Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)
Jan-Erik Østlie
Vekterstreiken
For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette
Jeg støtter streiken 100 prosent, og dersom vi ikke vinner frem så er jeg usikker på om jeg i det hele tatt vil gå tilbake til vekteryrket.
Sekreter i PSS Maritim Kristiansand klubben
NHO Service går gjentatte ganger ut med at vekterstreiken er umusikalsk grunnet koronapandemien, at over 1000 vektere er permitterte og at vekterbransjen sin fremtid er usikker.
Jeg (som mange andre) endte opp som vekter ved en tilfeldighet, og jeg (som mange andre) forelsket meg i yrket.
Følelsen av å hjelpe andre, følelsen av å kunne gjøre andre sin hverdag tryggere, følelsen av at man gjør en viktig jobb i samfunnet.
Den følelsen var stor da jeg startet, men følelsen har til stadighet falt.
Debatt: Vekterstreiken er like mye en kamp om en kursendring som det er en lønnskamp, skriver tillitsvalgt
Hvor blir det av respekten?
Følelsen jeg sitter med nå er mer maktesløshet. Tar jeg en tyv, blir saken henlagt. Stopper jeg en slåsskamp på mitt objekt, så fortsetter den ett annet sted. Blir jeg truet verbalt eller med ett våpen – jaja, det er en del av jobben, og dersom jeg anmelder, så blir det henlagt.
Konsekvenser: Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort
Dersom en situasjon eskalerer i en slik grad at jeg må bruke fysisk makt for å få kontroll over en person som er farlig for meg (eller andre), så stopper folk opp og sier at jeg er den voldsomme, de tar bilder av meg og roper ”vekter-vold”, selv om jeg prøver å beskytte dem.
Allikevel så fortsetter jeg å gjøre jobben min etter beste evne fordi jeg elsker den følelsen man får av å kanskje hjelpe ett lite barn som ikke finner foreldrene sine, man de-eskalerer en situasjon og får ett anerkjent takk etterpå for hjelpen. Man får ett takk fra den butikkansatte man hjalp under ett tyveri.
Vi gjør en utrolig viktig jobb i samfunnet. Jeg syns det er en skam at våre arbeidsgivere ikke ser det. Jeg syns det er en skam at våre arbeidsgivere og NHO ikke har respekt for oss.
Jeg er stolt over mitt yrke, jeg utfører min jobb med en respekt for mine kollegaer og alle jeg møter. Respekt gir jeg til den ikke er fortjent lenger.
Da lurer jeg på hva vi vektere har gjort for å ikke få respekt fra våre arbeidsgivere, og hvordan kan de forvente at vi skal gi respekt til dem – når de ikke respekterer oss?
Dersom vi ikke kan spille på samme lag og jobbe for å løfte yrket til hva det kan være, hvorfor skal jeg gå tilbake til ett yrke hvor arbeidsgiver og NHO ser ned på meg istedenfor å se meg i øynene med gjensidig respekt?
Innsikt: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker
Usikker fremtid for vekteryrket
I Klassekampen sin lederartikkel så stod det blant annet: "...når nærpolitiet skrumper inn, er det vekterne som fyller tomrommet."
Det er dessverre realiteten. Mange opplever at politiet ikke er like synlige, eller har like hurtig utrykningstid. Vekteren er derimot nesten alltid i nærheten. De siste årene har vekterne fått stadig flere arbeidsoppgaver som har likhet i polisiære arbeidsoppgaver, men dette uten at vekterens myndigheten øker, uten at kompetanse/opplæring heves, og uten at vektere belønnes for ett stadig tøffere arbeidsmiljø.
I løpet av mine snart 5 år innenfor vekteryrket har jeg fått minimalt med kompetansehevende opplæring. Jeg gjennomførte ett vekterkurs og følte meg ikke spesielt utdannet til verken det ene eller det andre. All min kunnskap igjennom yrket har jeg fått fra dyktige kollegaer og egen erfaring. Det forbauser meg at det skal være slik. Selv når jeg melder ifra om ønske om kompetansehevende kursing fordi jeg ønsker å utføre mitt arbeid på best mulig måte, så er alltid svaret ”nei” fordi det ikke er noe lovkrav, eller fordi det ikke er økonomi til slikt.
Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden. Vi kan ikke fortsette i samme spor, med flertallet av deltidsansatte i en lavlønnsfelle, med stadig flere og vanskeligere arbeidsoppgaver uten at vi er trent til å håndtere dette. NHO Service har uttalt at situasjonen for vektere til neste år er usikker. Jeg vil si at hele vekteryrket for all fremtid er usikkert dersom de ikke møter oss i forhandlingene med likeverd og anerkjennelse.
Undersøkelse: Nesten ingen vet at vekterne streiker. Fafo-forsker forklarer hvorfor
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen