JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

Dersom regjeringen velger å snu om vindkraft, bør statsministeren være så raus at hun innrømmer helomvendingen, skriver Kjell Werner

NASJONAL PLAN FOR VINDKRAFT: «Høyre har egentlig ikke hatt noen idé om at vi trenger en slik nasjonal ramme», sa statsministeren nylig til Bergens Tidende.

NASJONAL PLAN FOR VINDKRAFT: «Høyre har egentlig ikke hatt noen idé om at vi trenger en slik nasjonal ramme», sa statsministeren nylig til Bergens Tidende.

Frederik RIngnes / Forsvaret

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Erna Solberg sår tvil om det kan bli noen overordnet nasjonal plan for vindkraft. Det er skuffende, mener Kjell Werner.

Ønsket om mer vindkraft i Norge synes å bli en kamp mot vindmøller. Det er bred lokal motstand mot forslaget til en nasjonal rammeplan for vindkraft på land som Norges vassdrags- og energidirektorat presenterte i vår. Og nå sår statsminister Erna Solberg tvil om det i hele tatt blir noen overordnet plan. «Høyre har egentlig ikke hatt noen idé om at vi trenger en slik nasjonal ramme», sa statsministeren nylig til Bergens Tidende.

Dette er i beste fall en sannhet med modifikasjoner. Det var jo regjeringen Solberg som støttet ideen om en nasjonal ramme for vindkraft i energimeldingen som ble lagt fram i 2012. Og da den ble behandlet i Stortinget, mente Høyre at dette var en fornuftig tanke. Dersom regjeringen nå velger å snu på flisa, så bør statsministeren være så raus at hun innrømmer helomvendingen.

Solberg: – Ikke sikkert det blir en nasjonal ramme for vindkraft

Fakta i denne saken er at NVE har pekt ut 13 områder i landet som best egnet til å sette opp vindmøller på. Utgangspunktet var at søkelyset ble satt på 43 områder, men etter en grundig prosess er altså 30 av disse områdene nå uaktuelle. Dersom regjeringen skroter ideen om en nasjonal ramme, vil hele prosessen rykke tilbake til start. Da kan det fort bli enda mer bråk, i de områdene av landet som nå føler seg «fredet».

Følg oss på Facebook

Vindkraft kan og bør bli et godt supplement til den norske vannkraften. Det blåser mye her til lands. Og det blåser mest om vinteren, altså når vi har størst behov for ekstra strøm. I et normalår er Norge litt over selvforsynt med vannkraft. Men vi må også være forberedt på de unormale årene. Lite nedbør, kombinert med en kald vinter, er et slikt eksempel. Da vil norsk vindkraft klimapolitisk være å foretrekke framfor import av strøm fra våre naboland.

ph

Vi bør også heve blikket litt. Europa vil trenge mer «ren» strøm for å møte den globale klimatrusselen. Hensynet til klimaet er det viktigste argumentet for å bygge vindmøller på norsk jord så vel som ute på norsk sokkel. På den annen side må politikerne ta hensyn til at Norge har mye urørt natur som bør beholdes urørt. Lokalbefolkningen må også bli tatt med på råd, men kommunene må ikke få muligheten til å legge ned veto mot vindkraftplaner som regjeringen og Stortinget stiller seg bak.

Det er skuffende at statsminister Erna Solberg synes å ha fått kalde føtter fordi vi er midt inne i en valgkamp. Når det blåser som verst, gjelder det være rak i ryggen og stå opp for det man tror på. Å snu kappa etter vinden er feigt.

Annonse

Flere saker

Annonse