Kagge
Portrett av beryktet bydel
Colson Whitehead:
Harlem shuffle
Oversatt av Knut Johansen
Kagge 2022
jan.erik@lomedia.no
Artig nok har Colson Whitehead, ett av dagens hotteste amerikanske stjerneskudd på den skjønnlitterære slagmarka, dedikert sin siste roman «Harlem shuffle» til Beckett. Antagelig er 52-åringen en stor beundrer av den irske absurdisten, men han kopierer ikke Becketts måte å lage litteratur på. Heldigvis. Whitehead er seg sjøl lik. Og godt er det. To Pulitzerpriser («Den underjordiske jernbanen» og «Nickel-guttene») har han i beltet, som en av fire forfattere, det er lov å ha forventninger når ny roman foreligger fra en sånn mann.
Han er bosatt på Manhattan, den mest kjente av de fem bydelene i New York. Og derfra tar han ofte utgangspunktet i romanene sine også. I denne forlater vi aldri Manhattan, og for det aller meste befinner vi oss langt nord – nærmere bestemt i Harlem, der de aller fleste amerikanerne med afrikanske aner har slått seg ned. Ja, det er vel getto vi vanligvis kaller det. Tidsspennet her er 1959-1964, altså i ei tid da det kanskje var enda vanskeligere å være svart i huden – ikke minst i USA – enn i våre dager. Den kom stort sett fra stater litt lengre sør, fra slaveri og bomullsplukking, og gikk til ulike strøjobber blant likemenn – og kvinner. Kampen for føden var ingen spøk.
Hovedpersonen her heter Ray Carney, møbelhandler på 125th Street og sønn av Big Mike. I motsetning til en del av de andre figurene vi møter i denne fortellingen har Ray kone og barn, han har noen som skal forsørges og et liv som han forventer seg noe av. På denne tida vokste ikke jobbene på trær. Dessuten var kanskje ikke vennene til Ray så veldig interesserte i å jobbe heller, i hvert fall ikke på legalt vis. Mens Ray har litt høyere ambisjoner, han har drømmer om å komme seg ut av denne bydelen på Manhattan som på 1960-tallet og årene etterpå ikke var trygg å vandre i om du var hvit og mørket hadde senket seg. Fattigdom og kriminalitet vandret hand i hand som de ofte gjør overalt i denne usikre verden.
Ray har en fetter med navn Freddie som han er veldig glad i. Problemet med Freddie er imidlertid at han ikke er av dem som holder liv i seg på lovlig vis. Og på denne tida er New York generelt, og Harlem spesielt, berømt for ikke bare å huse en del kriminelle – det flommer over av dødelige våpen også. Er du fattig nok, sulten nok, fortvila nok, så forblir ikke pistolen bestandig i lomma. Jeg røper med andre ord ingen overraskende hemmelighet når jeg forteller at det løsnes ett og annet skudd i denne romanen – ja, mot slutten begynner romanen å ligne en kriminalfortelling som Ray også trekkes inn i.
Whitehead har, som de fleste andre forfattere på dette nivået, sin helt særegne skrivestil. Replikkene sitter løst, de er ofte slangpreget og originale (også i norsk oversettelse), og handlingsgangen i fortellingen må du som leser ofte jobbe litt ekstra med. Dette forsterkes når miljøet er så tøft og hardbarket som i denne romanen. Folk som lever fra dag til dag pynter seg sjelden med ord. Det er en realisme i teksten som aldri blir vulgær, og aldri moralistisk. Vi finner noen hemingwayske trekk, men også en god del avstand til forfatterikonet som så mange blir målt opp mot.
«Harlem shuffle» skildrer et miljø som det sikkert er mulig å få øye på også i våre dager. Vi møter ikke bare kjeltringer på gata, men også et NYPD (politiet i New York) som lett lar seg korrumpere om dollarbunken er stor nok. Men først og fremst er dette et portrett av en bydel i The Big Apple, en av de mest beryktete i en av verdens mest sagnomsuste og levende byer.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Arbeidet med særaldersgrense pågår, og til sommeren skal regelverket avklares.
Tri Nguyen Dinh