JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud vil pålegge kommunene å konkurranseutsette eldreomsorg.

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud vil pålegge kommunene å konkurranseutsette eldreomsorg.

FpU

Kommentar:

«Det lokale selvstyret bør styrkes, ikke svekkes»

Fremskrittspartiets Ungdom vil gjennom lov pålegge kommunene å sette sykehjemsdrift og hjemmetjenester ut på anbud.
19.07.2019
13:00
22.07.2019 12:14

kjell.werner@anb.no

FpU-leder Bjørn-Kristian Svendsrud ber regjeringen fremme et slikt lovforslag, men han møter motstand fra Kari Kjønaas Kjos i moderpartiet.

– Vi tror på et samspill mellom det offentlige og private. Dessverre får man ikke mulighet til å prøve ut dette samspillet i mange kommuner fordi man har skylapper som nekter for at man skal konkurranseutsette, sier Svendsrud til Klassekampen. Han er bekymret over at bare et fåtall av kommunene har valgt å konkurranseutsette sykehjemsdrift og hjemmetjenester.

– Jeg er enig i alle argumentene for konkurranseutsetting, men jeg er opptatt av at kommuner er forskjellige og at man velger seg de politikerne man vil ha i den enkelte kommunen, sier stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun advarer mot å innføre flere lovpålagte plikter for kommunene.

Følg oss på Facebook

Konkurranseutsetting eller ikke er en interessant politisk debatt, spesielt når det gjelder sykehjemsdrift og eldreomsorgen i kommunene. Dette bør bli et sentralt spørsmål for velgere og politikere ved høstens kommunevalg. I så måte er det positivt at Kari Kjønaas Kjos skyter ned ideen fra FpU-lederen. Et lovpåbud i tråd med FpU-forslaget vil nemlig begrense det lokale selvstyret, og det vil være uklokt. Paradoksalt nok vil Svendsrud indirekte frata de lokale Frp-politikerne det som etter hans mening burde være et godt politisk kort.

På den annen side er det en logikk i Svendsruds utspill. Frp vil jo at staten skal få det fulle og hele ansvaret for eldreomsorgen, altså overstyre kommunene i dette spørsmålet. Det er det heldigvis bare Frp som mener. Frp har riktignok fått gjennomslag for et prøveprosjekt med statlig eldreomsorg i et fåtall kommuner, men resultatene så langt har vist at dette bare blir dyrere.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Forsker Heidi Gautun ved Oslomet slår fast at FpU ikke har noe grunnlag i forskningen for å hevde at konkurranseutsetting vil gi bedre kvalitet. Kostnadsbesparelser ved private sykehjem blir ofte spist opp av økt byråkrati i kommuner i form av utlysninger og tilsyn. På den annen side viser en undersøkelse fra Oslo Economics at private sykehjem i Oslo har drevet billigere enn kommunale.

Men det sentrale bør være hensynet til kommunal frihet. Her er det FpU-lederen som går med ideologiske skylapper når konkurranseutsetting synes å være svaret på alle spørsmål. Staten skal på denne måten overprøve de lokale kommunepolitikerne, og velgerne mister muligheten til for eksempel å velge mellom SV og Frp i slike saker. Vettet er ikke lenger likt geografisk fordelt. Svaret bør snarere være å utvide det lokale selvstyret. De som har skoen på, kjenner best hvor den trykker.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.07.2019
13:00
22.07.2019 12:14