Hagtvet med venner
Bernt Hagtvet er en folkeopplyser av rang. Kanskje noe akademisk i kantene, men i går trakk han fullt hus i Litteraturhuset i anledning hans nye bok. Og lot for en gangs skyld andre snakke litt mer enn seg sjøl.
jan.erik@lomedia.no
Bernt Hagtvet, professor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og kanskje den fremste og mest høylytte marxismekritikeren her til lands etter at filosofen Hans Skjervheim gikk bort for en god del år siden, har skrevet ei ny bok: «Ideologienes århundre». Boka er som undertittelen forteller «En personlig vandring i det 20. århundrets politiske idéhistorie». Og består av 52 portretter av filosofer, ideologer, forskere og aktivister som Hagtvet mener har preget det 20. århundre.
En venn og flere uvenner
Og er det noe professor Hagtvet har et sterkt forhold til så er det politisk idéhistorie. Sist eksemplifisert ved at han nektet å holde et bestilt foredrag under årets Bjørnsonfestival fordi Jan Myrdal, den svenske erkemaoisten med Pol Pots håndtrykk på CV-en, også var invitert til Molde på samme festival. En smertelig avlysning fra professoren siden han er en stor beundrer av nettopp Bjørnstjerne Bjørnson. Nevnte Pol Pol, Mao og Stalin har han imidlertid et mindre hjertelig forhold til. For å si det litt forsiktig! Til og med den sindige Edvard Hoem har Hagtvet klart å erte på seg.
Samtaler
I går kveld, i beste middagstid, inviterte Hagtvet i anledningen bokutgivelsen, til en times samtale i Litteraturhuset i Oslo. Ikke en samtale med oss, et lydhørt publikum som sprengte kapasiteten til den relativt lille kvernlandsalen – nei, en samtale med statsviterne John O. Egeland (dagbladredaktøren) og Janne Matlary pluss historikeren Øystein Sørensen. Altså to akademikere og en tabloid politisk kommentator.
Folkeopplysende perle
Men aller først den allestedsnærværende Bjørn Smith-Simonsen, en ikke ubetydelig figur i norsk forlagsverden siden han eier store deler av Dreyer forlag Oslo (som gir ut Hagtvets bok), Pax forlag – og ja, fordundre meg også Klassekampen, venstresidas dagsavis og for tida kongerikets nesten eneste radikale alibi.
– Bernts nye bok er en folkeopplysende perle. Noen surpomper vil etterlyse fotnoter. Men skulle vi lagd det, ville ikke boka kommet ut før om 25 år, sa Smith-Simonsen.
Har mye, utretter lite
– Den rådende ideologien i det norske samfunnet i dag er markedsideologien. Å motstå denne ved hjelp av argumenter er som å få vann til å renne oppover, sa John O. Egeland, som poengterte at til og med det politiske livet er underlagt markedsideologien. For bakom synger de politiske rådgiverne.
Så stilte han spørsmålet om det ikke fins noen selvstendig ideologiproduksjon i dagens norske politikk og tok en tabloid visitt til våre politiske partier. Der fant han ikke stort og konkluderte med følgende karakter til statsminister Jens Stoltenberg og hans flertallscrew:
– Aldri har nordmenn hatt så mye og utrettet så lite.
Et bedre liv
Janne Matlary spant videre på Egelands tanker og mente at New Public Management-paradigmet er blitt normalisert og internalisert i den rike delen av verden. Skjønt, det fins totalitære ideologier igjen, ifølge Matlary islamismen og den kinesiske kommunismen.
– Boka til Hagtvet bør kunne gi særlig de unge en god almendannelse. For det er viktig å skille dilldall og humbug fra ideer som er viktige og sivilisasjonsdannende. Vi får et bedre liv om vi kan litt idéhistorie, påsto hun.
Importvare
Historiker Øystein Sørensen mente at politiske ideer er grovt undervurdert, særlig i det akademiske liv. Ideene er overalt og gjennomtrenger de fleste interessesfærer. Men ifølge Sørensen trenger de ikke å være store og sanne for å bli betydningsfulle. Får de stor oppslutning i folket, blir de viktige uansett.
– Politiske ideer i norsk historie er i hovedsak importvare. Og når de kommer hit, blir de bearbeidet og satt i en nasjonal sammenheng, fortalte han.
Velferdsstaten
Sørensen hadde også et innspill som også burde angå fagbevegelsen.
– Vi kommer til å få en debatt om velferdsstaten i årene framover. Særlig blant de som er innenfor, i mindre eller i liten grad av de som står utenfor. Hvordan vil det så gå med velferdsstaten? For å besvare det spørsmålet vil det være viktig å forstå sammenhengen mellom fellesskapet og det individuelle, sa Øystein Sørensen.
Og bakom det hele sto Bernt Hagtvet og nikket og klappet. Men så var Jan Myrdal og hans venner verken invitert eller til stede.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
BESKYTTER ARBEIDSPLASSER: Rune Mjelde (til venstre), hovedtillitsvalgt i Store Norske, og Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener at det fortsatt kan hentes ut kull fra Gruve 7 på Svalbard selv om kullkraftverket i Longyearbyen legges ned.
Katharina Dale Håkonsen
Rune og Svein Jonny kjemper for arbeidsplassene i den siste norske kullgruva på Svalbard
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
Dopapiret de sparte med ett enkelt triks tilsvarer reisen fra Hamar til Roma
Malin Brusveen og Mette Nordahl savner mer anerkjennelse for jobben de gjør.
Amanda Iversen Orlich