JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
«Det er kun en rødgrønn regjering som vil være garantisten for at man igjen vil få fokus på en mer rettferdig fordeling», skriver Torgeir Thorsen i kronikken.

«Det er kun en rødgrønn regjering som vil være garantisten for at man igjen vil få fokus på en mer rettferdig fordeling», skriver Torgeir Thorsen i kronikken.

Erlend Angelo

Kronikk

«Alle skal få»

Fagbevegelsen må bruke sin kraft til å arbeide for et nytt flertall på Stortinget, slik at våre medlemmer igjen skal få sin rettmessige del av de verdiene vi har vært med å skape.
06.05.2021
09:07
06.05.2021 09:07
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Det stunder mot valgkamp.

Blant våre medlemmer er det mange forskjellige meninger om i hvilken grad fagbevegelsen skal engasjere seg i partipolitikken. Mange mener at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom det fagbevegelsen arbeider for, og det de forskjellige partiene står for.

Andre igjen viser til at fagforeningens medlemmer stemmer på mange forskjellige partier, og at det derfor er feil å samarbeide med, og støtte økonomisk, bare noen utvalgte partier. Noen medlemmer føler seg tilsidesatt ved at fagbevegelsen bruker penger på partier medlemmet ikke sympatiserer med.

En hovedoppgave for fagbevegelsen er å arbeide for best mulig lønns – og arbeidsvilkår for våre medlemmer. Dette gjør vi på flere måter.

Den mest iøynefallende arenaen er selvsagt tariffavtalene og tariffoppgjørene. Men det er også lokale fagforeninger og tillitsvalgte som forhandler lokalt på arbeidsplassene.

I tillegg til avtalene med arbeidsgiverne er også store deler av vår arbeidshverdag styrt av lover som blir bestemt på Stortinget av de politiske partiene.

Arbeidsmiljøloven er den aller mest sentrale loven som regulerer arbeidslivet og forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Dette er en vernelov som skal verne arbeidstakere mot dårlige vilkår. Det er i denne loven vi finner regler om ansettelser, oppsigelser, arbeidstid etc. Folketrygdloven (sykepenger, AAP, uførepensjon etc.) og Ferieloven er andre eksempler på sentrale lover som griper direkte inn i vår arbeidshverdag.

Fagbevegelsen har også gjennom alle år hatt en annen, viktig, rolle. Den har alltid arbeidet for at medlemmene skal ha et trygt og godt liv utenfor arbeidsplassen. Det kan være alt fra sosial boligpolitikk som skulle sikre at alle hadde råd til egen bolig, til et utdanningssystem som gir alle, uansett bakgrunn, reelle valgmuligheter.

Kommentar: «Vi skal ikke la arbeidsgiverne stikke av med korona-gevinsten», skriver Jørn Eggum

I tillegg er fagbevegelsen bygget på prinsippet om solidaritet med de svake. Det har alltid vært et mål for fagbevegelsen å arbeide for å sikre en mest mulig rettferdig fordeling, og bekjempe fattigdom og nød. «Alle skal få», og «Alle skal med», har vært bærebjelken i fagbevegelsen sitt arbeid.

Som dere skjønner, er partipolitikken utrolig viktig for i hvilken grad fagbevegelsen skal få gjennomslag for sine medlemmers og sine sosiale kampsaker.

Hvordan kan fagbevegelsen bidra til at våre medlemmer og de svakeste gruppene vi arbeider for skal få best mulig gjennomslag på Stortinget de neste fire årene?

Vi må etter min mening følge to veier: Vi må stille krav til partiene om hvilken politikk vi forventer oss (krever). Og så må vi gi vår støtte i kampen for å få valgt inn så mange kandidater som mulig, fra de partiene som vil gå lengst i å støtte våre viktigste saker. Og for å unngå å bli lurt av «valgflesk», er en viktig del av denne jobben å se hva de forskjellige partiene faktisk har gjort de seneste årene. Det er det som med størst sannsynlighet forteller noe om hva de vil gjøre framover.

Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategi i LO, har nettopp kommet ut med en bok som heter «Arven etter Erna». Konklusjonen i boken er at vi har fått et samfunn med økende ulikhet og mer privatisering. Kutt og reformer har påvirket livet til eldre, uføre og arbeidsledige. Og de rikeste har fått skattekutt. Han sier: «Statsminister Erna Solberg har selv uttalt at man vil merke forskjellene mellom en borgerlig og rødgrønn regjering betydelig i løpet av en fireårs periode.» Og det har vi sannelig gjort.

Harsvik viser til at det tas tusenvis av beslutninger i løpet av en valgperiode. Noe av beslutningene blir det stor debatt om. Men mange saker blir raskt glemt fordi det stadig dukker opp nye saker.

Aktuelt: Hotelltilsette: – Vi har aldri tent så dårleg i forhold til resten av samfunnet

I boken har han sett på summen av de små skrittene som har vært tatt, alle de mange kuttene i statsbudsjettene, satt opp imot summen av alle skattekuttene.

Han viser til at Høyres regjering (med vekslende partier innom) har gjennomført kutt med en samlet kostnad for dem som er rammet på cirka 43 milliarder kroner. Samtidig er avgiftene, som er like for alle uansett inntekt og økonomi, økt med cirka 6,6 milliarder i løpet av de 7 årene FrP styrte finansdepartementet.

I overkant av 30 av disse milliardene har de overført til de rikeste i form av reduksjon i arveavgift, formuesskatt og generell skattelette.

Her er noen av kuttene dagens regjering har gjennomført: Skattlegging av overgangsstønad for enslige forsørgere, innstramming av skatteregler for lange pendlerreiser, feriepenger på dagpenger er fjernet som fast ordning. Gjeninnført midlertidig i to år nå, innstramming i behovsprøvd barnetillegg for uføre, fjerning av skattefri sluttvederlag, innføring av egenandel for fysioterapi for kronisk syke, kutt for barn med dårlig syn og skjeve tenner, kutt i AAP.

Samtidig vet vi at de rødgrønne partiene har arbeidet for, og i noen tilfeller fått flertall for, en rekke saker som har gitt bedre vilkår for de svakeste blant oss. Ikke minst gjelder dette i forbindelse med de økonomiske tiltakene som er innført nå under koronapandemien. Flere av disse tiltakene ble vesentlig endret til fordel for permitterte, arbeidsledige og vanlige folk. Samtidig forsøkte man å legge restriksjoner på utbytte, bonusutbetalinger og lønnsøkninger for toppene i bedriftene som har fått økonomisk hjelp fra staten. Dette fikk de rødgrønne dessverre ikke flertall for.

Les også: Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

Med utgangspunkt i de politiske realitetene som er gjort rede for her, er det helt naturlig for fagbevegelsen å støtte opp om de rødgrønne partiene i forbindelse med valg. Fagbevegelsen må bruke sin kraft til å arbeide for et nytt flertall på Stortinget, slik at våre medlemmer igjen skal få sin rettmessige del av de verdiene vi har vært med å skape.

Så må det selvsagt være legitimt å være medlem i fagforeningen, men samtidig mene at det er andre områder enn arbeidsliv og fordeling som er de viktigste sakene, og dermed velger parti ut ifra dette.

For meg vil det allikevel føles unaturlig å betale flere tusen kroner i året i fagforeningskontingent, for så å stemme på partier som arbeider imot alt det fagbevegelsen arbeider for. Det er kun en rødgrønn regjering som vil være garantisten for at man igjen vil få fokus på en mer rettferdig fordeling.

Fått med deg denne? Sosionom Fredrik ser folk som har hatt gjeld i årevis. Nå krever han strakstiltak

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.05.2021
09:07
06.05.2021 09:07Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover