Etter 112 år med rutekjøring er det altså nybrottsarbeid å lage rutiner for værfenomen, som over store deler av landet inntrer mange ganger årlig. Det er oppsiktsvekkende, skriver Ørjan Takle. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus
Debatt
«Den enkelte bussjåfør må selv avgjøre om han tar sjansen på å kjøre»
Det er med betydelig undring jeg registrerer at det ikke ser ut til å være skikkelige rutiner for håndtering av snø og is på busstaket.
Det har vært kjørt rutebuss i vinterlandet Norge siden 1908. Virksomheten har vokst jevnt og trutt. I 2019 utgjorde transport med buss drøyt 4.5 milliarder passasjerkilometer. Det vil si antall passasjerer ganget med kilometer de reiste. Hvor stor andel av dette som er kjørt på dager med snøfall er ikke godt å si. Men det er trolig et forholdsvis trygt anslag, at noen millioner busser på disse 112 årene har startet dagen med snø og /eller is på busstaket.
Vi vet at det har ført til noen skader på medtrafikanter. Heldigvis har det vært relativt få fatale ulykker. I hvert fall er det lite kjent i bussmiljøet. Vi vet riktignok om takras på fotgjengere. Også fotgjengere med barnevogn involvert. Vi vet også om bulker og knuste frontruter på andre biler.
Den type ulykker vil være brudd på Vegtrafikkloven paragraf 3. «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.»
Det er ingen tvil om at det er sjåførenes ansvar. I en eventuell ulykke vil manglende snørydding trolig virke straffeskjerpende.
Slike ulykker vil trolig også ta seg dårlig ut for de involverte busselskapene og de fylkeskommunale oppdragsgiverne.
Derfor er det med betydelig undring jeg registrerer at det ikke ser ut til å være skikkelig ROS-analyser eller rutiner for håndtering av snø og is på busstaket. En avviksmelding om dette forholdet førte til at arbeidsgiver tok tak i problemet. Blant annet ved å ringe rundt for å få hjelp fra andre bussavdelinger. Det var en resultatløs ringerunde. Selv ikke i områder hvor betydelige snømengder er det normale hver vinter, fikk han hjelp.
Kommentar: «Sjåførsikkerheten blir stadig dårligere. På veien er vi taperne», skriver bussjåfør
I praksis har det til nå vært den enkelte sjåfør som selv må avgjøre om han tar sjansen på å kjøre ut. Busstaket er 3,5-4 meter over bakken. Det er derfor ikke mulig å gjøre noe med snøen eller isen som befinner seg på taket uten egnet utstyr. Og vi snakker om betydelige mengder. Et 10 cm tykt snølag utgjør 3 kubikkmeter på en normal 12,4 meter lang standard buss.
Hvordan den enkelte sjåfør vil vurdere risikoen med å kjøre, vil være farget av den enkeltes forhold til arbeidsgiver. Har du forsovet deg, fått kundeklager eller skadet en buss eller to. Er du fra et land med dårligere stillingsvern en det norske. Er du nyansatt. Da vil du kanskje også være mer risikovillig enn hva lurt er. Årlig er det opp til drøyt 15.000 buss-og trikkeførere å foreta individuelle vurderinger av hva som er trygt nok å kjøre med.
Mye lest: Vy-sjåførene Ruben og Morten har dårligere sykelønnsordning enn kollegaene: – Dette er klassekamp
Vi har historier fra tidligere tider, der sjåførene på eget initiativ har tatt med egne stiger og piassavakost for å rydde busstaket. Nå er arbeidstiden kuttet så pass at den slags vil måtte foregå på fritiden til den enkelte. Og det vil neppe være i tråd med krav til sikring for arbeid i høyden.
Etter 112 år med rutekjøring er det altså nybrottsarbeid å lage ROS-analyser og rutiner for værfenomen, som over store deler av landet inntrer mange ganger årlig. Det er oppsiktsvekkende. Jeg håper vi her har startet noe som vil tvinge seg frem som standard i hele bransjen.
Mest lest
Et flertall på Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer ved siden av trygden. (Illustrasjonsfoto)
Brian Cliff Olguin
Stortinget ønsker at uføre skal kunne tjene mer
Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, har tidligere argumentert for at uføre skal ha rettigheter i en AFP-ordning. Det har vedtaket på Fellesforbundets landsmøte satt en stopper for.
Håvard Sæbø
Det blir ingen AFP-pensjon for uføre, slår Eggum fast
Tore Kristiansen / VG
Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg
Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)
Tormod Ytrehus
De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener
I august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget». 10. mars 2023 vant offiserene over Forsvaret i lagmannsretten, noe som resulterte i utbetalinger på 100 millioner kroner.
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Over 400 i Forsvaret får nå etterbetalt store summer
Jonas Gahr Støre og resten av Ap-ledelsen vil lytte til folket når de nå skal utvikle ny politikk.
Jan-Erik Østlie
Ap ber om hjelp. Nå kan du si din mening
Ole Palmstrøm
FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre
Plutselig dukker ikke lønna opp som avtalt. Da er det greit å vite hvilke steg man må ta.
Colourbox
Seks råd til folk som ikke har fått lønna de har krav på
BESKYTTELSE: Ettersom Xofigo er en radioaktiv medisin, må den pakkes godt inn og fraktes trygt.
Espen Solli
Medisinen de lager her, skal redde pasienter over hele verden
TRIVES: Kommunen har kjøpt opp én bolig i hver blokk i dette området. – Det er dritlurt, for da blir det ikke så mye spetakkel, sier Berit.
Berit Baumberger
Skitbyen-Berit med ti råd til Nav
FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten
Erlend Angelo
Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her
Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.
REUTERS/Victora Klesty
Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet
NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.
Ørn E. Borgen / NTB
Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten
Barnetrygden øker med 2400 kroner i året for barn over seks år.
Martin Guttormsen Slørdal
Enige om statsbudsjettet: Øker barnetrygden og minstesatsen for uføre
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.
Sissel M. Rasmussen
Drikker du for mye med kollegaene dine?
Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.
Anne Marthe Vestre Berge
Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt
Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.
Torgny Hasås
Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder
FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.
Håvard Sæbø