Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel er bekymret for økte koronarelaterte utgifter.
Tormod Ytrehus
Kommentar
«Fagbevegelsen, med LO i spissen, bør heie på arbeidsgivernes sykepengekrav»
Sykelønna er et skjørt kompromiss.
kjell.werner@anb.no
Koronapandemien har ført til økt sykefravær. Det er ventet at fraværet vil øke ytterligere når regjeringen nå har lettet på smitteverntiltakene. Halvparten av alle nye sykmeldte har koronarelaterte diagnoser, og denne andelen er økende. Statistikken fra Nav forteller at det ble 54.700 nye personer med legemeldt sykefravær i forrige uke.
Det er en økning på 4.600 personer fra uken før. Korona er årsaken til 51 prosent av dem som nylig har blitt sykmeldt. Samtidig er det positivt å registrere at antall nye sykmeldte likevel vokser saktere enn smittetallene. Årsaken er at omikron-viruset i hovedsak gir et lettere sykdomsbilde med langt mindre behov for sykmeldinger enn det som var tilfellet med tidligere virusvarianter.
Et økt sykefravær vil ramme mange bedrifter og virksomheter, både som følge av at ansatte ikke er på jobb og at det må betales sykelønn for deler av fraværet. Derfor krever bransjeforeningene Virke og NHO at staten kutter arbeidsgiverperioden for koronarelatert fravær ned til tre dager.
Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel mener det er ulogisk at arbeidsgiver skal betale for flere fraværsdager nå enn under pandemiens første bølger. I fjor høst ble nemlig arbeidsgiverperioden økt fra tre til fem dager. Det hører med til bildet at arbeidsgiver betaler for de 16 første sykedagene under normale forhold.
Debatt: «Kraftselskapene tar superprofitt på salg av strøm. Nå må politikerne ta grep»
Men det er ikke bare det private næringslivet som rammes indirekte av koronasykdom. Det største antallet nye sykmeldte finner vi nemlig innen helse- og sosialsektoren. Deretter kommer varehandelen. Og så følger bygg, anlegg og undervisning på rekke og rad i statistikken til Nav. Når det nå blir mindre bruk av hjemmekontor, vil sikkert bildet endre seg noe.
Sykelønnsordningen er en juvel i den norske modellen. Samtidig er dette et skjørt kompromiss mellom fagbevegelsen, arbeidsgiverne og staten. Ordningen sikrer arbeidstakerne full lønn under sykdom. Staten betaler for sykefravær over 16 dager.
Men fra tid til annen blir sykelønnsordningen angrepet fra bedriftsledere og politikere. Argumentet er da at ordningen er for raus, at den dermed fører til for høyt sykefravær.
Kommentar: «Årets lønnsoppgjør blir en hard nøtt å knekke»
På denne bakgrunn bør regjeringen innfri ønsket om å redusere arbeidsgiverperioden for koronarelatert sykefravær til tre dager. Dette vil være en god håndsrekning til bedrifter som venter et ekstra høyt sykefravær siden vi nå er inne i en periode med økende smitte. Det vil også være en fornuftig investering for regjeringen, i den forstand at det bidrar til å skape bred tillit til den norske sykelønnsordningen blant arbeidsgiverne.
Fagbevegelsen, med LO i spissen, bør heie på arbeidsgivernes sykepengekrav. Dette bunner jo i et håp om å beholde arbeidsplasser. Fagbevegelsen kan trenge tilsvarende ryggdekning når sykelønna ventelig blir angrepet igjen.
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
LO-lederen: Erna Solberg sprer bevisst feilinformasjon om innleie
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB