JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven»

For de av oss som er opptatt av politikk og hvordan den formidles har det vært interessant å følge Høyre de siste årene.
15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Etter sviende valgnederlag i 2005 og 2009 la partiet om strategien, inspirert av svenske Moderaterna, og fremstilte seg selv i stor grad som et mer sentrumsorientert parti.

Oppslaget som oppsummerte dette linjeskiftet mer enn noe, var Torbjørn Røe Isaksen – da omtalt som «Høyres egen «tenketank» og kronprins» – som før valget i 2013 presenterte ideen om Høyre som «det nye arbeidspartiet». Det hele illustrert av et bilde hvor den dresskledde Isaksen står på en sliten fylkesvei og følger en pil mot venstre. Den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» skulle vise fram Høyres politikk. På samme måte som Jan P. Syse i sin tid beskyldte Arbeiderpartiet for å ha stjålet høyres klær, var det nå Høyre som hadde lest skriften på veggen, og var ute etter Arbeiderpartiets kjeledress.

Nå er Røe Isaksen på vei ut av politikken, og det merkes. Programutkastet ble presentert av to mer klassiske Høyrepolitikere, nemlig Linda Hofstad Helleland og Henrik Asheim. Fremfor å snakke om «det nye Høyre» er gjennomgangstonen en annen. Partiet framstår mer som det Høyre vi kjente fra 2001 og 2005, og tiden før.

Fundamentalt forskjellig

«Jeg tror ikke det er noe farlig for Høyre at vi er gjenkjennelige for velgerne våre» sa Asheim. Det høres ikke veldig farlig ut. Men det er fundamentalt forskjellig fra endringsfortellingen som Røe Isaksen har vært pådriver for helt siden 2012. Programutkastet er, som Helleland oppsummerte det, «et gjenkjennelig Høyre-program». Det har hun rett i.

Skatte- og avgiftskuttene som foreslås utgjør mellom 10 og 15 milliarder kroner. Det er to til tre ganger så høye skattekutt som regjeringen har gitt i inneværende stortingsperiode. Et flertall i komiteen vil selge ut enda mer av arvesølvet i vårt største selskap Equinor. Og i programforslaget tas det til orde for å innføre privat skolevalg i alle fylker. Dette er tre ryddige politiske avklaringer. Det er tydelig Høyre-politikk. Og det vil være utgangspunkt for viktige debatter i året som kommer.

Mímir Kristjánsson vil inn på Stortinget: – Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får en ny regjering

Interessepolitikken er tydelig tilbake

Det er redelig å si hva man faktisk har tenkt å gjøre. Høyre fortjener honnør for det. I 2012 lovet partiet en total omlegging av egen arbeidslivspolitikk i mer arbeidstakervennlig retning. Realiteten har vært frislipp av midlertidig ansettelser og svekkelser i arbeidsmiljøloven, og en alt for dårlig innsats mot sosial dumping og dårlige forhold for arbeidstakere. Det er bra at partiet nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven. Dette har alltid vært en klar skillesak mellom Høyre og partiene på venstresiden, og det bør det være åpenhet om.

Fagforeningsfradraget, som synker i realverdi hvert år, vil Høyre i 2020 ikke gjøre noe med. Foran valget i 2013 lovet de å bevare det på samme nivå som de rødgrønne. Et løfte som ble brutt – det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år siden. Så sent som ved juletider i fjor uttalte Asheims at han «åpner for å diskutere fagforeningsfradraget», og representanter for Høyre har snakket om dette land og strand rundt i møte med organiserte arbeidstakere. Det er ikke er en diskusjon i programkomiteen i dag. Asheim har heller ikke tatt dissens på forslaget om å la fagforeningsfradraget være på dagens nivå. Dette er en viktig sak for LO og andre fagforeninger, fordi det er en åpenbar måte politikken kan bidra til at folk organiserer seg. Høyres linje vil nok bli lagt merke til blant Norges titusener av tillitsvalgte.

Denne uken kunne vi også høre en interessant debatt på politisk kvarter mellom helseminister Bent Høie og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol. Det var svært tydelig at Høyre ønsker en utvikling med flere, sterkere kommersielle aktører i eldreomsorgen, mens Kjerkol stod på den klassiske sosialdemokratiske siden mot «bestemor på anbud». Min tenketankkollega Kristin Clemet fra Civita twitret begeistret etterpå at det «finnes fortsatt reelle konfliktlinjer i norsk politikk».

Forbundslederen i FLT: «Fellesforbundet opptrer usolidarisk»

Frontene kan bli tydeligere

I Høyres program for 2021 er også interessepolitikken tydelig tilbake. NHO vil kjenne igjen mange tiltak fra sin omstridte og nylig lanserte rapport Neste trekk.

Kombinasjonen av forslagene fra Høyre innen arbeidsliv, skattekutt og privatisering av fellesskapets oppgaver, tilsier altså at frontene kan bli tydeligere enn de har vært på lenge i året som kommer.

Jeg stusset derfor over at flere av de politiske kommentatorene møtte programfremleggelsen som om Høyre presenterte et gjesp. Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten spurte retorisk «hva skal Høyre med et nytt partiprogram», og Fridtjof Jakobsen i DN mente programmet bar preg at «det er grenser for hvor mye man vil endre i Norge når man har sittet med makten så lenge».

Der er kanskje ikke så rart at politiske kommentatorer, i borgerlige aviser, vil ha mer sprut og action i et programutkast. Men politikk handler ofte om ganske subtile vendinger og endringer. Og det er rart at man ikke legger merke til profilendringen. I innhold, som jo er det viktigste, men også i form.

Kommentar: «Carl I. Hagen er tydelig inspirert av Donald Trump»

Slik de gjorde i 2013

Høyre bestreber seg ikke lengre etter å pakke seg selv inn som det nye Arbeiderpartiet, slik de gjorde i 2013. Den gangen skulle den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» vise fram Høyres politikk.

Hvorfor velger Høyre å gå for et «gjenkjennelig Høyre-program»? Sannsynligvis er det flere grunner. FrP er ute av regjering siden forrige stortingsvalg. Det gjør at Høyre må passe seg for å ikke minste for mange velgere til høyre for Høyre. At FrP framstår innbitt i sin opposisjon forsterker nok behovet. Statsminister Erna Solberg inviterte FrP med inn i regjering på nytt nylig. FrPs nestleder Sylvi Listhaug avslo imidlertid invitasjonen brutalt da hun svarte at hun «aldri i verden savner å gå tilbake til Venstre og KrF». Høyres svenske søsterparti har interessant nok også lagt bort sentrumsretorikken, og ønsker seg nå et samarbeid med Sverigedemokratene.

En annen grunn til at Høyre satser mer på sin klassiske, konservative profil, kan handle om selvsikkerhet. Én politisk kommentator har skilt seg ut i tolkningen av Høyres nye linje. Legg merke til at det er en med litt avstand til hovedstadens tette miljø av presse og politikere. Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim påpeker også en tydeligere dreining, og setter det i sammenheng med at partiet gjør det godt på meningsmålingene, mens Arbeiderpartiet har opplevd noen svake målinger.

Kommentar: «Et mer moderat Høyre»

Ernas tid går mot slutten

Erna Solberg har sagt at hun stiller til valg igjen. Men alle skjønner at hennes tid som Høyre-leder går mot slutten, sannsynligvis i løpet av neste fire-årsperiode. Jeg tror vi ville sett et helt annet Høyre hvis Torbjørn Røe Isaksen skulle sloss om å bli arvtaker. Men slik blir det neppe. Mange vil nok savne Røe Isaksen. Det har vært noe fint med en statsråd fra Grenland, som også bruker tid på å skrive om Hegel i Morgenbladet, og som nok har utvidet folks oppfatning av Høyre.

På en annen side borger Høyres nye retning for tydeligere skillelinjer i året som kommer. Det er bra. Hvis motsetningene blir tydeligere, er det også enklere å ta stilling til viktige saker om velferdssamfunnets fremtid og hva slags arbeidsliv vi skal ha. Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt.

