JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven»

For de av oss som er opptatt av politikk og hvordan den formidles har det vært interessant å følge Høyre de siste årene.
15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Etter sviende valgnederlag i 2005 og 2009 la partiet om strategien, inspirert av svenske Moderaterna, og fremstilte seg selv i stor grad som et mer sentrumsorientert parti.

Oppslaget som oppsummerte dette linjeskiftet mer enn noe, var Torbjørn Røe Isaksen – da omtalt som «Høyres egen «tenketank» og kronprins» – som før valget i 2013 presenterte ideen om Høyre som «det nye arbeidspartiet». Det hele illustrert av et bilde hvor den dresskledde Isaksen står på en sliten fylkesvei og følger en pil mot venstre. Den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» skulle vise fram Høyres politikk. På samme måte som Jan P. Syse i sin tid beskyldte Arbeiderpartiet for å ha stjålet høyres klær, var det nå Høyre som hadde lest skriften på veggen, og var ute etter Arbeiderpartiets kjeledress.

Nå er Røe Isaksen på vei ut av politikken, og det merkes. Programutkastet ble presentert av to mer klassiske Høyrepolitikere, nemlig Linda Hofstad Helleland og Henrik Asheim. Fremfor å snakke om «det nye Høyre» er gjennomgangstonen en annen. Partiet framstår mer som det Høyre vi kjente fra 2001 og 2005, og tiden før.

Fundamentalt forskjellig

«Jeg tror ikke det er noe farlig for Høyre at vi er gjenkjennelige for velgerne våre» sa Asheim. Det høres ikke veldig farlig ut. Men det er fundamentalt forskjellig fra endringsfortellingen som Røe Isaksen har vært pådriver for helt siden 2012. Programutkastet er, som Helleland oppsummerte det, «et gjenkjennelig Høyre-program». Det har hun rett i.

Skatte- og avgiftskuttene som foreslås utgjør mellom 10 og 15 milliarder kroner. Det er to til tre ganger så høye skattekutt som regjeringen har gitt i inneværende stortingsperiode. Et flertall i komiteen vil selge ut enda mer av arvesølvet i vårt største selskap Equinor. Og i programforslaget tas det til orde for å innføre privat skolevalg i alle fylker. Dette er tre ryddige politiske avklaringer. Det er tydelig Høyre-politikk. Og det vil være utgangspunkt for viktige debatter i året som kommer.

Mímir Kristjánsson vil inn på Stortinget: – Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får en ny regjering

Interessepolitikken er tydelig tilbake

Det er redelig å si hva man faktisk har tenkt å gjøre. Høyre fortjener honnør for det. I 2012 lovet partiet en total omlegging av egen arbeidslivspolitikk i mer arbeidstakervennlig retning. Realiteten har vært frislipp av midlertidig ansettelser og svekkelser i arbeidsmiljøloven, og en alt for dårlig innsats mot sosial dumping og dårlige forhold for arbeidstakere. Det er bra at partiet nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven. Dette har alltid vært en klar skillesak mellom Høyre og partiene på venstresiden, og det bør det være åpenhet om.

Fagforeningsfradraget, som synker i realverdi hvert år, vil Høyre i 2020 ikke gjøre noe med. Foran valget i 2013 lovet de å bevare det på samme nivå som de rødgrønne. Et løfte som ble brutt – det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år siden. Så sent som ved juletider i fjor uttalte Asheims at han «åpner for å diskutere fagforeningsfradraget», og representanter for Høyre har snakket om dette land og strand rundt i møte med organiserte arbeidstakere. Det er ikke er en diskusjon i programkomiteen i dag. Asheim har heller ikke tatt dissens på forslaget om å la fagforeningsfradraget være på dagens nivå. Dette er en viktig sak for LO og andre fagforeninger, fordi det er en åpenbar måte politikken kan bidra til at folk organiserer seg. Høyres linje vil nok bli lagt merke til blant Norges titusener av tillitsvalgte.

Denne uken kunne vi også høre en interessant debatt på politisk kvarter mellom helseminister Bent Høie og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol. Det var svært tydelig at Høyre ønsker en utvikling med flere, sterkere kommersielle aktører i eldreomsorgen, mens Kjerkol stod på den klassiske sosialdemokratiske siden mot «bestemor på anbud». Min tenketankkollega Kristin Clemet fra Civita twitret begeistret etterpå at det «finnes fortsatt reelle konfliktlinjer i norsk politikk».

Forbundslederen i FLT: «Fellesforbundet opptrer usolidarisk»

Frontene kan bli tydeligere

I Høyres program for 2021 er også interessepolitikken tydelig tilbake. NHO vil kjenne igjen mange tiltak fra sin omstridte og nylig lanserte rapport Neste trekk.

Kombinasjonen av forslagene fra Høyre innen arbeidsliv, skattekutt og privatisering av fellesskapets oppgaver, tilsier altså at frontene kan bli tydeligere enn de har vært på lenge i året som kommer.

Jeg stusset derfor over at flere av de politiske kommentatorene møtte programfremleggelsen som om Høyre presenterte et gjesp. Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten spurte retorisk «hva skal Høyre med et nytt partiprogram», og Fridtjof Jakobsen i DN mente programmet bar preg at «det er grenser for hvor mye man vil endre i Norge når man har sittet med makten så lenge».

Der er kanskje ikke så rart at politiske kommentatorer, i borgerlige aviser, vil ha mer sprut og action i et programutkast. Men politikk handler ofte om ganske subtile vendinger og endringer. Og det er rart at man ikke legger merke til profilendringen. I innhold, som jo er det viktigste, men også i form.

Kommentar: «Carl I. Hagen er tydelig inspirert av Donald Trump»

Slik de gjorde i 2013

Høyre bestreber seg ikke lengre etter å pakke seg selv inn som det nye Arbeiderpartiet, slik de gjorde i 2013. Den gangen skulle den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» vise fram Høyres politikk.

Hvorfor velger Høyre å gå for et «gjenkjennelig Høyre-program»? Sannsynligvis er det flere grunner. FrP er ute av regjering siden forrige stortingsvalg. Det gjør at Høyre må passe seg for å ikke minste for mange velgere til høyre for Høyre. At FrP framstår innbitt i sin opposisjon forsterker nok behovet. Statsminister Erna Solberg inviterte FrP med inn i regjering på nytt nylig. FrPs nestleder Sylvi Listhaug avslo imidlertid invitasjonen brutalt da hun svarte at hun «aldri i verden savner å gå tilbake til Venstre og KrF». Høyres svenske søsterparti har interessant nok også lagt bort sentrumsretorikken, og ønsker seg nå et samarbeid med Sverigedemokratene.

En annen grunn til at Høyre satser mer på sin klassiske, konservative profil, kan handle om selvsikkerhet. Én politisk kommentator har skilt seg ut i tolkningen av Høyres nye linje. Legg merke til at det er en med litt avstand til hovedstadens tette miljø av presse og politikere. Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim påpeker også en tydeligere dreining, og setter det i sammenheng med at partiet gjør det godt på meningsmålingene, mens Arbeiderpartiet har opplevd noen svake målinger.

Kommentar: «Et mer moderat Høyre»

Ernas tid går mot slutten

Erna Solberg har sagt at hun stiller til valg igjen. Men alle skjønner at hennes tid som Høyre-leder går mot slutten, sannsynligvis i løpet av neste fire-årsperiode. Jeg tror vi ville sett et helt annet Høyre hvis Torbjørn Røe Isaksen skulle sloss om å bli arvtaker. Men slik blir det neppe. Mange vil nok savne Røe Isaksen. Det har vært noe fint med en statsråd fra Grenland, som også bruker tid på å skrive om Hegel i Morgenbladet, og som nok har utvidet folks oppfatning av Høyre.

På en annen side borger Høyres nye retning for tydeligere skillelinjer i året som kommer. Det er bra. Hvis motsetningene blir tydeligere, er det også enklere å ta stilling til viktige saker om velferdssamfunnets fremtid og hva slags arbeidsliv vi skal ha. Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt.

Hva skjedde forresten med nettsiden arbeidspartiet.no? I dag blir du sendt videre til Arbeiderpartiets hjemmeside når du klikker deg inn.

Kommentar: «Erna er stjerna. Et lederskifte i Høyre er det ingen som snakker om»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48Mest lest

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

UTESTENGT: James McDonald og Kristoffer Eriksen foran bygningen i Oslo der Motvind Norge har kontorene sine. De har kontrakt på at de er ansatte der, men slipper ikke lenger inn og får heller ikke lønn for den jobben de har gjort.

Ole Palmstrøm

James og Kristoffer får ikke lønn– nå er de utestengt fra jobben

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Arbeidsgiveren ISS har anket saken, og reglene er slik at Grethe Beck har rett til å stå i jobb fram til ankesaken kommer opp – antakelig først en gang på nyåret. – Men jeg er blitt skeptisk, og spør meg alltid: «Hva kommer nå?»

