Debatt.
Færre vil jobbe i skole og barnehage: «Lav lønn og dårlige arbeidsforhold lokker ikke flere til disse yrkene»
Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Mens antall søkere til høyere utdanning når nye høyder, synker antall søknader til både lærer- og sykepleierutdanningene.
Det totale søkertallet har gått opp med 12.052 i forhold til i fjor, en økning på 8,7 prosent.
For lærerutdanningene er trenden den motsatte: 1.148 færre har lærerutdanning som sitt førstevalg. Det er en nedgang på 8,1 prosent. For barnehagelærerutdanninga er nedgangen 7,3 prosent.
– Dette er oppsiktsvekkende, sier Karl Øyvind Jordell, professor emeritus i pedagogikk ved Universitetet i Oslo til Klassekampen.
Tidligere har det vært slik at disse to utdanningene «balanserer» hverandre: når tallet på søkere til den ene utdanninga har falt, så har tallet til den andre steget.
Jordell har fulgt utviklinga i antall søkere til de ulike utdanningene over lang tid. Han synes siste års søkertall er spesielt overraskende med tanke på at det totale antall søkere til høyere utdanning stiger. En av forklaringene kan være at både barnehagelærer- og lærerutdanningene har en klar overvekt av kvinnelige søkere.
- Jeg tror jentene har fått nok av dårlige arbeidsvilkår og lav lønn, sier han.
Den forklaringa styrkes av at også et annet kvinnedominert studium taper terreng, sykepleierutdanninga. For selv om antall søkere der har økt, er økningen mindre enn for den generelle økningen i antall søknader til høyere utdanning.
Dette kan framstå som et paradoks i en tid der vi retter høy oppmerksomhet nettopp mot dem som står i frontlinja i kampen mot korona. Dette gjelder kanskje særlig sykepleiere, men også lærere som har omstilt seg til hjemmeundervisning på en meget god måte.
Nå var søknadsfristen 1. april, altså før vår oppmerksomhet ble rettet mot mer enn å berge oss selv og våre nærmeste gjennom koronaepidemien, men epidemien synes altså ikke å ha påvirket søkertallene. Tidlige løfter om å belønne de som sto i førstelinjen med noe mer enn applaus synes da også å svekkes, nå som reelle lønnsforhandlinger står for døra.
Fredag går fristen ut for å si ja eller nei til den studieplass man er tilbudt. Da får vi et bedre bilde av hvor mange som faktisk begynner på ulike utdanningsløp fra høsten av.
Kanskje gir det et bedre utfall enn det tallene til nå kan tyde på, men det er uansett svært bekymringsfullt hvis søkertallene til så viktige yrker som lærer, barnehagelærer og sykepleier går ned, etter flere år med økende søkertall.
Vi vet at mange lærere kommer til å ga av med pensjon i løpet av kort tid, og at behovet for sykepleiere vil øke dramatisk i takt med den kommende eldrebølgen.
Fortsetter denne trenden er vi derfor som samfunn nødt til å sette inn tiltak, og da kommer vi ikke unna professor Jordells påpekning: lav lønn og dårlige arbeidsforhold lokker ikke flere til disse yrkene. Det er noe både våre politikere og partene i arbeidslivet bør merke seg, før krisen blir akutt.