Nekter å svekke ILO-konvensjon
LO kritiserer regjeringa for ikke å forsvare arbeidstakernes rettigheter.
torgny.hasaas@lomedia.no
Da LOs sekretariat i går behandlet regjeringens forslag til ny praktisering av ILO-konvensjon nr. 94 om offentlige anskaffelser, kritiserte de regjeringa for å bøye seg for ESA (Eftas overvåkingsorgan).
LO er bekymret over at ESA forsøker å presse Norge til å svekke reglene mot sosial dumping. «ESAs standpunkt i tvisten med Norge medfører at markedsinteresser skal gå foran internasjonalt anerkjente standarder i arbeidslivet», heter det i høringsbrevet.
– Det er et ekstremt dårlig signal å sende hvis Norge svekker en ILO-konvensjon, sier LO-sekretær Trine-Lise Sundnes som også er styremedlem den internasjonale arbeidsorganisasjonen, ILO.
– Regjeringa må heve blikket og se at ILO 94 har betydning langt utover Europa, sier hun til LO-Aktuelt.
Elektro unntas
Striden dreier seg om ILO-konvensjon nr. 94 om offentlige anskaffelser, fra 1946. I forbindelse med at Norge ble EØS-medlem i 1996 ble konvensjonen ratifisert. Konvensjonen slår fast at «lønninger (herunder også andre godtgjøringer), arbeidstid og andre arbeidsvilkår», ikke skal være dårligere enn det som er slått fast i landsomfattende kollektivavtaler som gjelder i området ved arbeid og tjenester for det offentlige.
I forslaget fra regjeringa skal bare bransjene renhold, helse og omsorg, hotell og restaurant, transport og bygge- og anleggsbransjen omfattes av den nye forskriften. I dag er alle bransjer omfattet. Spesielt fra elektrofagene har det kommet skarpe reaksjoner fordi de ikke er omfattet av forslaget.
– Det er dokumentert at det foregår sosial dumping innenfor elektrofagene, nettopp derfor er deler av elektrooverenskomsten allmenngjort, sier leder i EL & IT Forbundet, Hans Felix. Han er fornøyd med at LO støtter at elektrofagene skal omfattes av forskriftene, men understreker at primær standpunktet er at konvensjonen skal gjelde for alle bransjer.
– Jeg synes regjeringa burde ha vært mer på barikadene i denne saken, sier Felix.
ESA åpnet i 2009 sak mot Norge av to grunner. For det første kommer det ikke klart nok fram hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder. For det andre mener ESA at forskriften som er utarbeidet etter at ILO nr. 94 ble ratifisert, utgjør en restriksjon på den frie flyten av tjenester, fordi den bare gjelder i offentlig sektor. Siden den bare gjelder i offentlig sektor er det ikke hensynet til arbeidstakerne som er avgjørende, mener ESA.
Vil ha med offentlig sektor
Også fagorganisasjonen Unio er svært kritisk til regjeringens forslag til ny forskrift.
– Den foreslåtte forskriften om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter går ikke langt nok, sier Unio-leder Anders Folkestad.
I sin høringsuttalelse krever Unio at forskriften også må gjelde alle tjenesteområder innen offentlig sektor – også undervisning og barnehager.
LAST NED:Unios høringsuttalelse
Rüffert og Lavaldommene
Utspillet fra ESA kommer som følge av en rekke dommer i EF-domstolen, spesielt Laval- og Rüffertdommene. LOs juridiske avdeling mener at disse dommene var med på å endre fortolkningen av utsendingsdirektivet som skulle regulere lønns- og arbeidsvilkårene for arbeidstakere på arbeid utenfor hjemlandet.
Regjeringen mener at det er grunn til å endre bestemmelsene om hvilke lønns- og arbeidsvilkår som gjelder. Dette vil gjøre det lettere å forsvare hovedlinjene i forskriften overfor EFTA-domstolen. Men regjeringen vil avvise ESAs andre innvending om at det ikke er hensynet til arbeidstakerne som er avgjørende siden forskriften (og konvensjonen) bare gjelder offentlig sektor.
LO er svært kritiske til regjeringens syn, og sier i høringsbrevet: «LO er bekymret over at ESA søker å presse Norge til å svekke regler som er ledd i tiltak mot sosial dumping. ESAs standpunkt i tvisten med Norge medfører at markedsinteresser skal gå foran internasjonalt anerkjente standarder i arbeidslivet. Det er vanskelig å akseptere at Norge skal nektes å opprettholde en lojal gjennomføring av en ILO-konvensjon som skal ivareta arbeidstakerinteresser.»
Trine Lise Sundnes undertreker at LO Ikke vil gi seg i denne saken, at de kommer til å følge opp overfor departementene.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB