Kommentar
En kriserammet bransje må få hjelp fra regjeringen
Boligbyggingen er på et historisk lavt nivå.
Leif Martin Kirknes
Snart er det for sent til å unngå kollaps.
kjell.werner@anb.no
To forbundsledere roper varsku på vegne av sine LO-medlemmer innen bygg og anlegg.
Fellesforbundets Jørn Eggum og Brede Edvardsen i Norsk Arbeidsmandsforbund nøler ikke med å kalle situasjonen kritisk.
De ber regjeringen om å ta grep for å unngå en fullstendig kollaps i bransjen.
«Det hjelper ikke våre folk at politikerne sier at «ledigheten er lav» i storsamfunnet», sier Eggum og Edvardsen til Magasinet for fagorganiserte.
Forbundslederne frykter at situasjonen vil forverre seg slik at enda flere mister jobben og bedriftene mister kompetanse og erfaring.
Det høye rentenivået har ført til at boligbyggingen er den laveste siden 1946.
Det meldes om stadig flere permitteringer og oppsigelser på grunn av de dårlige tidene i bransjen. Pluss et økende antall konkurser og nedleggelser. Også byggevarehusene og mye detaljhandel sliter av samme årsak.
Den høye renta gjør at gryteferdige prosjekter ligger på vent, kommuner og fylkeskommuner tør ikke sette i gang.
«Derfor er rentekompensasjon fra staten et tiltak som vil virke raskt. Her er det ikke noe å vente på. Det haster dersom vi skal beholde bransjens flinke folk», sier de to forbundslederne i kor.
NHOs ferske medlemsundersøkelse forteller at det er et stort strekk i laget. Medlemmene innen sjømat, finans og offshore melder om gode tider. Byggenæringen går i minus og melder om dårlige utsikter.
Vi kan glede oss over at den registrerte arbeidsledigheten er lav, og ved årsskiftet lå på to prosent samlet sett. Men dette gjennomsnittstallet dekker over det faktum at det er bransjer som er hardt rammet. Ledigheten innen bygg og anlegg er nemlig på 3,2 prosent.
Norges Bank har satt opp renta de to siste årene som virkemiddel for å presse inflasjonen til et akseptabelt nivå, noe som jo vil tjene oss alle.
Eggum og Edvardsen har samtidig et godt poeng når de sier det er svært urettferdig at ansatte i én bransje må ta støyten for den høye renta.
Det er positivt at regjeringen har økt Husbankens låneramme og senket kravet til egenandel for å få boliglån. Men regjeringen må gjøre enda mer for å hjelpe bygg- og anleggsbransjen.
Maksimal mulighet til å være permittert må utvides fra 26 til 52 uker. Lønnsplikten for arbeidsgivere bør settes ned fra 15 til fem dager.
På denne måten kan de ansatte beholde tilknytningen til sin arbeidsplass, og bedriften kan unngå å miste verdifull kompetanse.
Jeg har problemer med å skjønne hvorfor regjeringen sier tvert nei til å forbedre permitteringsordningen for en periode.
Norges Bank lover jo at renta blir satt ned i år, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache har signalisert at det første rentekuttet sannsynligvis kommer i mars.
Dermed er det utsikter til bedre tider også for medlemmene til Eggum og Edvardsen, trolig allerede til høsten.
Når vi nå ser lys i enden av tunnelen, vil det være en billig investering for storsamfunnet å hjelpe bygg- og anleggsbransjen over kneika.
Det haster. Snart er det for sent til å unngå kollaps i bransjen.