Kari Elisabeth Kaski (SV) tok til orde for en boligminister i 2021. Om regjeringen hadde inkludert SV, hadde kanskje Kaski vært boligminister nå.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kommentar
Boligmarkedet er så ute av kontroll at vi trenger en boligminister – nå
Hvorfor blir vi frivillig med på å betale millioner for et liv i fangenskap?
Dagens unge generasjon har ikke opplevd noe annet enn boligmarked. Men ordet boligpolitikk var en gang en sentral del av velferdspolitikken på lik linje med helse, utdanning og arbeidsrettigheter.
Det er nærmest utenkelig å se for seg i dag et samfunn hvor det er normalt for en småbarnsfamilie å leie bolig, men slik var det altså for femti år siden i dette landet.
Her forleden leste jeg om Martine, som hadde kjøpt seg leilighet på Frogner for 2,45 millioner kroner. Leiligheten var 15 kvadratmeter stor. En kvadratmeter for 163.000 kroner der altså. Én kvadratmeter for halvparten av en uføretrygd.
En av naboene hennes på Frogner kjøpte en mindre leilighet for 2,85 millioner kroner – som betyr en kvadratmeterpris på nær 220.000 kroner.
Skal man le eller gråte av dette? Folk med vanlig inntekt kan bare glemme å komme seg inn på boligmarkedet i Oslo – lønna deres rekker til færre enn 10 kvadratmeter, om de skal bo i nabolaget til Martine og naboen.
Og hvordan i all verden skal folk klare å spare seg opp til egenkapital, når også leiemarkedet ruinerer dem?
Det er leieboerne i Norge som bærer den tyngste børa i boligmarkedet. De betaler ned andres gjeld, mens de mister mulighet til å spare selv. Leieboerforeningen har varslet at det haster å skape en god boligpolitikk som kan komme én million leieboere til gode, fremfor utleierne.
Kvadratmeterpris på over 220.000 kroner, leiligheter på 15 kvadratmeter og rente på 4,25. Hvorfor blir vi frivillig med på å betale millioner for et liv i fangenskap?
I 2021 tok SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski til orde for en egen boligminister, og kalte samtidig boligmarkedet for en forskjellsmaskin.
Seks år tidligere foreslo Kaskis parti en nasjonal boligskatt i tillegg til den kommunale eiendomsskatten. Dette skulle gi staten en inntekt på i underkant av 4 milliarder kroner, selv med bunnfradrag på 1 million kroner og en sats på 1 promille.
Den røde tråden var: Skatte eiendom mer, og arbeid mindre.
Det ser ut til at skatteutvalget som er satt ned av finansminister Trygve Slagsvold Vedum tenker i «SV 2015-baner». Utvalget vil nemlig ha en nasjonal boligskatt, i tillegg til å redusere skatten på arbeid.
En nasjonal boligskatt som kan dra inn bortimot 5 milliarder kroner til fellesskapet, i tillegg til kommuner som vil være offensive når det kommer til sekundærboligskatt, altså en høyere skatt for boliger som man ikke bor primært selv, kan gi en ganske kraftig regulering av boligmarkedet.
Det kan også bli en start for en mer sosial boligpolitikk, med videreutvikling av Husbankens leie til eie-ordningen, hvor folk kan kjøpe seg inn i boligen de leier over tid, og en tredje boligsektor, som betyr ikke-kommersielle boliger for folk flest.
Først da kan vi så smått begynne å snakke om boligpolitikk, fremfor boligmarked igjen. Det er mulig.
«Vi må lage en nasjonal boligplan som tar tilbake kontrollen over boligmarkedet, og som tar en helhetlig styring for denne sektoren, som er så viktig i alles liv», skrev Kaski i DN i 2021.
Noe sier meg at om SV hadde fått sluppet til i regjering, så hadde vi hatt en boligminister nå. Og kanskje hadde nettopp den boligministeren vært Kari Elisabeth Kaski også.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland.
Privat