NHO-sajef OIe Erik Almlid vil gi arbeidstakere flest svekket kjøpekraft i år.
Leif Martin Kirknes
Kommentar
«Det blir usedvanlig vanskelig å finne samlende løsninger i årets lønnsoppgjør»
Forhandlingene skal etter planen starte 24. mars, og eventuell mekling kan innledes 9. april.
kjell.werner@anb.no
Hver vår sier vi at det blir tøffe forhandlinger, men i år er det ekstra mange dilemmaer som må opp veies mot hverandre. Årsaken er at koronaen har skapt nye skjevheter. Arven fra fjorårets oppgjør gir også grobunn for konflikter.
LO krever at medlemmenes kjøpekraft blir sikret. Det innebærer lønnstillegg på linje med prisstigningen, som er anslått til å bli 2,8 prosent i år. NHO mener på sin side at Norge må følge lønnsutviklingen hos våre handelspartnere, som vil bli på rundt 2,2 prosent. Da må den jevne arbeidstaker altså belage seg på reallønnsnedgang.
Mye lest: 15.000 koronaledige vil aldri komme tilbake i jobb igjen, frykter forsker
Dette er kjente toner fra begge sider av forhandlingsbordet. Det nye er at vi har høyst unormale tilstander. Pandemien rammer hardt og skjevt. Mange bedrifter sliter økonomisk. Reiselivsbedrifter, restauranter, flybransjen og kulturlivet er hardest rammet. Politikernes krisepakker er et plaster på såret som vil hjelpe mange bedrifter over kneika. På den annen side har dagligvarehandelen gode tider. Deler av industrien gjør det også bra.
Lønnsevnen er svært forskjellig. Derfor kvier NHO seg for å bli med på LOs krav om særskilte tillegg for lavtlønte grupper. Det vil kunne bli ekstra tøft for eksempelvis hoteller og restauranter. På den annen side bør dagligvarebaronene lett kunne gi økt lønn til de butikkansatte. Dette illustrerer ett av de store dilemmaene i årets lønnsoppgjør. Det hører også med til bildet at mye av det norske arbeidslivet er skjermet for konkurranse fra utlandet.
Mye delt: Ett år siden Norge stengte ned: Se den eksplosive utviklingen i ledigheten
Økte lønnsforskjeller er imidlertid ikke veien å gå. Ved fjorårets lønnsoppgjør ble det dessverre noen uheldige utslag. Offentlig sektor holdt seg lojalt til den avtalte rammen på 1,7 prosent, mens store deler av privat sektor bevilget seg større tillegg. Mange arbeidstakere føler seg med rette lurt. Feilskjær kan rettes opp, men det vil bære galt av sted hvis vi over tid tillater andre sektorer høyere lønn enn det industrien tåler. Vi må holde fast på modellen som har tjent Norge svært godt de siste 50 årene.
NHO svartmaler bildet overfor utlandet. Lønnskostnadene i norsk industri, sammenliknet med handelspartnerne, falt i fjor med ti prosent. Mye av dette var en valutaeffekt, men også i norske kroner var det forbedring. Nå ligger norske industrilønninger «bare» 20 prosent over konkurrentene. For ti år siden var forskjellen 40–50 prosent. Arbeidstakerne skal ha sin andel av verdiskapningen. Bedriftseierne må ikke få stikke av gårde med en større del av kaka. Derfor er det høyst rimelig å kreve lønnstillegg som sikrer at alle beholder kjøpekraften.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs