JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Dales frieri til Sp»

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) frir til Senterpartiet, men her vil han møte en kald skulder.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) frir til Senterpartiet, men her vil han møte en kald skulder.

Ole Palmstrøm

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) gjør et slags forsøk på å lokke Senterpartiet over på borgerlig side i rikspolitikken.

kjell.werner@anb.no

Han hevder at Sp enten vil bli avhengig av Miljøpartiet De Grønne i 2021 eller så må Sp gå over på borgerlig side.

- Det er ingenting som tilsier at vi ikke kan finne løsninger på borgerlig side med Senterpartiet. Det kommer vi også til å gjøre i mange kommuner etter dette valget, sier Dale til Dagsavisen. Samferdselsministeren snakker enten mot bedre vitende så er det et utslag av panikk for å sikre Erna Solberg en bredere regjeringsplattform ved neste korsvei. Årets lokalvalg viser jo at dagens regjeringspartier ligger svært langt unna flertall.

Følg oss på Facebook

Men mest sannsynlig er Dales hensikt å «plage» både Ap og Sp med at en eventuell Støre-regjering trolig vil bli avhengig av MDGs støtte. Dette er en skremmestrategi vi vil se mer av de to neste årene. Det hører med til historien at Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har avvist regjeringssamarbeid med MDG. Vedum ønsker en Sp/Ap-basert regjering mens Støre fortsatt holder på Ap/Sp/SV som det mest naturlige.

Hvis vi legger årets lokalvalg og de siste stortingsmålingene til grunn, er det mye tyder imidlertid på at en eventuell Støre-regjering i 2021 vil være avhengig av støtte fra både Sp, SV og MDG. Her er det to muligheter: Enten en mindretallsregjering eller en flertallsregjering med «hele fjøla». Samtidig er to år lang tid i politikken, så det vil nok være risikabelt å binde seg for tidlig til en fasttømret strategi.

La oss forsøke å rydde litt opp i det politiske landskapet. Senterpartiet har to ansikter, ett i lokalpolitikken og ett annet på riksplan. I både kommuner og fylker har Sp full frihet til selv å velge samarbeidsløsninger. Slik har det vært i årevis, og resultatet blir her at Sp like gjerne lander ned på borgerlig som rødgrønn side når hestehandelen er over. Men på riksplan er Senterpartiet trygt plassert på rødgrønn side, og nå er det heller ikke lenger mulig å innlemme KrF i en Ap-ledet regjering.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det nasjonale linjeskiftet skjedde i realiteten da Sp gikk ut av den borgerlige Syse-regjeringen i november 1990 og på den måten banet veien for Gro Harlem Brundtlands tredje regjering. Så gikk Sp med Åslaug Haga som Sp-leder inn i den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg. Det rødgrønne prosjektet varte i åtte år, og siden den gang har Sp vært patent med på rødgrønn side i rikspolitikken. Du skal ikke ha vært ringside på mange Sp-landsmøter i moderne tid for å skjønne at det bare er et fåtall av delegatene som ivrer for borgerlig samarbeid på nasjonalt nivå.

Og enda klarere blir dette når vi ser på de politiske skillelinjene mellom dagens regjering og Senterpartiet. Trygve Slagsvold Vedum har jo løftet partiet sitt til historiske høyder ved å hamre løs på regjeringen. Nærhet er hans svar på sentralisering gjennom reformene for politiet og kommunesektoren. Sp har i stor grad framstått som det fremste opposisjonspartiet. På denne bakgrunn blir det hult å lokke Sp over på borgerlig side. Dette frieriet er lite troverdig. Det blir som å forene ild og vann. Jon Georg Dale har sikkert et jugekors bak på ryggen.

Annonse
Annonse