JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Byggebransjen trenger flere kvinner, og arbeidsforholdene trenger oppussing!»

Ingen skal måtte tåle trakassering på jobb, skriver Stine Høivik (t.v) og Charlott Pedersen.

Ingen skal måtte tåle trakassering på jobb, skriver Stine Høivik (t.v) og Charlott Pedersen.

SV

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Jenter i bygg faller tidlig fra og melder seg ut igjen. Hvordan kan vi sørge for likeverdige arbeidsforhold og nødvendig rekruttering?

Særskilte prosjektmidler har tidligere fått økt andelen av kvinner i byggebransjen, men vi ser at når prosjektene slutter er vi ikke i mål. Vi må derfor få nye prosjektmidler og ha høyere fokus på arbeidsforholdene til jentene på byggeplassene. Andel jenter og kvinner i anleggsbransjene er lave, og de som er der forteller om tidels vanskelige arbeidsforhold. Alle bransjer tjener på at hele den potensielle arbeidsstyrken kan tas i bruk.

Nylige undersøkelser viser at altfor mange unge jenter i byggebransjen opplever uønskede hendelser, slik skal det ikke være. Holdningskampanjer har vist seg å ikke virke godt nok. Nå må vi sammen jobbe videre for å sikre at alle har et godt og trygt arbeidsmiljø. Seksuell trakassering på arbeidsplassen fører til et dårligere arbeidsmiljø for oss alle. Nå må mannfolka også på banen.

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Det fortelles om en inngrodd «guttakultur», hvor sjargongen er sterk og læres raskt av nye ansatte. Yngre gutter lærer av de mer erfarne på brakka, og således er det vanskelig å bryte de strukturene som finnes. Innbarka guttekulturer er ikke så trivelige for unge jenter. Dette kan oppleves ubehagelig for nye ansatte. Hva skal til for at språket, holdninger og væremåte kan oppleves inkluderende? - Her må ledelsen øke fokuset. Skal vi beholde nye jenter i bransjen må de føle seg som en del av laget. Vi må sørge for en høyere bevissthet blant alle aldersgrupper om vi skal klare å rekruttere og beholde de jentene som starter. Utallige studier sier at likestilte arbeidsmiljø utvikler og utfordrer hverandre, dette må vi ta mye bedre vare på i byggebransjen enn vi gjør i dag.

Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn

Utdanningsinstitusjonene må kjenne sin besøkelsestid og ta opp disse problemstillingene underveis i utdanningsløpet. Både jenter og gutter må kjenne til strukturene for at de kan gjøre noe med dem. I dag er dette knapt et tema i skoletimene. Myndighetene må derfor sørge for at dette kommer på læreplanen slik at vi utdanner unge gutter og jenter til å si ifra når de møter trakassering og ulikebehandling i arbeidslivet. Fagforeningene må styrkes og alle som kommer inn i bransjene bør melde seg inn i sin forening. Sammen skal vi klare å få gjort noe med dette, men for å oppnå resultater er vi avhengig av at politikere og fagforeninger spiller på lag i større grad enn i dag.

Mye delt: Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?

Et annet poeng er at det fortelles om at jenter på byggeplassene fortsatt ikke har like gode fysiske arbeidsforhold som gutta. De har ofte ikke egne brakker, og må ta til takke med trange rom eller handikaptoaletter for å skifte. Først når vi anerkjenner at halvparten av befolkningen kan gjøre en like god jobb som den andre halvparten, og gir dem like arbeidsforhold og muligheter, vil vi få et anstendig arbeidsliv for alle.

Når det fokuseres på rekruttering av jenter inn i bransjen gjennom særskilte prosjekter ser vi at kvinneandelen øker. Men dette er et langvarig arbeid, og trenger fokus hele tiden. Når fokusmidlene forsvinner opplever vi at kvinneandelene igjen synker. Dette er ikke holdbart, og det viser at man trenger mer langvarige prosjekter. Vi håper alle bransjene i byggenæringen kan gå sammen inn i nye prosjekter som varer inntil målet om 25 % kvinneandel er nådd. Dette vil være langvarig arbeid, og være lønnsomt på sikt. Likestilte arbeidsmiljø produserer bedre.

Oversikt: Hva skjer på kvinnedagen? Her er oversikten og parolene

Fagbrev er en trygg vei å gå på veien til høyere utdanning, og ofte er det en fordel med reell arbeidserfaring innen feltet. Vi har lyktes med å øke andelen kvinner i høyere teknisk utdanning, men vi trenger også jenter med fagbrev i bunn. Dette sikrer at de har en større trygghet når de kommer ute på byggeplassene og kjenner systemet. Dette klarer man ikke å lære seg gjennom en universitetsgrad. Prosjektmidler for å øke rekrutteringen av jenter til fagbrevutdanninger er nødvendig, så må vi samtidig jobbe aktivt på arbeidsplassene for å skape gode arbeidsmiljø for alle.

Mye lest: Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

For oss er det selvsagt at det offentlige må gå foran. Vi har blant annet krav om lærlingeplasser for å få offentlige byggekontrakter. Vi må tørre å sette krav om tilfredsstillende brakkeforhold til jentene, gode HMS-rutiner hvor det psykiske arbeidsmiljøet jobbes med, og at alle skal ha tilgang på en fagforening. Setter vi disse kravene i det offentlige vil det private arbeidslivet komme etter.

Ingen skal måtte tåle trakassering på jobb.

Warning
Annonse
Annonse