Ingen skal måtte tåle trakassering på jobb, skriver Stine Høivik (t.v) og Charlott Pedersen.
SV
Debatt
«Byggebransjen trenger flere kvinner, og arbeidsforholdene trenger oppussing!»
Jenter i bygg faller tidlig fra og melder seg ut igjen. Hvordan kan vi sørge for likeverdige arbeidsforhold og nødvendig rekruttering?
Særskilte prosjektmidler har tidligere fått økt andelen av kvinner i byggebransjen, men vi ser at når prosjektene slutter er vi ikke i mål. Vi må derfor få nye prosjektmidler og ha høyere fokus på arbeidsforholdene til jentene på byggeplassene. Andel jenter og kvinner i anleggsbransjene er lave, og de som er der forteller om tidels vanskelige arbeidsforhold. Alle bransjer tjener på at hele den potensielle arbeidsstyrken kan tas i bruk.
Nylige undersøkelser viser at altfor mange unge jenter i byggebransjen opplever uønskede hendelser, slik skal det ikke være. Holdningskampanjer har vist seg å ikke virke godt nok. Nå må vi sammen jobbe videre for å sikre at alle har et godt og trygt arbeidsmiljø. Seksuell trakassering på arbeidsplassen fører til et dårligere arbeidsmiljø for oss alle. Nå må mannfolka også på banen.
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Det fortelles om en inngrodd «guttakultur», hvor sjargongen er sterk og læres raskt av nye ansatte. Yngre gutter lærer av de mer erfarne på brakka, og således er det vanskelig å bryte de strukturene som finnes. Innbarka guttekulturer er ikke så trivelige for unge jenter. Dette kan oppleves ubehagelig for nye ansatte. Hva skal til for at språket, holdninger og væremåte kan oppleves inkluderende? - Her må ledelsen øke fokuset. Skal vi beholde nye jenter i bransjen må de føle seg som en del av laget. Vi må sørge for en høyere bevissthet blant alle aldersgrupper om vi skal klare å rekruttere og beholde de jentene som starter. Utallige studier sier at likestilte arbeidsmiljø utvikler og utfordrer hverandre, dette må vi ta mye bedre vare på i byggebransjen enn vi gjør i dag.
Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn
Utdanningsinstitusjonene må kjenne sin besøkelsestid og ta opp disse problemstillingene underveis i utdanningsløpet. Både jenter og gutter må kjenne til strukturene for at de kan gjøre noe med dem. I dag er dette knapt et tema i skoletimene. Myndighetene må derfor sørge for at dette kommer på læreplanen slik at vi utdanner unge gutter og jenter til å si ifra når de møter trakassering og ulikebehandling i arbeidslivet. Fagforeningene må styrkes og alle som kommer inn i bransjene bør melde seg inn i sin forening. Sammen skal vi klare å få gjort noe med dette, men for å oppnå resultater er vi avhengig av at politikere og fagforeninger spiller på lag i større grad enn i dag.
Mye delt: Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Et annet poeng er at det fortelles om at jenter på byggeplassene fortsatt ikke har like gode fysiske arbeidsforhold som gutta. De har ofte ikke egne brakker, og må ta til takke med trange rom eller handikaptoaletter for å skifte. Først når vi anerkjenner at halvparten av befolkningen kan gjøre en like god jobb som den andre halvparten, og gir dem like arbeidsforhold og muligheter, vil vi få et anstendig arbeidsliv for alle.
Når det fokuseres på rekruttering av jenter inn i bransjen gjennom særskilte prosjekter ser vi at kvinneandelen øker. Men dette er et langvarig arbeid, og trenger fokus hele tiden. Når fokusmidlene forsvinner opplever vi at kvinneandelene igjen synker. Dette er ikke holdbart, og det viser at man trenger mer langvarige prosjekter. Vi håper alle bransjene i byggenæringen kan gå sammen inn i nye prosjekter som varer inntil målet om 25 % kvinneandel er nådd. Dette vil være langvarig arbeid, og være lønnsomt på sikt. Likestilte arbeidsmiljø produserer bedre.
Oversikt: Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene
Fagbrev er en trygg vei å gå på veien til høyere utdanning, og ofte er det en fordel med reell arbeidserfaring innen feltet. Vi har lyktes med å øke andelen kvinner i høyere teknisk utdanning, men vi trenger også jenter med fagbrev i bunn. Dette sikrer at de har en større trygghet når de kommer ute på byggeplassene og kjenner systemet. Dette klarer man ikke å lære seg gjennom en universitetsgrad. Prosjektmidler for å øke rekrutteringen av jenter til fagbrevutdanninger er nødvendig, så må vi samtidig jobbe aktivt på arbeidsplassene for å skape gode arbeidsmiljø for alle.
Mye lest: Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
For oss er det selvsagt at det offentlige må gå foran. Vi har blant annet krav om lærlingeplasser for å få offentlige byggekontrakter. Vi må tørre å sette krav om tilfredsstillende brakkeforhold til jentene, gode HMS-rutiner hvor det psykiske arbeidsmiljøet jobbes med, og at alle skal ha tilgang på en fagforening. Setter vi disse kravene i det offentlige vil det private arbeidslivet komme etter.
Ingen skal måtte tåle trakassering på jobb.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie