JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Colourbox.com

Kommentar

«En strøm av konflikter»

De siste 120 kilometerne av en rørledning for russisk gass til Tyskland kan bli stående som et bortkastet prosjekt som aldri ble fullført. Presset er hardt fra både grønne i Tyskland og fra sterke krefter i USA.
19.04.2021
11:29
20.04.2021 09:50
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Norge er ingen oljenasjon. Norge er en gassnasjon. Det aller viktigste eksporten vi har, er gass til Europa. Rørledningene i Nordsjøen er den største investeringen vi har gjort som nasjon. Norge sto i 2019 for en drøy fjerdedel av all gass som brukes i Europa. Russland er en større eksportør. Men Norges rolle er viktig og når endringer skjer så påvirker det oss. Selv i koronaåret 2020 hadde Norge en eksportøkning av rørgass til Europa. Om enn liten, så var det i alle fall en økning. Men dette markedet er det også andre som posisjonerer seg i.

Prosjektet North Stream 2 er en gassrørledning som skulle stå ferdig i år. Den skulle bringe gass gjennom Østersjøen fra Ust-Luga sørvest for St. Petersburg til Tyskland. Målet er å bringer mer av gassen fra de store feltene i det russiske nord på Jamal til Vest-Europa og de store industriområdene i Tyskland og Tsjekkia. Den russiske gassgiganten Gazprom eier prosjektet og røret. Gazprom er av den typen statsselskap hvor det kan være vanskelig å se hvor staten slutter og selskapet starter. Fra tårnet sør i den russiske hovedstaden drives det tidvis like mye politikk som i parlamentet og presidentpalasset Kreml noen kilometer lenger nord. Prosjektet har mange motstandere og helt siden arbeidet startet for et tiår siden har de vært tydelige i sin motstand.

I en situasjon hvor det er forventet at forbruket av naturgass vil kunne gå ned, i alle fall i sin naturlige form, kan man lure på prosjektet og viljen til å gjennomføre det. Like fullt er det slik at naturgassen etter alt å dømme blir den viktigste kilden til å produsere hydrogen, i alle fall det kommende tiåret. Det er en virkelighet ikke alle er enige i.

Kommentar: «Finnene i førersetet»

Fra de grønne kreftene i Tyskland har argumentet hovedsakelig vært at dette er med på å øke avhengigheten av naturgass, som vil føre til større klimagassutslipp i en tid hvor man må få dem ned. Men det er like fullt de politiske sidene som har ført til de store kontroversene. Det sterkeste argumentet har handlet om at man lager en rørledning som gjør leveransene til Vest-Europa uavhengig av transitt gjennom Sentral- og Øst-Europa.

Mange av disse landene er avhengig både av russisk gass i sine energisystemer og nyter godt av betalingen for å sende gassen gjennom landene. Bare for Ukraina ble det i 2011 beregnet til å være en årlig gevinst på tre milliarder kroner for den ukrainske regjeringen. Mot et land som ofte er negativ til Putin og hans venner i Kreml er det et sterkt pressmiddel å inneha. Det har tidligere vist seg også at russiske gasselskaper har vært villige til å stenge tilførselen til sine gamle venner i Øst- og Sentral-Europa når de har vært uenige om betaling, transitt og prising.

Aktuelt: Ap-landsmøtet rørte ikke «iskanten»: – Gir forutsigbarhet for en viktig næring, sier Jørn Eggum

Underveis i prosjektet har både Finland, Sverige og Danmark vært tvilende til å tillate å føre rørledningen gjennom landenes havområder. Likevel har de endt med å si ja under sterk tvil. Planen er at rørledningen skal stå ferdig til høsten, men med over 90 prosent fullført øker nå presset for å stoppe hele byggingen. Tyske myndigheter har hele tiden håpet på at amerikanske politikere og andre motstandere skal kunne forstå energibehovet til den tyske industrimaskinen og finne pragmatiske løsninger.

