JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt, skriver Trygve Svensson i tankesmien Agenda.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven»

For de av oss som er opptatt av politikk og hvordan den formidles har det vært interessant å følge Høyre de siste årene.
15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Etter sviende valgnederlag i 2005 og 2009 la partiet om strategien, inspirert av svenske Moderaterna, og fremstilte seg selv i stor grad som et mer sentrumsorientert parti.

Oppslaget som oppsummerte dette linjeskiftet mer enn noe, var Torbjørn Røe Isaksen – da omtalt som «Høyres egen «tenketank» og kronprins» – som før valget i 2013 presenterte ideen om Høyre som «det nye arbeidspartiet». Det hele illustrert av et bilde hvor den dresskledde Isaksen står på en sliten fylkesvei og følger en pil mot venstre. Den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» skulle vise fram Høyres politikk. På samme måte som Jan P. Syse i sin tid beskyldte Arbeiderpartiet for å ha stjålet høyres klær, var det nå Høyre som hadde lest skriften på veggen, og var ute etter Arbeiderpartiets kjeledress.

Nå er Røe Isaksen på vei ut av politikken, og det merkes. Programutkastet ble presentert av to mer klassiske Høyrepolitikere, nemlig Linda Hofstad Helleland og Henrik Asheim. Fremfor å snakke om «det nye Høyre» er gjennomgangstonen en annen. Partiet framstår mer som det Høyre vi kjente fra 2001 og 2005, og tiden før.

Fundamentalt forskjellig

«Jeg tror ikke det er noe farlig for Høyre at vi er gjenkjennelige for velgerne våre» sa Asheim. Det høres ikke veldig farlig ut. Men det er fundamentalt forskjellig fra endringsfortellingen som Røe Isaksen har vært pådriver for helt siden 2012. Programutkastet er, som Helleland oppsummerte det, «et gjenkjennelig Høyre-program». Det har hun rett i.

Skatte- og avgiftskuttene som foreslås utgjør mellom 10 og 15 milliarder kroner. Det er to til tre ganger så høye skattekutt som regjeringen har gitt i inneværende stortingsperiode. Et flertall i komiteen vil selge ut enda mer av arvesølvet i vårt største selskap Equinor. Og i programforslaget tas det til orde for å innføre privat skolevalg i alle fylker. Dette er tre ryddige politiske avklaringer. Det er tydelig Høyre-politikk. Og det vil være utgangspunkt for viktige debatter i året som kommer.

Mímir Kristjánsson vil inn på Stortinget: – Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til at vi får en ny regjering

Interessepolitikken er tydelig tilbake

Det er redelig å si hva man faktisk har tenkt å gjøre. Høyre fortjener honnør for det. I 2012 lovet partiet en total omlegging av egen arbeidslivspolitikk i mer arbeidstakervennlig retning. Realiteten har vært frislipp av midlertidig ansettelser og svekkelser i arbeidsmiljøloven, og en alt for dårlig innsats mot sosial dumping og dårlige forhold for arbeidstakere. Det er bra at partiet nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven. Dette har alltid vært en klar skillesak mellom Høyre og partiene på venstresiden, og det bør det være åpenhet om.

Fagforeningsfradraget, som synker i realverdi hvert år, vil Høyre i 2020 ikke gjøre noe med. Foran valget i 2013 lovet de å bevare det på samme nivå som de rødgrønne. Et løfte som ble brutt – det har blitt dyrere å være fagorganisert hvert eneste år siden. Så sent som ved juletider i fjor uttalte Asheims at han «åpner for å diskutere fagforeningsfradraget», og representanter for Høyre har snakket om dette land og strand rundt i møte med organiserte arbeidstakere. Det er ikke er en diskusjon i programkomiteen i dag. Asheim har heller ikke tatt dissens på forslaget om å la fagforeningsfradraget være på dagens nivå. Dette er en viktig sak for LO og andre fagforeninger, fordi det er en åpenbar måte politikken kan bidra til at folk organiserer seg. Høyres linje vil nok bli lagt merke til blant Norges titusener av tillitsvalgte.

Denne uken kunne vi også høre en interessant debatt på politisk kvarter mellom helseminister Bent Høie og helsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol. Det var svært tydelig at Høyre ønsker en utvikling med flere, sterkere kommersielle aktører i eldreomsorgen, mens Kjerkol stod på den klassiske sosialdemokratiske siden mot «bestemor på anbud». Min tenketankkollega Kristin Clemet fra Civita twitret begeistret etterpå at det «finnes fortsatt reelle konfliktlinjer i norsk politikk».

