JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Streikende vektere ble provosert da kollegene i Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne: – Det ble munnhuggeri

Vekterstreiken i Arbeidsmandsforbundet fortsetter i sin niende uke. – Vi vil ikke gi oss nå, sier streikegeneral i Bergen, Knut-Johannes Berg.
DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

DÅRLIG STEMNING: Knut-Johannes Berg forteller om hissige reaksjoner blant de streikende etter at Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne.

Sissel M. Rasmussen

sissel@lomedia.no

Stemningen sank betraktelig da Parat inngikk avtale med arbeidsgiverne i begynnelsen av november.

– Arbeidsgiverne klarte å splitte de ansatte. Parat har gitt fra seg den ensidige retten til fastlønn, gjennom en endring av avtaleteksten i tariffavtalen. Det kan ikke vi gå med på, sier Knut-Johannes Berg.

– Vi går inn i den niende streikeuka, men vi vil ikke gi oss nå, slår Berg fast.

Berg er klubbleder i Avarn Vestland, samt avdelingsleder i forbundets avdeling 6 Vest.

Vekterne har streiket i to måneder. Kun tre streiker de siste 25 årene har pågått lenger

Fastlønn er viktig

– Den nye avtalen Parat har inngått med NHO Service og Handel, innebærer at alle deltidsansatte fra 20 til 99 prosent stilling kan avlønnes på timebasis. Det er kun 100 prosent stilling som gir rett til fastlønn. Det står riktignok at det skal drøftes med tillitsvalgte, men uten avtalerett, betyr det arbeidsgivers styringsrett. Flertallet av vekterne har ikke en 100 prosent stilling, understreker Berg.

Forhandlingsleder i Parat, Lars Petter Larsen, har sagt at frykten for at regjeringen ville stanse streiken bidro til at de valgte å inngå avtale med NHO Service og Handel.

– Altfor mange streiker avgjøres med tvungen lønnsnemnd. Da står alle parter igjen som tapere. Det er ingen løsning på konflikten, og det økonomiske resultatet blir aldri bedre enn om partene hadde klart å få til en avtale, uttalte forhandlingsleder Lars Petter Larsen i Parat til FriFagbevegelse.

Derfor ble vekterne i Parat enige om en ny tariffavtale

BERGEN: De streikende vekterne i Bergen får låne kontorplass i Folkets Hus i sentrum.

BERGEN: De streikende vekterne i Bergen får låne kontorplass i Folkets Hus i sentrum.

Sissel M. Rasmussen

Murring og kjeft

Avtalen mellom Parat og arbeidsgiverne gjorde det vanskeligere for de som er i streik. Tonen mellom kolleger ble tøffere.

– Det ble munnhuggeri på Facebook, som vi måtte inn og moderere, forteller Berg.

– Parat hadde en blåkopi av vår avtale, og vi har en dom i Arbeidsretten, som sier hvordan avtaleteksten i tariffavtalen skal tolkes, og som slår fast at vi har rett på fastlønn. Nå har Parat akseptert at den teksten endres. Det er klart at det kan være vanskelig å akseptere, men vi må huske at de stod ved vår side i seks uker, fastslår Berg.

Brudd i ny mekling for de streikende vekterne: – Fastlønn er viktig for oss

Flere viktige krav

Vekterne mener at det er mange ting som må tas tak i for å bedre arbeidsforholdene, ikke bare lønn.

– Det er mye motvilje mot partssamarbeid. Arbeidsgiverne tror de har en styringsrett på områder de ikke har det. Vi møtte en motpart som ikke ville forhandle, men som bare ville ha og ikke gi, sier Berg.

Han forteller at arbeidsforholdene til lærlingene er noe vekterne er svært opptatt av.

– Lærlingene blir utnyttet på det groveste, som listefyll og billig arbeidskraft, med tilfeldig opplæring.

Kampen mot ufrivillig deltid er at annet punkt.

– Det spekuleres i å ha mange små stillinger i bransjen. Slik vil arbeidsgiver beholde makt for å skalte og valte med de ansatte som frykter å ikke få nok vakter eller arbeid. Lønna har gått ned i forhold til gjennomsnittet for industrien, i stedet for opp. Som om ikke det var nok, har Avarn og Securitas permittert de hovedtillitsvalgte med lik prosent som streikeuttaket – samtidig – som en koordinert aksjon, sier Knut-Johannes Berg, fra Bergen.

Tillitsvalgt Tyra: – Lærlinger ble brukt til å sette opp nye møbler, kaste søppel og flytte ting på kontoret

NY VAKT: Et nytt streikelag tar over for det neste. Knut-Johannes Berg i midten.

NY VAKT: Et nytt streikelag tar over for det neste. Knut-Johannes Berg i midten.

Sissel M. Rasmussen

NHO Service og Handel: Faller på sin egen urimelighet

– Det faller med andre ord på sin egen urimelighet at vi «ikke ville forhandle», og det er uheldig å bruke slike formuleringer, skriver administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, i en e-post til Arbeidsmanden.

Hun peker på at arbeidsgiversiden har oppnådd en avtale med Parat, der det ble gitt et tillegg på timelønnen på 3.50 kroner med virkning fra 1. august, et tillegg på 1 krone med virkning fra 1. april neste år og at natt-, helg- og skifttillegg økes med 2 kroner.

– Det taler for seg. Det er NAF som har valgt å gå inn i sin 3. måned med streik og ikke godtatt det tilbud som etter lange forhandlinger nå ligger på bordet, skriver direktøren.

Hun reagerer også på at en tillitsvalgt fra NAF sier at lærlinger blir utnyttet på det groveste.

– Den type ordbruk tar vi avstand fra. Både arbeidsgiver og arbeidstaker er opptatt av, og har interesse av, at vi skal få lærlinger gjennom et godt opplæringsløp, og at det skal være attraktivt å være lærling til vekteryrket, slik at det blir en god rekruttering videre.

Videre mener hun at påstanden om at arbeidsgiverne spekulerer i å ha mange små stillinger er kunnskapsløst.

– Jeg regner med at arbeidstakersiden er godt kjent med at bedriftene tjener mest penger når det er høye stillingsprosenter, så dette er dessverre kunnskapsløst.

– For øvrig er hele denne bransjen tuftet på å levere det som kunden etterspør. Det er slik at det gjennom året hele tiden er varierende forespørsel fra markedet etter ekstra oppdrag som følge av uønskede hendelser eller endrede forutsetninger i den daglige driften, noe som medfører at bransjen er helt avhengig av å ha en viss fleksibilitet for å kunne levere i forhold til dette, avslutter direktøren.

Parat reagerer på framstillingen

Ansvarlig for vekteroverenskomsten i Parat, Lars Petter Larsen, mener Knut-Johannes Berg i Arbeidsmandsforbundet tar feil.

Les hele innlegget på debatten her.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse