2021 er et viktig år i tysk politikk. Angela Merkel skal forlate posten som forbundskansler etter nesten to tiår på toppen av tysk politikk.
CC BY 2.0 EU2017EE
Kommentar:
«Angela Merkels flokk er i ferd med å havne i trøbbel»
Delstatsvalgene i Baden-Württemberg og Rhineland-Pfalz ble et slag i ansiktet for storpartiet CDU/CSU, og det stopper ikke der. Korrupsjonsanklager skaper store problemer for fremdrift i politikken i Europas økonomiske motor.
2021 er et viktig år i tysk politikk. Angela Merkel skal forlate posten som forbundskansler etter nesten to tiår på toppen av tysk politikk. Som den første kvinnelige forbundskansler, som tilsvarer statsminister i Norge, tok hun fatt på jobben med å lede det store landet i 2005. Hun var vært den ubestridte leder av kristendemokratene i Tyskland. Kristendemokratene heter CSU i delstaten Bayern mens de heter CDU i resten av Tyskland. Merkel har gjennom sine år i ledelsen av regjeringen i Tyskland, loset landet gjennom alt fra finanskrise til pandemien. Hun har stått støtt i ledelsen av arbeidet innenfor EU og klarte i 2019 til og med å få sin tidligere forsvarsminister, Ursula von der Leyen, valgt som leder i EU-kommisjonen og toppsjef i Europa. Men slitasjen begynner å bli stor i tysk politikk for Merkel og hennes arvtakere.
Tyskland er viktig i Europa. Det er i alliansen mellom Tyskland og Frankrike mye blir avgjort på den europeiske arenaen. Tysk industri legger mange av premissene for det som skal skje fremover, om det kommer til arbeidet med det grønne skiftet eller oppryddingen etter de økonomiske konsekvensene av pandemien.
Merkels vei inn i politikken kom i årene etter Berlinmurens fall. Hun ble ikke bare første kvinne til topps. Hun vokste også opp i det gamle DDR og var en fremmed fugl på den måten. Hennes fremste kjennemerke som politiker er at hun har vært pragmatisk, men målrettet. Hun har hele tiden holdt fokus på hva hun ville oppnå. Hennes parti har tidvis flydd høyt under hennes ledelse. Etter valget i 2013 lå partiet på godt over 40 prosent på meningsmålingene. Hun fremsto som utilnærmelig. Det er ikke like lystelig i dag.
I den tyske regjeringen i dag er det storkoallisjon med Merkels CDU/CSU og sosialdemokratene i SPD. Det engang så dominerende SPD er i dag en skygge av seg selv. Men for å skape et styrende flertall gikk de i partnerskap med hovedmotstander Merkel i 2013. Indre stridigheter og manglende evne til å kommunisere med velgerne har ført dem ned under 20 prosent på meningsmålingene. Selv om de har fått et løft de siste månedene så er de fortsatt bare det tredje største partiet i Tyskland.
Aktuelt: Gjennomsnittsdirektøren har nå passert en million kroner i årslønn
Diskusjonen om hvem som skal overta som toppfigur etter Merkel i CDU/CSU er intens. I praksis er de ett parti i parlamentet. Armin Laschet virket lenge som den mest sannsynlige kandidaten. Laschet klarte i januar å bli valgt til leder for CDU-delen av storpartiet. Det virket da som han var på rette vei mot å ta over topplassen. Men etter delstatsvalgene i Baden-Württemberg og Rhineland-Pfalz er skepsisen stor. Kun 16,4 prosent av de kristendemokratiske velgerne mener ifølge meningsmålingsbyrået Civey at Laschet er rett mann til å overta etter kvinnen på topp.
I delstaten Bayeren leder Markus Söder den delen av partiet. Han er også ministerpresident i delstaten i sør. Bayern er på mange måter den økonomiske motoren i den tyske forbundsrepublikken. Selv om han ikke har sagt noe offisielt så langt, så er han mer populær hos velgerne. Selv om det kan virke merkelig med norske øyne at en delstatsminister kan bli leder av den føderale regjeringen, så er det partiene som avgjør selv. Så i praksis er det Söder og Laschet som sammen må komme frem til hvem skal stå i spissen for partiet.
Kommentar: «Med hjelpemotor mot fremtiden»
Men utfordringene stopper ikke med selve valget av ny toppkandidat. Flere av riksdagspolitikerne til CDU/CSU er i trøbbel for tvilsom forretningspraksis mens de tjener landet og partiet. Det dreier seg om salg av smittevernutstyr og konsulentoppdrag, i tillegg til vervet som folkevalgt. Sakene er flere og de begynner å få politisk betydning, når de fører til at forhandlingene om den nye Fornybar Energi-planen stopper opp. Sosialdemokratene i SPD er tvilende til hvem de snakker med på hvilken side av bordet, melder nyhetsnettstedet Clean Energy Wire. Denne planen er avgjørende for hvordan Tyskland skal kunne oppfylle sine klimaambisjoner. Energipolitisk talsmann Joachim Pfeiffer driver, ifølge tyske De Zeit, flere konsulentfirma som kan skape problemer for tilliten hans.
Mens meningsmålingene til Merkels gamle parti er i fritt fall, så er det tre partier som nyter godt av dette. De Grønne, SPD og FPD stiger alle litt opp og begynner å kjenne lukten av at de sammen kan skape en flertallsregjering etter valget i september. De høyrevridde Alternative für Deutschland(AfD) virker enda ikke å kunne profitere på et ustabilt CDU/CSU og pandemislitasje. Slik det fremstår nå, så er det de tradisjonelle partiene som er alternativet for tyske velgere. Da kan fort arven etter Merkel bli årevis i opposisjon for hennes arvtakere.
Les også: 4-dagers uke kan redde jobbene i tysk industri, mener Europas største fagforbund
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm