Kagge
Tabloidfaglitteratur
Siv Jensen:
Siv med egne ord
Kagge 2021
jan.erik@lomedia.no
Så kom det enda ei bok – en politikerbiografi – om venner og uvenner på livets vei, gjennom stortingskorridorer og vandrehaller, kontor og kantiner. Siv Jensen, nylig avmønstret leder av Fremskrittspartiet, er nemlig også ute med sine egne ord, ramsalte og urovekkende, etter om lag 25 år med munnkurv i demokratiets tjeneste. Hva i all verden er dette? Hvordan har vi stilt oss i verdens mest åpne samfunn? Hvorfor all denne skittkastinga?
Den er kjapt skrevet denne boka, med god hjelp av Gunnar Ringheim, med ei fortid blant annet som journalist i Dagbladet – en tabloidjournalist som veit hvordan oppmerksomhet skal skapes, også i bokform.
Men la meg aller først gripe fatt i et sitat mot slutten av den til biografi å være ganske korte teksten, her avslutter Jensen kapitlet «Misunnelseskulturen» sånn: «Den sosialdemokratiske grunnregelen i Norge er misunnelse og janteloven. Jeg har ingenting til overs for det. Thatcher turte å gjøre forandringer. Hun sto i det, og hun gjennomførte til tross for enorm motstand. Jeg har akkurat det samme i meg. Jeg har aldri vært redd for trøbbel. Hadde det vært opp til meg, skulle vi vært enda tøffere i regjering.»
Med respekt å melde, her er det mye sludder samlet innenfor sju setninger, særlig i den første. Den politiske høyresiden generelt, og Fremskrittspartiet spesielt med Siv Jensen som hærfører, bør slutte å trekke «misunnelseskortet» i sin karakteristikk av den politiske venstresiden. For det handler ikke om moral når venstresiden kritiserer Stein Erik Hagen, nullskatteytere og andre rikinger – nei, det handler om en politisk teori om klasser og fordeling som høyremoralister tydeligvis ikke er særlig interessert å sette seg inn i. Heller ikke janteloven er noen god merkelapp, den kan med hell vendes mot høyresiden sjøl. At Thatcher gjorde vei i vellinga, ikke minst i kampen mot britiske fagforeninger, er lite omstridt – men var endringene til det bedre? Det unnlater Jensen helt å drøfte. Jensens utfordring i denne boka er at dette forblir på påstandsnivå, analyser og begrunnelser mangler.
Nå skriver Jensen allerede i innledning av denne boka at den er raskt skrevet, rett skal være rett, at det er et poeng å være ujålete, lettlest og underholdende – ja, at boka ikke en gang krever den helt store politiske innsikt hos leserne. Derfor må det være lov til å si at hun treffer rimelig bra – skjønt, underholdende? Fiender av Carl Ivar og Eli Hagen kan sikkert dra på smilebåndet her og der, partiets grunnlegger og en gang partieier, blir jo utsatt for et av de verste karakterdrap som har skjedd på norsk innafor to stive permer. At han roses der det ikke er noen vei utenom, at han har vært et politisk forbilde, kan ikke veie opp for at han virkelig sitter igjen med svarteper og lite av æren i behold.
Sånt er ikke ulovlig i bokform, men hvor smart det er kan diskuteres. Den tiltakende tendens til flere og flere ufine personkarakteristikker i politiske biografier og memoarlitteratur, hever neppe kvaliteten verken av det litterære eller den politiske lærdommen leserne kan trekke. Men det gjør kanskje noe som er viktigere enn dette – det øker nok salget og såkalte folk flest sin interesse.
Siv Jensen skriver seg raskt og kronologisk gjennom sitt liv. Vi møter henne først utenfor politikken, i familien som hun hevder å være så glad i, før vi raskt bringes inn i Fremskrittspartiet som framstår som en båt i konstant urolig sjø – som på sitt aller verste vil si full orkan. Det berømte møte på Bolkesjø er sjølsagt med, det samme er fadesene til Terje Søviknes, Per Sandberg, Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara. Fire mennesker som betyr – og har betydd for Sandbergs del – mye for henne personlig. Et par andre merkelig bygdeoriginaler som har vært innom partiet, hopper hun mer eller mindre over uten at dette svekker boka vesentlig.
Etter at Siv Jensen kaster inn håndkleet og trer ut av norsk politikk etter innkjøp av ny bil og hund, forteller hun at det aldri blir noen retur. Nå er hun lykkelig, endelig kan hun si akkurat det hun har på hjerte – rett fra levra sånn vel idealet til et ekte fremskrittspartimedlem er. Profesjonell politiker blir hun aldri mer.
Som allerede nevnt er denne boka tabloidfaglitteratur på sitt mest potente. Og dermed helt i tråd med et politisk partis syn som vel er at bøker strengt tatt ikke er noe vi trenger. Aller best er Siv Jensen der hun tar noen «småoppgjør» med seg sjøl, nesten i ren AKP-stil. For i motsetning til for eksempel Thorbjørn Jagland og Martin Kolberg, er Siv Jensen i stand til å fortelle at hun har gjort mange tabber, at han langt på vei er feilfri – ja, at hun egentlig stort sett er som deg og meg. Denne delen av boka står det respekt av, dette står i skarp kontrast til hva sikkert mange forventet av Norges svar på Maggie Thatcher. Så kanskje ikke Siv Jensen er the iron lady likevel.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Snart kommer ekstrautbetalingen
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Rødt vil legge ned Bane Nor: – Det er åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Sissel M. Rasmussen