JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)

Sissel M. Rasmussen

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vekterstreiken er snart inne i sin ellevte uke. Mitt inntrykk er at moralen fremdeles er høy blant vekterne, sjøl om en så lang streik naturligvis tærer på.

Vekterselskaper uten tariff og med få eller ingen organiserte arbeidere tråler markedet for oppdrag som er satt i bero på grunn av streiken. Særlig gjelder dette PSS Securitas, som er et datterselskap av Securitas, heleid av moderselskapet. PSS betaler ikke sine ansatte tariff og utnytter streiken til fulle. På Facebook dukker det stadig opp annonser om at de trenger nye vektere. Om ikke dette er streikebryteri i lovens forstand er det i alle fall det i ordets rette forstand.

Når motparten tyr til slike metoder er det på tide at vi bruker hardere skyts. Jeg ber ikke om ulovlige aksjoner som svar på streikebryteriet, men heller at vi trapper opp på en måte som gjør at det kjennes, ut over de 136 vekterne som tas ut fra og med tirsdag, drøyt 80 til fra lørdag og de drøyt 2000 som allerede er i streik.

Tyra er tillitsvalgt for vekterne: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud. Det gjør også at lønna vår egentlig kommer fra bedriften vi jobber hos, sjøl om den jo utbetales av vekterselskapet vi jobber for. Men når kjøperne av vektertjenester bare kan gå til en bedrift uten tariff når de føler behov for det, og den største aktøren i vekterbransjen i Norge kan sno seg unna ved å la deres eget datterselskap ta over oppdrag for vektere i streik, da må vi sette ned foten.

Gjentatte opptrappinger har dessverre ikke hatt den ønskede effekten, av grunner nevnt over. En annen årsak er at folk ikke har lagt merke til streiken. Den har derfor ikke fått særlig med medieoppmerksomhet og vi derfor ikke har fått den bølgen av sympati som jeg mener en vekterstreik har potensialet til. For hvem synes vel det er rimelig at vi kun får 26 kroner per time i nattillegg? At vi må ta til takke med 46 kroner timen i helgetillegg? At perioden vi får helgetillegg først starter lørdag 18:00, ikke fredag 16:00 når helga faktisk er i gang? At deltidsvektere ofte må jobbe over 54 timer på en uke eller 162 timer på en måned før man får overtidsbetalt? Å nekte svært mange vektere heltidskontrakter er fra et økonomisk ståsted logisk for bedriftene.

Debatt: «Vekterstreiken har blitt et gissel for den mest brutale markedsstrategien vi har sett i nyere tid»

Vi vektere jobber i en bransje som trenger en real overhaling. Lærlinger brukes som ringevikarer og i denne konflikten har de til og med blitt beordret til å utføre streikebryteri. Det florerer av folk som jobber ufrivillig deltid. Jeg tviler på at det er mange bransjer hvor det er så vanlig å få utbetalt for lite i lønn fordi man ikke har fått de tilleggene og timene man har krav på. Krever man sin rett og står på sine krav er det naturligvis fort gjort å bli upopulær hos overordnede, og det kan straffe seg når de skal gi vakter og timer.

For å oppsummere: Vi må legge skikkelig press og offentlighetens søkelys må rettes mot vekterbransjen om vi skal få bedre arbeidsforhold. Det gjelder langsiktig, men det gjelder for å få gjennom kravene i den konflikten vi står i her og nå.

Dessverre har vi ikke klart det på egenhånd, men hva har man fagbevegelsen til om ikke solidaritet?

Både LO i Oslo og LO i Trondheim har sagt at de vil støtte en sympatistreik for vekterne og jeg vet at mange i de forskjellige forbundene er klare for å aksjonere. Men man går jo ikke ut i sympatistreik med mindre de som står i det sjøl ber om det. Vel, nå ber jeg om det, men jeg er jo bare en enslig vekter. Så derfor ber jeg også Norsk Arbeidsmandsforbund gjøre det, på vegne av meg og alle andre organiserte vektere. Det er på tide at vi virkelig viser at vi blir stående i denne kampen og vil ty til de midler vi har til rådighet.

Sympatistreik for vekterne nå!

Forteller om munnhuggeri: Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne

Annonse
Annonse