JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsekrise i Storbritannia

I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er fagforeningstoppens råd til Norge

Som tillitsvalgt på sykehuset i Birmingham må Olga Leach-Walters bruke mye tid og krefter bare på å skaffe heltidsansatte mat og tak over hodet.
Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22.000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22.000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.

Anita Arntzen

ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no

– Hvordan jeg vil beskrive situasjonen i britisk helsevesen akkurat nå?

Sykepleier og fagforeningsrepresentant Olga Leach-Walters i Royal College of Nursing trenger knapt et sekund på å hente fram adjektivene:

– Situasjonen er poor, bad, horrible … Folk er overarbeida og underbetalt. Sykepleierne er utslitt.

Jobber for tre

Royal College of Nursing har over 500.000 medlemmer og er Englands største fagforening for sykepleiere. Leach-Walters representerer 22.000 av dem.

6000 er sykepleiere ved Queen Elizabeth University Hospital i Birmingham. Sykehuset er Englands sjuende største.

Denne uka streiker de. Ikke bare for bedre lønn, men for bedring av arbeidsforhold og pasientsikkerhet.

For øyeblikket er drøyt 133.000 stillinger ledige i det offentlige helsevesenet. 47 500 av disse skulle vært besatt av sykepleiere. Antall ledige stillinger har økt siden 2020.

– Ved dette sykehuset jobber én sykepleier i snitt for tre. Arbeidsoppgaver som flere autoriserte helsearbeidere skulle samarbeidet om, må gjøres alene eller sammen med en ufaglært. Det er både belastende for den enkelte og går ut over pasientsikkerheten, sier Leach-Walters.

Helsesektoren mangler i tillegg utstyr og lokaler.

Mer enn sju millioner briter står i kø for planlagte inngrep eller behandling. 500 dødsfall i uka kunne vært unngått hvis folk hadde fått den behandlingen de trenger.

Et av ansvarsområdene til fagforeningsrepresentant Olga Leach-Walters er medlemmer med minoritetsbakgrunn, blant annet fordi ansatte med bakgrunn fra asiatiske og afrikanske land viste seg å være mer utsatt for sykdom, død og økonomiske problemer som følge av pandemien.

Et av ansvarsområdene til fagforeningsrepresentant Olga Leach-Walters er medlemmer med minoritetsbakgrunn, blant annet fordi ansatte med bakgrunn fra asiatiske og afrikanske land viste seg å være mer utsatt for sykdom, død og økonomiske problemer som følge av pandemien.

Anita Arntzen

Hjemløse sykepleiere

I 2022 steg prisene i Storbritannia med 11 prosent. Nå er prisstigningen oppe i 14 prosent. Fagforeningene krever en lønnsøkning på 19 prosent. Regjeringen har tilbudt 4,75.

Krisa i det britiske helsevesenet er ikke ny, men pandemi og inflasjon har synliggjort sårbarheten på nye måter. 

Medlemmene i fagforeningen Royal College Of Nurses trenger fortsatt oppfølging under sykefravær og følge i møter med arbeidsgiver, men i løpet av de sju – åtte åra Leach-Walters har vært tillitsvalgt, har nye behov gjort seg gjeldende:  

– Folk har ikke råd til å leve. Etter at regninger og bensin er betalt, er det stadig flere som ikke har råd til mat. Helseforetaket har sin egen matbank, men selv om det er blitt helt normalt å bruke den, synes folk det er flaut.

Hun forteller at det har blitt en del av jobben hennes å oppsøke matbankene.

– For at kollegene mine skal slippe å bli sett, henter jeg mat til folk og leverer på døra deres flere ganger i uka, også i helgene. Vi har også kolleger som er hjemløse. Folk med 100 prosent stilling ved dette sykehuset sover i bilen mellom skiftene sine.

– Hvor lenge har det vært sånn?

Leach-Walters tenker seg om noen sekunder, før hun svarer.

– La oss heller si at det har blitt verre. For noen år siden hadde vi kanskje to-tre hjemløse kolleger. De siste månedene har det økt veldig. Det siste anslaget jeg hørte var «over tjue». Sykehuset har en kontakt som jobber med å skaffe de som trenger det tak over hodet, men slike løsninger er alltid midlertidige.

Onsdag og torsdag denne uka streiket sykepleiere i det britiske helsevesenet - igjen. Gapet mellom fagforeningenes lønnskrav og regjeringens forslag er fortsatt stort: Kravet er 19 prosent, tilbudet 4,75 prosent.  Nye streiker er varslet 6. og 7. februar.

Onsdag og torsdag denne uka streiket sykepleiere i det britiske helsevesenet - igjen. Gapet mellom fagforeningenes lønnskrav og regjeringens forslag er fortsatt stort: Kravet er 19 prosent, tilbudet 4,75 prosent. Nye streiker er varslet 6. og 7. februar.

Yui Mok/NTB

Lav lønn og sevfinansierte studier

Leach-Walter er ikke i tvil om hva som er veien ut av den krisa landets helsevesen står i.

– Det koker ned til penger. Lønna må være til å leve av, sånn at folk ikke slutter til fordel for en mindre slitsom og bedre betalt jobb som mellomleder på supermarked. Hvis vi skal klare å rekruttere nye helsearbeidere, må vi dessuten få på plass gode studiefinansieringsordninger og stipender, sier hun.

Det kreves tre års universitetsstudier for å bli sykepleier i England. Utdanningen koster mellom 25 og 30 000 pund, som etter dagens kurs tilsvarer nærmere 375.000 norske kroner.

– Stipender er nærmest umulig å få, og et eventuelt studielån så godt som umulig å betale tilbake, sier fagforeningstoppen, som forteller at utdanningssystemet er endret siden hun selv tok utdanning.

– Da var sykepleierutdanningen en miks av teori og praksis. I praksisperioden fikk vi en liten lønn. Det får du ikke lenger. Derimot må du må bekoste praksisperioden din selv, selv om du bidrar med viktig arbeidskraft.

Bemanningskrise: I 2035 vil Norge mangle 18.000 helsefagarbeidere

Begynnerlønna for en autorisert sykepleier er 27.000 pund (ca. 300.000 nkr, red.anm.) – før skatt.

– En nyutdannet sykepleier sitter igjen med mellom 1400 og 1600 pund i måneden etter skatt. Her i Birmingham må du regne med å betale 600 pund i leie bare for et enkelt, lite rom. Har du familie og trenger en liten leilighet, må du regne med minst 1000 pund i måneden. Da sier det seg selv at en aleneforelder med sykepleier-lønn vil slite.

Ifølge Leach-Walter risikerer man å bli stående et helt arbeidsliv på samme lønnstrinn. Ansiennitet gjør ikke nødvendigvis at man klatrer på lønnsstigen.

– Lønnssystemet i NHS er komplisert og vanskelig å forklare. Ikke alle klarer å skaffe seg den tilleggskompetansen som skal til for å komme seg oppover i systemet og få høyere lønn. Vi har folk som har vært her i tjue år og fortsatt står på samme lønnstrinn.

Storbritannia har hittil ikke hatt autoriserte helsearbeidere «under» sykepleier, men et nytt utdanningsløp er under utprøving. Ufaglærte pleiere med jobb på sykehus kan gå i lære hos en autorisert sykepleier og få autorisasjon som «associated nurse».

Olga Leach-Walters har ikke særlig tro på ordningen slik den fungerer nå: Du må blant annet ha fast jobb som ufaglært pleier, og du må ha en autorisert sykepleier som kan lære deg opp.

– Bare en liten gruppe får anledning til å ta denne videreutdanningen, og belønningen for innsatsen er altfor lav. En associated nurse vil sitte igjen med ca. 1200 pund i måneden etter skatt, det er vanskelig å leve av.

Tips til Norge

På spørsmål om hva Norge kan gjøre for ikke å havne like langt ute i uføret som Storbritannia, er hun krystallklar:

– Hvis dere fortsatt har gratis utdanning og gode stipend- og låneordninger er første bud: Hold på de ordningene!

For å redde framtidas helsevesen, må man også gi de unge gode grunner til å velge helseyrker framfor andre yrker, mener Leach-Walters.

Det krever offensiv framsnakking.

– Vi må få barn og unge til å forstå at alt ikke kan handle om finans. Send flinke og motiverte sykepleiere ut i grunnskolene for å fortelle hvorfor de elsker jobben sin. Tilby pensjonerte sykepleiere fleksible stillinger med god lønn, slik at de orker og har lyst til å komme tilbake til sykehusene og lære opp de unge. Men først og fremst må sykepleierlønn matches med lønna i andre yrker. Gjør man det, kan ingenting gå feil.

Kilder: Royal College of Nursing, The Health foundation (www.health.org.uk), www.bbc.com

Warning
Annonse
Annonse