Forbundslederen i FLT: «Fellesforbundet opptrer usolidarisk»

Frontene kan bli tydeligere

I Høyres program for 2021 er også interessepolitikken tydelig tilbake. NHO vil kjenne igjen mange tiltak fra sin omstridte og nylig lanserte rapport Neste trekk.

Kombinasjonen av forslagene fra Høyre innen arbeidsliv, skattekutt og privatisering av fellesskapets oppgaver, tilsier altså at frontene kan bli tydeligere enn de har vært på lenge i året som kommer.

Jeg stusset derfor over at flere av de politiske kommentatorene møtte programfremleggelsen som om Høyre presenterte et gjesp. Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten spurte retorisk «hva skal Høyre med et nytt partiprogram», og Fridtjof Jakobsen i DN mente programmet bar preg at «det er grenser for hvor mye man vil endre i Norge når man har sittet med makten så lenge».

Der er kanskje ikke så rart at politiske kommentatorer, i borgerlige aviser, vil ha mer sprut og action i et programutkast. Men politikk handler ofte om ganske subtile vendinger og endringer. Og det er rart at man ikke legger merke til profilendringen. I innhold, som jo er det viktigste, men også i form.

Kommentar: «Carl I. Hagen er tydelig inspirert av Donald Trump»

Slik de gjorde i 2013

Høyre bestreber seg ikke lengre etter å pakke seg selv inn som det nye Arbeiderpartiet, slik de gjorde i 2013. Den gangen skulle den nye nettsiden «www.arbeidspartiet.no» vise fram Høyres politikk.

Hvorfor velger Høyre å gå for et «gjenkjennelig Høyre-program»? Sannsynligvis er det flere grunner. FrP er ute av regjering siden forrige stortingsvalg. Det gjør at Høyre må passe seg for å ikke minste for mange velgere til høyre for Høyre. At FrP framstår innbitt i sin opposisjon forsterker nok behovet. Statsminister Erna Solberg inviterte FrP med inn i regjering på nytt nylig. FrPs nestleder Sylvi Listhaug avslo imidlertid invitasjonen brutalt da hun svarte at hun «aldri i verden savner å gå tilbake til Venstre og KrF». Høyres svenske søsterparti har interessant nok også lagt bort sentrumsretorikken, og ønsker seg nå et samarbeid med Sverigedemokratene.

En annen grunn til at Høyre satser mer på sin klassiske, konservative profil, kan handle om selvsikkerhet. Én politisk kommentator har skilt seg ut i tolkningen av Høyres nye linje. Legg merke til at det er en med litt avstand til hovedstadens tette miljø av presse og politikere. Nordlys-kommentator Skjalg Fjellheim påpeker også en tydeligere dreining, og setter det i sammenheng med at partiet gjør det godt på meningsmålingene, mens Arbeiderpartiet har opplevd noen svake målinger.

Kommentar: «Et mer moderat Høyre»

Ernas tid går mot slutten

Erna Solberg har sagt at hun stiller til valg igjen. Men alle skjønner at hennes tid som Høyre-leder går mot slutten, sannsynligvis i løpet av neste fire-årsperiode. Jeg tror vi ville sett et helt annet Høyre hvis Torbjørn Røe Isaksen skulle sloss om å bli arvtaker. Men slik blir det neppe. Mange vil nok savne Røe Isaksen. Det har vært noe fint med en statsråd fra Grenland, som også bruker tid på å skrive om Hegel i Morgenbladet, og som nok har utvidet folks oppfatning av Høyre.

På en annen side borger Høyres nye retning for tydeligere skillelinjer i året som kommer. Det er bra. Hvis motsetningene blir tydeligere, er det også enklere å ta stilling til viktige saker om velferdssamfunnets fremtid og hva slags arbeidsliv vi skal ha. Høyre er blitt et tydelig høyreparti igjen. Det er bra for norsk politisk debatt.

Hva skjedde forresten med nettsiden arbeidspartiet.no? I dag blir du sendt videre til Arbeiderpartiets hjemmeside når du klikker deg inn.

Kommentar: «Erna er stjerna. Et lederskifte i Høyre er det ingen som snakker om»

15.09.2020
13:48
15.09.2020 13:48



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom