Nedbemanning og arbeidsledighet
Bygg og anlegg tar støyten for den høye renta, mener LO-topper
Nå krever de tiltak for å holde folk i jobb, og bedre regler for permitterte.
Fortvilte tillitsvalgte frykter for jobbene, forteller Jørn Eggum (til venstre) og Brede Edvardsen.
Eline Lønnå
eline@lomedia.no
– Vi nøler ikke med å kalle situasjonen nå for kritisk.
Både Jørn Eggum (Fellesforbundet) og Brede Edvardsen (Norsk Arbeidsmandsforbund) ser hvordan motløsheten er i ferd med å få fotfeste innenfor bygg og anlegg.
Og det er liten grunn til optimisme med det første.
Nå etterlyser forbundslederne at regjeringen tar grep for å unngå det de mener kan bli «fullstendig kollaps» i bransjen.
Les svaret fra Ap lenger ned i saken
Tallenes tale
Statistikken de peker på er dyster lesing for landets bygg- og anleggsarbeidere:
• Boligbyggingen er på sitt laveste siden 1946, viser tall fra Boligprodusentene og Prognosesenteret.
• Aktiviteten på boligbygging har ikke vært lavere siden 2011, for andre typer bygg må vi 25 år tilbake for å finne like lav aktivitet, ifølge NHO Byggenæringen.
• Fellesforbundet melder om permitteringer og/eller oppsigelser blant medlemmer i Vestland, Rogaland, Agder, Telemark, Vestfold, Oslo, Østfold, Trøndelag og Nordland.
• Forbundet viser også til at fra 2023 til 2024 har det forsvunnet 5000 par hender fra bygg- og anlegg. Trolig er en stor del av disse utenlandske arbeidere som har reist hjem.
Motløsheten er i ferd med å få fotfeste innenfor bygg og anlegg.
Erlend Tro Klette
Eggum og Edvardsen forteller begge om fortvilte tillitsvalgte som frykter for jobbene når ordrebøkene tømmes og konkursene renner inn i landets største fastlandsnæring – bygg og anlegg.
– Det hjelper ikke våre folk at politikerne sier at «ledigheten er lav» i storsamfunnet. Vi er redd situasjonen vil forverre seg, enda flere vil miste jobbene og hele bransjen står i fare for å miste både kompetanse og erfaring. Hva da når aktiviteten tar seg opp igjen, sier de to.
Debatt: Jobbene blir tøffere og tøffere – skal ansatte nå også straffes for å bli syke?
Tar støyten for høy rente
Kravet fra duoen er først og fremst at regjeringen tar grep raskt for å holde folk i arbeid.
– Den høye renta gjør at gryteferdige prosjekter ligger på vent, kommuner og fylkeskommuner tør ikke sette i gang. Derfor er rentekompensasjon fra staten et tiltak som vil virke raskt. Her er det ikke noe å vente på, det haster dersom vi skal beholde bransjens flinke fagfolk, sier Eggum og Edvardsen.
De to mener det er svært urettferdig at de ansatte i en bransje må ta støyten for den høye renta, som er satt for å bremse farten i økonomien.
I tillegg til rentekompensasjon må mulighetene Husbanken har for å få fart i bygging økes.
– Vi har også store forventninger til at bygging for forsvaret kan settes raskt i gang, her er behovet enormt, sier Jørn Eggum.
Kronikk: Renta burde vært mye lavere
Dette svarer Arbeiderpartiet
Ifølge arbeidsdepartementet har regjeringen allerede hatt en «kraftfull» satsing.
– Jeg vil særlig trekke fram den store satsingen på forsvarssektoren, som i stor grad innebærer investeringer rettet mot bygg og anlegg. Det har også vært stor økning i offentlige investeringer som retter seg mot næringen, som betydelige midler til energieffektivisering, skriver statssekretær Per Olav Hopsø (Ap) i en e-post.
Selv om forbundslederne i LO sier hovedmålet er å unngå at folk permitteres, mener de at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) også må forbedre permitteringsordningen.
– Retten til å være permittert må utvides fra 26 til 52 uker, og arbeidsgiverperioden må ned fra 15 til 5 dager, sier forbundslederne.
I utgangspunktet mener de utvidelsen bør gjelde alle i arbeidslivet, men skulle det være vanskelig å få til, oppfordrer de regjeringen til å hjelpe en bransje med store problemer.
Dette blir blankt avvist av regjeringen.
– Vi har ikke funnet at det er grunnlag for å endre permitteringsreglene, Hopsø i arbeidsdepartementet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.