JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronikk

«Ap til kamp for et todelt helsevesen»

La oss satse på det vi vet fungerer, det som har vært en suksessoppskrift for Norge; samarbeid mellom offentlige og private aktører, skriver Anniken Hauglie. (Arkivfoto)

La oss satse på det vi vet fungerer, det som har vært en suksessoppskrift for Norge; samarbeid mellom offentlige og private aktører, skriver Anniken Hauglie. (Arkivfoto)

Nanna Aanes Wolden

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Ingvild Kjerkol kommer med særs useriøse anklager mot et næringsliv som har stilt opp for at denne regjeringen i en svært urolig situasjon for landet.

Det offentlige hadde ikke klart seg uten bedrifter for å sikre full barnehagedekning. Det offentlige hadde ikke klart seg uten bedrifter under korona-krisen for å sikre vaksine, testkapasitet og rehabilitering. Det offentlige hadde ei heller klart seg uten bedrifter for å sikre nok mottak for å ta imot ukrainske flyktninger i Norge.

Derfor er det urovekkende å lese en kronikk fra vår helse- og omsorgsminister som kaster sine private samarbeidspartnere under bussen og kommer med særs useriøse anklager mot et næringsliv som har stilt opp for at denne regjeringen i en svært urolig situasjon for landet.

Først og fremst vil vi understreke at NHO ønsker et sterkt, offentlig helsevesen. Det er det som er – og skal være – grunnsteinen i vårt velferdssamfunn. Men det er – og har alltid vært – behov for et supplement av private helse- og velferdsbedrifter. Dette samarbeidet mellom offentlige og private aktører vært med på å bygge det velferdssamfunnet vi kjenner i dag. Og det er dette samarbeidet som også skal være med å løse fremtidens helse- og omsorgsutfordringer.

I en kronikk i FriFagbevegelse skriver helse- og omsorgsminister, Ingvild Kjerkol, og helsepolitisk talsperson for Ap, Cecilie Myrseth, at de blant annet skal sikre at "det ikke er størrelsen på lommeboka som avgjør om du har råd til å få helsetilbudet du ønsker eller ikke". I realiteten er det det stikk motsatte som skjer når de nå blant annet skal avvikle fritt behandlingsvalg og nedsette et såkalt "nullprofitt"-utvalg.

Fritt behandlingsvalg gjør at alle pasienter selv kan velge hvor de skal få behandling, uavhengig om dette er en privat eller offentlig virksomhet. De private virksomhetene må godkjennes av Helfo før de inngår i ordningen, herunder pris og kvalitet/behandlingsopplegg. Det er altså ikke slik at private aktører "fritt kan konkurrere om helsetilbud", slik Kjerkol og Myrseth påstår. Dessuten har denne ordningen sikret at alle pasienter, uavhengig av størrelsen på egen lommebok, har kunnet velge den behandlingen de selv mener er rett for seg selv. Dette sikrer at vi unngår et todelt helsevesen, hvor kun de rikeste har råd til å velge private aktører.

"Mennesker som har gode rammer for arbeidshverdagen og trives på jobb, gjør det bedre og står lengre i arbeid", skriver Ap-politikerne. Dette er vi helt enig i. Våre helse- og velferdsbedrifter er en del av et organisert arbeidsliv, hvor brorparten er bundet av tariffavtaler med henholdsvis Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund. En Fafo-undersøkelse fra 2018 viser at helsearbeidere ansatt i virksomheter som er organisert av NHO og som utfører oppdrag på vegne av kommuner, har et lavere sykefravær enn tilsvarende kommunalt drevne virksomheter. Forskjellen var da på om lag 2 prosentpoeng. Å sikre at folk holder seg friske og i jobb, er virkelig en god indikasjon på at folk trives på jobb.

Helseministeren og Aps helsepolitiske talsperson antyder også at fagfolks lønnsvilkår blir "en salderingspost i konkurranse om "kunder". Dette er ved flere anledninger blitt tilbakevist, blant annet i NOU-en fra Velferdstjenesteutvalget, ledet at professor Kåre Hagen. Utvalget slår fast at det ikke er belegg for at overskuddet til bedriftene oppstår som følge av lave lønns- og arbeidsvilkår eller ved å undergrave kvalitet. Bildet Kjerkol og Myrseth forsøker å male av fanden på veggen, har ikke rot i virkeligheten.

Vårt samfunn står overfor store utfordringer i årene som kommer. La oss satse på det vi vet fungerer, det som har vært en suksessoppskrift for Norge; samarbeid mellom offentlige og private aktører. 

Warning
Annonse
Annonse