JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

«Det er tydeligvis langt fra NHO Reiselivs hovedkontor i Oslo til Bergen»

«Jeg fikk kaffen i vrangstrupen av å lese at Kristin Krohn Devold mener at det å fylle inn kryss bak tre spørsmål, er en byråkratisk ordning», skriver Djevat Hisenaj i innlegget.

«Jeg fikk kaffen i vrangstrupen av å lese at Kristin Krohn Devold mener at det å fylle inn kryss bak tre spørsmål, er en byråkratisk ordning», skriver Djevat Hisenaj i innlegget.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Byrådet i Bergen har funnet en god og lite byråkratisk løsning for tildeling av midler til utelivet, som samtidig hindrer at useriøse aktører utnytter ordningen. Hva er problemet, Kristin Krohn Devold?

Det er tydeligvis langt fra hovedkontoret til NHO Reiseliv i Oslo til Bergen i disse dager. Tidligere høyrestatsråd og nå direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier i Bergensavisen 22.04.21 «Dette er ikke greit» om byrådets støtte til utelivet i Bergen. Her må hun enten ha sovet i timen, ikke ha lest eller rett og slett ha misforstått totalt hva byrådet i Bergen ønsker å oppnå med utdelingen av 46,6 millioner skattekroner, til en restaurant- og utelivsbransjen som ligger med brukket rygg.

Fellesforbundet støtter helhjertet opp om de prinsippene byrådet har lagt til grunn for ordningen, selv om vi selvfølgelig skulle ønsket at det bare var de seriøse bedriftene med tariffavtale som kunne søke om disse skattepengene.

Byrådet har funnet en god og lite byråkratisk løsning for tildelingen av disse midlene, men har lagt inn noen sikkerhetsventiler slik at ordningen ikke blir utnyttet av useriøse bedrifter. Det er svært viktig når offentlige penger blir bruk til å støtte private bedrifter, at de ikke går til konkursryttere og rett i lommen til utelivsbaroner i Bergen, men til å opprettholde arbeidsplasser for vanlige folk.

Kommentar: «Nå er det arbeidsfolks tur. Vi må satse mer på fellesskapet»

For oss som kjenner restaurant og utelivsbransjen i Bergen, og jobber tett og god med flere av NHO Reiselivs bedrifter i Bergen, vet at de daglig sliter i konkurransen med useriøse bedrifter. Krohn Devold viser en total mangel på kjennskap til forholdene i store deler av bransjen vår. Vi i Fellesforbundet håper noen av medlemsbedriftene kan invitere henne til Bergen og ta en alvorsprat med henne. Hun trenger det. Hun forholder seg ikke til realitetene eller saken, men snakker om en fantasiverden (Kardemomme by) hvor alle bedrifter følger lover og regler.

Fellesforbundet synes det er viktig å belønne dem som har tatt vare på sine ansatte, og driver seriøst gjennom denne vanskelige tiden. Vi er glade for at byrådet differensier mellom de som har prøvd å holde åpent i perioden mellom 1. januar og 1. april i år, og de virksomhetene som er holdt helt stengt. Når vi som samfunn stiller opp, må også ordningen treffe vanlige arbeidsfolk og ikke bare eierne.

Etter koronaen skal vi bygge opp igjen bransjen. Derfor er det viktig å kunne ha to tanker i hodet når vi nå hjelper aktørene gjennom slutten på denne epidemien. Vi må forebygge sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, slik byrådet gjør i sitt forslag, uten at det fører til en byråkratisk og langdryg søknadsprosess. Her mener vi i Fellesforbundet at byrådet har levert til A på sitt valg av ordning for utbetaling av disse pengene. En svært enkel og ubyråkratisk modell.

Debatt: «Fagligpolitisk kamp for arbeidsplasser og klimakutt»

Jeg fikk kaffen i vrangstrupen av å lese at Kristin Krohn Devold mener at det å fylle inn kryss bak tre spørsmål, er en byråkratisk ordning. Dette er spørsmålene bedriftene må svare på: Har bedriften betalt skatter og avgifter til det offentlige? Har den betalt lønn og sosiale utgifter som er forfalt? Og kan virksomheten bekrefte at minstelønnen i bedriften er i tråd med allmenngjøringsforskriften for bransjen?

Hva er problemet, Krohn Devold? Er problemet at useriøse aktører risikerer å måtte betale tilbake pengene de ikke hadde krav på? Dette blir bare politikerprat fra en tidligere høyrestatsråd. Kan dere i NHO fortelle oss vanlige folk hvorfor bedrifter som beriker seg på offentlige midler, ikke skal betale disse tilbake hvis de ikke har rett på dem?

Vi i Fellesforbundet hadde forventet at vi kunne stå sammen med NHO Reiseliv og rose byrådet i Bergen for å ha valgt en svært enkel og ubyråkratisk modell for tildeling av disse midlene. NHO og LO har gjennom hele denne epidemien stått sammen og prøvd å påvirke politikerne til å hjelpe vanlige folk og bedrifter. For oss virker disse negative kommentarene om ordningen bare å være et politisk spill mot et Ap-ledet byråd i Bergen fra en tidligere Høyre-statsråd. Her har byrådsleder Roger Valhammer (Ap) og finansbyråd Erlend Horn (V) levert noe som både Fellesforbundet og NHO burde vært svært fornøyd med.

Til slutt vil vi i Fellesforbundet rette en stor takk til de mange gode og flinke arbeidsgiverne i Bergen, som har tatt vare på sine ansatte gjennom denne vanskelige perioden. Fellesforbundet mener det er riktig og rett av byrådet å belønne disse arbeidsgiverne.

Debatt: «Stadig flere deler av arbeidslivet blir satt ut på anbud. Det er uverdig», skriver bussjåfør Ørjan Takle

Warning
Annonse
Annonse