JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Ap rydder opp, Rødt gjør som Frp

Rødt må ta et valg på om de vil konkurrere med Frp om å være Norges største populister, eller om de vil samarbeide konstruktivt med resten av venstresida, skriver Per Vidar Kjølmoen.

Rødt må ta et valg på om de vil konkurrere med Frp om å være Norges største populister, eller om de vil samarbeide konstruktivt med resten av venstresida, skriver Per Vidar Kjølmoen.

Tri Nguyen Dinh

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Arbeiderpartiet er på lag med byggenæringa og tar grep for å sikre mer boligbygging i hele Norge. Rødt minner mest om en blanding av Frp og Otto Jespersen.

I sitt debattinnlegg i FriFagbevegelse mener Marie Sneve Martinussen og Mímir Kristjánsson at Rødt skal ha æren for Arbeiderpartiets arbeidslivspolitikk.

Det er ikke riktig. Det er Arbeiderpartiet og Senterpartiet, i tett samarbeid med fagbevegelsen, som har sikret heltidslov, styrket yrkesfagene og strammet opp innleiereglene.

Det er Ap/Sp-regjeringen som gjennomfører tiltak for å sikre alle et seriøst arbeidsliv. Rødt har så langt vært lite interesserte i å samarbeide med Arbeiderpartiet i vårt oppryddingsarbeid etter åtte år med Høyre og Frp.

Arbeiderpartiet er skeptiske til å gjøre store endringer i permitteringslengden nå, slik Rødt har foreslått.  Det kan hende at vi blir nødt til å øke permitteringslengden, om situasjonen krever det.

Men for oss i Ap er aldri målet at folk skal være permitterte. Målet må aldri være at folk skal gå hjemme i stedet for å være i arbeid. Målet må aldri være at folk skal leve på 62,4 prosent av normal inntekt.

I Ap er målet å holde folk i jobb. Så får Rødts forslag om lengre permitteringer heller være plan B.

Derfor øker Arbeiderpartiet lånerammene til Husbanken, gir Enova handlingsrom og økonomiske muskler til å skape mer energivennlige bygg og tar en rekke grep for å få mer boligbygging. Senest fredag i forrige uke lanserte Ap og Senterpartiet en rekke tiltak i en egen melding for å gjøre husbygging enklere, raskere og billigere. Flere tiltak vil komme i takt med behovet.

Rødt minner mest om «Fremad i alle retninger» - det gamle standupshowet til Otto Jespersen.

Det fremmes forslag om avstand til pauserom og garderober i sykehus, omsetningsavgift på private helseforsikringer, marginstudier i banknæringen og utredninger av offentlige bankalternativ.

Det er få tog som passerer perrongen uten at Rødt kaster seg på. Men akkurat hvor man ender, ser ut til å være mindre viktig. Forslagene er viktige, ikke resultatene. Strategien er til forveksling lik Frps.

For Arbeiderpartiet har det, helt siden Gerhardsens tid, vært resultatene som teller. På drøye to år har vi fått omtrent 150.000 flere mennesker i jobb. De fleste i privat sektor.

Vi styrer Norge trygt gjennom vanskelige tider, og vi står støtt sammen med våre allierte for å beskytte både Norge og Europa fra Russlands aggresjon. Også her har dessverre Rødt vinglet kraftig.

Nå må vi ha konstruktive diskusjoner om tiltak som kan få til økt aktivitet i byggebransjen og sikre arbeidet til dem som jobber i næringen. Vi samarbeider med alle parter som vil være med, og skulle gjerne også hatt Rødt med på laget.

Men Rødt må ta et valg på om de vil konkurrere med Frp om å være Norges største populister, eller om de vil samarbeide konstruktivt med resten av venstresida.

Debatt: Vi kan ikke la Ap og høyresiden gjøre opp pensjon alene

Annonse
Annonse