JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Bra at det nå blir «likhet for loven» i alle sektorer

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) vil øke aldersgrensen i hele arbeidslivet.

Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) vil øke aldersgrensen i hele arbeidslivet.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Nå skal vi alle få kunne jobbe til vi fyller 72 år.

kjell.werner@anb.no

Regjeringen foreslår at dette blir den nye øvre grensa for når arbeidsgiveren kan si oss opp med alder som begrunnelse. Og denne grensa skal i prinsippet gjelde alle sektorer, med noen få unntak.

«Det er mange ressurssterke seniorer i norsk arbeidsliv som vi trenger», sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap). Hun viser til at pensjonssystemet har blitt endret for å stimulere folk til å stå lenger i jobb. Samtidig er aldersgrensen allerede hevet i staten. Derfor er det logisk at kommuner og private bedrifter følger etter.

Bakteppet er det faktum at arbeidsmiljøloven har en generell aldersgrense på 72 år, noe som innebærer at stillingsvernet da opphører. I fjor vedtok Stortinget å øke aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse fra 70 til 72 år.

Utfordringen er at det i flere år har vært en åpning for bedriftsintern aldersgrense på 70 år. Dette er det mange bedrifter som har benyttet seg av.

Men nå vil arbeidsministeren fjerne denne muligheten, slik at 72 år blir felles for alle sektorer. Samtidig blir det fortsatt en åpning for lavere grense når helse- eller sikkerhetshensyn taler for det.

Flere av dagens ordninger bryter med arbeidslinjen og prinsippene i pensjonsreformen. Det er bred enighet, både politisk og i arbeidslivet, om at flere bør jobbe lenger i tråd med økt levealder. Derfor justeres pensjonen slik at nye årskull må jobbe lenger for å få tilsvarende pensjon som tidligere kull. Og dette ser ut til å virke. Den gjennomsnittlige avgangsalderen har økt.

LO er skeptisk til å heve øvre grense i arbeidslivet, men vender likevel tommelen opp.

«Vi aksepterer dette som en del av pensjonsforliket», sier LO-nestleder Steinar Krogstad. Han frykter at arbeidsgiverne kan bli mindre villige til å ansette eldre arbeidstakere når de nå må beholde dem lenger. På den annen side er det viktig at arbeidstakere også skjønner når deres tid i arbeidslivet er over.

Andelen eldre i det norske samfunnet øker, og gjennomsnittlig levealder går opp. Samtidig blir det færre yrkesaktive bak hver pensjonist. Da er det viktig at flest mulig er i jobb.

Det er mye å hente i økt arbeidsdeltakelse blant friske seniorer. Derfor er det positivt at regjeringen nå rydder opp på øverste trinn.

Det er bra at det nå blir «likhet for loven» i alle sektorer.

Warning
Annonse
Annonse