Hva skjedde forresten med nettsiden arbeidspartiet.no? I dag blir du sendt videre til Arbeiderpartiets hjemmeside når du klikker deg inn.

Kommentar: «Erna er stjerna. Et lederskifte i Høyre er det ingen som snakker om»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48Mest lest

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Sissel Tronstad får en mye mer usikker framtid nå som anlegget på Elverum legges ned.

Martin Guttormsen Slørdal

Alenemamma Sissel mister jobben når Nortura legger ned

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Fafo-forsker Åsmund Arup Seip mener at streik i offentlig sektor først og fremst er en meningsytring. Han tror at KS og Staten etter tre måneder med lærerstreik har fått med seg det lærerne mener.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Er streikeretten til lærerne under angrep? Nei, mener Fafo-forsker

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

Didrik Hovind og hans mor Jorun koser seg ombord.

privat

Didrik valgte båt over hus. Men hva ser forsikringa på som et hjem?

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Mange under 30 år sliter med å få fotfeste i arbeidslivet.

Hanna Skotheim

LO slår alarm: 100.000 under 30 år har verken jobb eller utdannelse

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

BAKSMELL: Lærlinger og arbeidsinnvandrere er blant gruppene som kan måtte punge ut når Skatteetaten har sett på boligpraksisen.

Colourbox

Advokat: Vanlige folk kan få skattesmell for pendlerboliger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Utdanningsforbundet-leder Steffen Handal går til frontalangrep mot LO og KS etter at lærerne tapte konflikten.

Leif Martin Kirknes

LO er del av en allianse mot lærerne, påstår Handal. Se hva LOs nestleder svarer

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

Bussene i Litauens hovedstad, Vilnius, kan stoppe å gå når bussjåførene begynner å streike mandag 3. oktober.

By Pofka - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80178549

Busstreik i Litauen: Sjåfører truer med å reise til Norge

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Mette Walker, leder i Skolenes Landsforbund, er kjempeskuffet etter at regjeringen stoppet lærerstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Sidsel Valum

Lærerne må tilbake på jobb. SL frykter streikeretten er truet

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

MEDBESTEMMELSE: Den nye tariffavtalen skal gi bedre vern av fritida til de ansatte.

Christine Skårberg Dahl

Slik blir den nye lønna for energimontører i kommunale kraft- og nettselskap

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

NYOPPRETTET: På Folkets Hus tar Fellesforbundets Fredrik Winger-Solvang imot sju selvstendige bud, som for første gang siden 2004 skal danne klubb. Deltagerne ønsker ikke bilder av seg selv publisert, av frykt for å miste oppdrag.

Erlend Tro Klette

Budbilsjåførene tar ikke sjansen på å stå alene lenger

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

RÅD: Stortingsrepresentant Trine Lise Sundnes (Ap) har klare råd til kommuner med mange ansatte i små stillinger: – Begynn nå med å ansette i 100-prosentstillinger for å få ned merarbeidet og innleiebruken. Loven kommer til å bli endret, det er ingen grunn til å vente, fastslår den tidligere fagforeningslederen i Handel og Kontor.

Jan-Erik Østlie

Mot storseier for fagbevegelsen: Nå kan retten til heltid bli lovfestet

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Sprawdź ile w Norwegii wynosi normalne miesięczne wynagrodzenie.

Brian Cliff Olguin

Oto najczęstsze miesięczne wynagrodzenie w Norwegii

Mats Løvstad

Hva skjer på ditt område? Sjekk hva politikerne jobber med fremover

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

To av hagens besøkende sover fra Fontene kommer og drar igjen. Han ene har fått et pledd over seg.

Hanna Skotheim

Hagen til rusavhengige kan forsvinne: – Hvis jeg sovner, vet jeg at noen passer på

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Kunnskapsminister Tonje Brenna innrømmet at det har vært krevende for henne personlig å være taus gjennom streiken.

Sidsel Valum

– Tvungen lønnsnemnd er også et nederlag for meg, sier kunnskapsministeren