Kommentar
«Fagbevegelsen, med LO i spissen, bør heie på arbeidsgivernes sykepengekrav»
Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel er bekymret for økte koronarelaterte utgifter.
Tormod Ytrehus
Sykelønna er et skjørt kompromiss.
kjell.werner@anb.no
Koronapandemien har ført til økt sykefravær. Det er ventet at fraværet vil øke ytterligere når regjeringen nå har lettet på smitteverntiltakene. Halvparten av alle nye sykmeldte har koronarelaterte diagnoser, og denne andelen er økende. Statistikken fra Nav forteller at det ble 54.700 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke.
Det er en økning på 4.600 personer fra uken før. Korona er årsaken til 51 prosent av dem som nylig har blitt sykmeldt. Samtidig er det positivt å registrere at antall nye sykmeldte likevel vokser saktere enn smittetallene. Årsaken er at omikron-viruset i hovedsak gir et lettere sykdomsbilde med langt mindre behov for sykmeldinger enn det som var tilfellet med tidligere virusvarianter.
Et økt sykefravær vil ramme mange bedrifter og virksomheter, både som følge av at ansatte ikke er på jobb og at det må betales sykelønn for deler av fraværet. Derfor krever bransjeforeningene Virke og NHO at staten kutter arbeidsgiverperioden for koronarelatert fravær ned til tre dager.
Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel mener det er ulogisk at arbeidsgiver skal betale for flere fraværsdager nå enn under pandemiens første bølger. I fjor høst ble nemlig arbeidsgiverperioden økt fra tre til fem dager. Det hører med til bildet at arbeidsgiver betaler for de 16 første sykedagene under normale forhold.
Debatt: «Kraftselskapene tar superprofitt på salg av strøm. Nå må politikerne ta grep»
Men det er ikke bare det private næringslivet som rammes indirekte av koronasykdom. Det største antallet nye sykmeldte finner vi nemlig innen helse- og sosialsektoren. Deretter kommer varehandelen. Og så følger bygg, anlegg og undervisning på rekke og rad i statistikken til Nav. Når det nå blir mindre bruk av hjemmekontor, vil sikkert bildet endre seg noe.
Sykelønnsordningen er en juvel i den norske modellen. Samtidig er dette et skjørt kompromiss mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og staten. Ordningen sikrer arbeidstakerne full lønn under sykdom. Staten betaler for sykefravær over 16 dager.
Men fra tid til annen blir sykelønnsordningen angrepet fra bedriftsledere og politikere. Argumentet er da at ordningen er for raus, at den dermed fører til for høyt sykefravær.
Kommentar: «Årets lønnsoppgjør blir en hard nøtt å knekke»
På denne bakgrunn bør regjeringen innfri ønsket om å redusere arbeidsgiverperioden for koronarelatert sykefravær til tre dager. Dette vil være en god håndsrekning til bedrifter som venter et ekstra høyt sykefravær siden vi nå er inne i en periode med økende smitte. Det vil også være en fornuftig investering for regjeringen, i den forstand at det bidrar til å skape bred tillit til den norske sykelønnsordningen blant arbeidsgiverne.
Fagbevegelsen, med LO i spissen, bør heie på arbeidsgivernes sykepengekrav. Dette bunner jo i et håp om å beholde arbeidsplasser. Fagbevegelsen kan trenge tilsvarende ryggdekning når sykelønna ventelig blir angrepet igjen.