Debatt
Bygg en folkebevegelse for sykelønna
Vi må bygge på erfaringene fra kampen om Arbeidsmiljøloven i 2015.
Gorm Kallestad / NTB
Nå må vi organisere politisk streik og demonstrasjoner over hele Norge.
Tidligere hovedtillitsvalgt for Fagforbundet på Lillehammer
Kapitalens klasseorganisajon NHO og alt som kan krype og gå av høyrekrefter går til angrep på sykelønnsordninga.
NHO er vist også begeistra for svenske lover som straffer virksomheter som har tariffavtaler om full lønn under sykdom. Jeg tør vedde på at høyrekreftene i Norge vil gå med på noe liknende om de får politisk flertall.
Ansatte i offentlig sektor må ikke være naive. Tariffavtalene alene er ikke god nok garanti. Vi vet at lovlige streiker i tariffoppgjør rutinemessig blir stoppa av lønnsnemnd.
LO sin ledelse vil ikke delta på NHO sin årskonferanse. Fint at de markerer sitt standpunkt på den måten, men det er langt fra nok. Det må bygges en folkebevegelse mot kutt i sykelønna.
At toppene i Unio, YS og Akademikerne er mer forsiktige og vil drive diplomati er neppe representativt for mange av medlemmene.
Jeg kjenner mange lærere, barnehagelærere, sykepleiere og medlemmer i YS som veldig godt vet at lønn under sykdom er avgjørende i yrker der mange blir syke av arbeidsforholdene. Ja, til og med folk med mastergrad kan få kreft eller langvarige depresjoner.
Vi må bygge på erfaringene fra kampen om Arbeidsmiljøloven i 2015. Vi klarte å mobilisere utrolig mange på tvers av hovedorganisasjonene, til politisk streik og demonstrasjoner for å bevare viktige bestemmelser i loven.
Vi har ingen tid å miste for å bygge en folkebevegelse for sykelønna. Bare på den måten kan vi presse politikerne hardt nok fram mot stortingsvalget.