

– Vet du hvem som er Karmøys største private arbeidsgiver?

– Nei.

– Det er Solstad Offshore med 1 200 ansatte. På Bømlo er Eidesvig Offshore store. Dette er rederier som er lokalt basert. Sjøfolk og fiskere som gikk på land startet med shipping. De er avhengig av olje og de er avhengig av en skipsfartspolitikk med faste rammebetingelser, sier Larsen.

Dialog, men ingen vedtak

Martinsens kontor er som fagforeningskontor flest. Per Kleivas bilde med hender som holder sammen henger på veggen. På skrivebordet ligger årsberetningen for Alnor Kjemiske Fagforening for 2008.

– Denne oppsummerer det hele på en bra måte, sier Martinsen.

«Konklusjonen vår må bli at ’god dialog’ med forskjellige ministere i den rødgrønne Regjeringen aldri ble noe annet enn en dialog, – og at de aldri evnet å få dette omgjort i fornuftige industrivennlige vedtak.»

«Det er langt over fjellet»

Også EL & IT forbundets mann i Haugesund, John Helge Kallevik, nevner industrikraftregimet når vi spør om det er saker som gjør forholdet mellom Haugalandet og sentralmakta vanskelig.

– Ja, det er mange saker. Det er ikke lett å nå fram til den rødgrønne regjeringa. Du veit det er langt over fjellet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.09.2010
12:56
16.12.2013 14:00Mest lest

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.

Tormod Ytrehus

Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.

Helge Rønning Birkelund

– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.

Saipem

To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk

 Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.

Roy Ervin Solstad

Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.

Berit Roald / NTB

Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?

Kommentar

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

«Høyre skjøt seg i foten»


Flere saker