Men stridighetene mellom øst og vest er i ferd med å bygge seg opp på et nivå som gjør det vanskeligere og vanskeligere å finne en løsning, som betyr at rørledningen står ferdig som planlagt i september. Om den kommer til å stå ferdig i det hele tatt. Den nye Biden-administrasjonen i Det hvite hus, sammen med sterke krefter i kongressen, ledet an av den sterkt konservative republikaneren Ted Cruz, gjør sitt ytterste for å stoppe prosjektet.

– Det nye administrasjonen i Washington er fullt ut bestemt på å bruke alle mulige former for press for å hindre fullføringen av North Stream 2, sa talsmann for den amerikanske ambassaden i Berlin, Joseph Giordono-Scholtz, til avisa Der Tagesspiegel.

Kommentar: «Griseheldig? Om forskjellen på EU, brexit og EØS»

Den økte spenningen i Øst-Ukraina de siste ukene spiller selvsagt i bakgrunnen, og gjør motstanderne av prosjektet enda mer målrettet i sitt arbeid med å stoppe det hele. Et økt antall russiske soldater på grensen mot nabolandet øker spenningen for hver eneste dag. Selv om de fleste er tvilende til direkte invasjon, så er det mange som frykter russiske soldater inn på ukrainsk territorium, slik som man opplevde på Krim i 2014. Det siste mange i vest vil er å gjøre pengestrømmen til Kreml enda mer solid. I de siste årene har mange av sanksjonene mot russerne, for annekteringen av Krim og ulike giftangrep på motstandere av regimet, vært preget av tiltak mot enkeltpersoner i eller i kretsen rundt skikkelsene på toppen av det russiske politiske systemet. Det er metodikken i Magnitsky-listen som ble laget i USA i 2012. Listen var over maktpersoner som var knyttet til raidet mot og fengslingen av Sergeij Magnitsky. En advokat som døde i varetekt i Russland i 2009. Denne formen for målrettede sanksjoner mot enkeltpersoner har blitt trenden det siste tiåret. Målet om å stoppe North Stream 2 er av en annen karakter og blir mer mot rent økonomiske mål slik som man kjenner fra tidligere av.

I samme tidsrom som russerne har forsøkt å få ferdig rørledningen som kan doble den direkte eksporten av gass til Vest-Europa har USA bygd opp en stor kapasitet med flytende naturgass LNG som strømmer inn over europeiske terminaler. Amerikanerne nekter selvsagt for at dette skal ha noen slags betydning på deres vurdering av den nye rørledningen. De argumenterer med sikkerhetspolitiske argumenter.

Kommentar: «Grunnloven må etterleves»

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
19.04.2021
11:29
20.04.2021 09:50Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Ragnar Moy blir anklaget for ikke å ha levert meldekort i to uker før han ble sykmeldt. Derfor får han ikke sykepenger.

Privat

Ragnar har vært sykmeldt i snart ett år – venter fremdeles på sykepenger fra Nav

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Målingen gjør SV-leder Audun Lysbakken optimistisk med tanke på høstens valg, selv om han vet at ikke noe kan tas for gitt.

Jan-Erik Østlie

Opprykk for SV. Nå er partiet større enn Frp. Det gir solid rødgrønt flertall

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

– Gi LO-pengene tilbake, er oppfordringen fra Rasmus Hansson til SV.

Ole Palmstrøm

MDG ber SV betale tilbake pengene fra LO. – Faller meg ikke inn, svarer SV-lederen

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Det er vanskelig å se for seg at man kan planlegge en arbeidsdag i hjemmetjenesten uten å ha en type beregning på hvor lang tid som går med ved det enkelte besøk, sier byråd for helse og eldre i Oslo, Robert Steen (Ap).

Erlend Angelo

Kan man virkelig avskaffe stoppeklokkeomsorg? Her er de ulike erfaringene fra Oslo

Kommentar

Tormod Ytrehus

«Vi kan få en ungdomsgenerasjon som blir rammet for livet», skriver Svein-Yngve Madssen

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Helge Rønning Birkelund

LO frykter revidert budsjett er politisk spill. Arbeidsminister Isaksen benekter det

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Arbeidsledigheten er fortsatt høy i Norge, særlig blant unge.

Erlend Angelo

Arbeidsledig? Her er karriererådgiverens 10 tips