Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud, skriver Joakim Møllersen. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Debatt
«Det er forferdelig å se på det som utvilsomt må kalles streikebryteri», skriver vekter Joakim
Vekterstreiken er snart inne i sin ellevte uke. Mitt inntrykk er at moralen fremdeles er høy blant vekterne, sjøl om en så lang streik naturligvis tærer på.
Vekterselskaper uten tariff og med få eller ingen organiserte arbeidere tråler markedet for oppdrag som er satt i bero på grunn av streiken. Særlig gjelder dette PSS Securitas, som er et datterselskap av Securitas, heleid av moderselskapet. PSS betaler ikke sine ansatte tariff og utnytter streiken til fulle. På Facebook dukker det stadig opp annonser om at de trenger nye vektere. Om ikke dette er streikebryteri i lovens forstand er det i alle fall det i ordets rette forstand.
Når motparten tyr til slike metoder er det på tide at vi bruker hardere skyts. Jeg ber ikke om ulovlige aksjoner som svar på streikebryteriet, men heller at vi trapper opp på en måte som gjør at det kjennes, ut over de 136 vekterne som tas ut fra og med tirsdag, drøyt 80 til fra lørdag og de drøyt 2000 som allerede er i streik.
Tyra er tillitsvalgt for vekterne: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret
Vekterbransjen er spesiell og arbeiderne i den er sårbare på sine måter fordi vi jobber på anbud. Det gjør også at lønna vår egentlig kommer fra bedriften vi jobber hos, sjøl om den jo utbetales av vekterselskapet vi jobber for. Men når kjøperne av vektertjenester bare kan gå til en bedrift uten tariff når de føler behov for det, og den største aktøren i vekterbransjen i Norge kan sno seg unna ved å la deres eget datterselskap ta over oppdrag for vektere i streik, da må vi sette ned foten.
Gjentatte opptrappinger har dessverre ikke hatt den ønskede effekten, av grunner nevnt over. En annen årsak er at folk ikke har lagt merke til streiken. Den har derfor ikke fått særlig med medieoppmerksomhet og vi derfor ikke har fått den bølgen av sympati som jeg mener en vekterstreik har potensialet til. For hvem synes vel det er rimelig at vi kun får 26 kroner per time i nattillegg? At vi må ta til takke med 46 kroner timen i helgetillegg? At perioden vi får helgetillegg først starter lørdag 18:00, ikke fredag 16:00 når helga faktisk er i gang? At deltidsvektere ofte må jobbe over 54 timer på en uke eller 162 timer på en måned før man får overtidsbetalt? Å nekte svært mange vektere heltidskontrakter er fra et økonomisk ståsted logisk for bedriftene.
Debatt: «Vekterstreiken har blitt et gissel for den mest brutale markedsstrategien vi har sett i nyere tid»
Vi vektere jobber i en bransje som trenger en real overhaling. Lærlinger brukes som ringevikarer og i denne konflikten har de til og med blitt beordret til å utføre streikebryteri. Det florerer av folk som jobber ufrivillig deltid. Jeg tviler på at det er mange bransjer hvor det er så vanlig å få utbetalt for lite i lønn fordi man ikke har fått de tilleggene og timene man har krav på. Krever man sin rett og står på sine krav er det naturligvis fort gjort å bli upopulær hos overordnede, og det kan straffe seg når de skal gi vakter og timer.
For å oppsummere: Vi må legge skikkelig press og offentlighetens søkelys må rettes mot vekterbransjen om vi skal få bedre arbeidsforhold. Det gjelder langsiktig, men det gjelder for å få gjennom kravene i den konflikten vi står i her og nå.
Dessverre har vi ikke klart det på egenhånd, men hva har man fagbevegelsen til om ikke solidaritet?
Både LO i Oslo og LO i Trondheim har sagt at de vil støtte en sympatistreik for vekterne og jeg vet at mange i de forskjellige forbundene er klare for å aksjonere. Men man går jo ikke ut i sympatistreik med mindre de som står i det sjøl ber om det. Vel, nå ber jeg om det, men jeg er jo bare en enslig vekter. Så derfor ber jeg også Norsk Arbeidsmandsforbund gjøre det, på vegne av meg og alle andre organiserte vektere. Det er på tide at vi virkelig viser at vi blir stående i denne kampen og vil ty til de midler vi har til rådighet.
Sympatistreik for vekterne nå!
Forteller om munnhuggeri: Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Bent Høie
Leif Martin Kirknes