Tri Nguyen Dinh

Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Daniela Silva har grunn til å smile. Hun har klart å skaffe seg sin egen bolig i Oslo etter mange år som leietaker.

Privat

For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Så kom det en ny ordning

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

HJELPEARPPARAT: – Vi som jobber i Nav blir brukt som lege, psykiater og støttekontakt, sier Elenita Vik-Strandli.

Katharina Dale Håkonsen

Elenita har blitt spyttet på og kalt «hore» på jobben i Nav

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

OFRET FOR KONKURRANSEN: Togrenholderne i Trafikkservice fikk valget mellom dårligere betingelser eller å risikere at selskapet tapte anbud da jernbanereformen ble innført.

Morten Hansen

Renholder Ellinor og kollegene fikk kutt i nattillegget: – Det er alltid hos oss det skal spares

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Administrerende direktør i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn og forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Terje Mikkelsen.

Tormod Ytrehus og Grethe Nygaard

Full krangel om vekterlønningene: – Vi må bare registrere at vi har ulik virkelighetsoppfatning

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

LO krever at Adrian Dumitrescu får erstatning og at arbeidsgiveren idømmes saksomkostningene.

Tormod Ytrehus

Adrian organiserte sine rumenske kollegaer og sørget for tariffavtale. Nå er han sagt opp

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Ledelsen visste om støyfaren i 2016. En ny måling i vår viste ekstrem støy – opptil 143 desibel. Et halvt år senere er bygningsmessige tiltak ikke gjort.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte må sjekkes for hørselsskader: – Svært betenkelig, sier tillitsvalgt

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

TELLEKANTER: Veileder Thomas Hall stortrives i jobben, men er enig med dem som sier at Nav lider under for mye mål- og resultatstyring.

Anders Hauge-Eltvik

Nav-ansatte Thomas (43): – Jeg følger opp rundt 155 brukere. Det er for mye

Debatt

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Mats Løvstad

Kontrakter avslører: Wizz Air-piloter kan sies opp på dagen

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

FULL STØTTE: Sjåføren satt seg ned og beveget bussen i to til tre sekunder før samtalen med support ble avsluttet. Vy mente dette ga grunnlag for avskjed. Retten avviser både avskjed og oppsigelse.

Werner Juvik

Bussjåfør fikk sparken etter mobilbruk, men vant i retten. Vy får flengende kritikk

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Harald Baardseth har lang fartstid på poliklinikk og synes utviklingen er negativ.

Hanna Skotheim

Harald har kjent jaget mot klokka i helsevesenet i 19 år: - Hele systemet har blitt et stemplingsur

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Paul Olai-Olssen og Espen Utne Landgraff kjenner de lagerpregede landskapene rundt Oslo bedre enn de fleste etter hvert.

Håvard Sæbø

Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

– Så lenge jeg har lov til å jobbe og gjør det, er jeg arbeidstaker. Jeg er uføretrygdet også, men jeg er ikke bare det, sier Vibeke Heiberg Knagenhjelm.

Leni Aurora Brækhus

Uføre Vibeke ville melde seg inn i Fagforbundet. Det fikk hun ikke lov til

Tormod Ytrehus

Nå selger staten unna eierskapet i kontorbygg til svensk eiendomsgigant

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

IKKE PÅ GREEN DEAL-LISTA: Et EU-forslag kan gjøre det mindre attraktivt å investere i vannkraft

Colourbox.com

Vannkraft er ikke bærekraftig, mener EU. Det kan norske vannkraftverk få svi for

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

JUBEL: De ansatte i B-hallen ved Hydro Husnes kan juble for at produksjonen nå er i gang igjen i hallen.

Geir Berntzen/Hydro

Over ti år etter at Hydro stoppet produksjonen, kan de ansatte starte elektrolyseovnene igjen

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det er særlig vanskelig å forstå at KrF kan leve med at disse kuttene rammer så mange sårbare mennesker, ikke minst midt inne i en pandemikrise, hvor mange sliter ekstra tungt, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Jan-Erik Østlie

Venstresiden ville forlenge AAP-støtten. Regjeringen og Frp sier nei

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Helikopterstyrt ved Songesand. Piloten kom uskadd fra hendelsen.

Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

Her er LOs sju krav for å bedre helikoptersikkerheten