JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Til høsten er det valg, og de eneste partiene som har tatt til orde for å gjøre noe med boligmarkedet på vegne av vanlige folk, finner du på venstresiden, skriver ungdomssekretær Karina Veum i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Til høsten er det valg, og de eneste partiene som har tatt til orde for å gjøre noe med boligmarkedet på vegne av vanlige folk, finner du på venstresiden, skriver ungdomssekretær Karina Veum i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Erlend Angelo

Kronikk

«Fra leie til eie, en klassereise?»

For vanlige arbeidsfolk, spesielt gruppene som har fått mye applaus under pandemien, så er boligdrømmen nettopp bare det – en drøm. Noe må gjøres.
12.04.2021
11:10
14.04.2021 10:13
Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no

Vi kunne nylig lese på NRK om at andelen mennesker som eier egen bolig, krymper. Det er hovedsakelig ungdom i 20-årene og innvandrere fra utenfor Europa, som står for økningen i leietakere. Om man tar turen innom kommentarfeltet så får man raskt tatt temperaturen på hva «folk flest» mener og tenker om problematikken.

Det er et fåtall, en liten gruppe, som synes det er helt ideelt å leie. Dette er mennesker som ønsker friheten som følger med bare å kunne si opp en kontrakt og flytte, studenter som bare skal være på et sted i en kort periode, eller av andre grunner mener det er mest gunstig for dem å leie.

Flertallet derimot skriver om hvordan de er tvunget til å jobbe deltid, om hvordan de tjener så lite at de ikke har nubbesjanse slik prisene på boligmarkedet er nå. Ofte fordi de har barn så dette trekker ned hvor mye de får låne, eller de har helsemessige utfordringer som gjør at de ikke makter å komme seg inn.

Selv om man kan si mye rart om kommentarfelt på Facebook, så er det av og til en grei temperaturmåler på samfunnet vårt. I kommentarfeltene finner vi alt. Vi finner dem som ikke klarer å skille på komma og punktum, caps lock og vanlig, og alt fra de øverste samfunnslag til de nederste. Man finner en jungel av mennesker, og alle disse, enten det er Geir fra Tana, Tatjana med falsk profil eller Abdel fra Oslo så utgjør de en stor del av det norske samfunnet.

Mye lest: Mangler du egenkapital? Her er løsningene på boligmarkedet

En annen ting som har dukket opp på sosiale medier, er Instagram-profiler som «Revju.no». Her kan man sende inn tilbakemeldinger om utleieleiligheter, samt utleiere. Samtidig som jeg skriver denne kronikken, så tar jeg en titt på de øverste postene. Her kan jeg melde om mye svartsopp, fuktskader, ikke-godkjente soverom og ting som såkalte huseiere har «fikset», som hadde fått fagfolk til å grine.

Boligmarkedet er det frieste markedet vi har i Norge, og kanskje også det beste beviset vi trenger på hva som skjer dersom man «lar markedet regulere seg selv». Jo, man ender opp med mange selskaper som kjøper opp leiligheter og bygårder, de leier ut til blodpris for å kunne tjene penger på det, og fordi de kan, så presser de også boligprisene opp. Så høyt at ungdom og lavtlønte ikke er i nærheten av å kunne komme seg inn på egen hånd.

Hele livet har mine foreldre fortalt meg at alt egentlig handler om å komme inn på boligmarkedet. Når man har kommet inn på boligmarkedet, kan man endelig kalle seg «voksen», man er etablert, man har sikret seg verdi, fordi «bolig vil aldri tape seg i verdi, vet du». Samtidig kjenner jeg flere som når de omsider kommer seg inn på boligmarkedet, så handler det om å øke verdien på boligen så mye som mulig, slik at man kan selge boligen med overskudd, og finne seg noe enda større og enda bedre ved neste korsvei. Da foreldrene våre kjøpte boliger i sin tid, så kjøpte de i all hovedsak hjem, der vi som små krapyl skulle ha et trygt sted å vokse opp. Men som med mye annet, så har forbrukersamfunnet tatt oss igjen, og det handler om å sikre verdier, og en bolig er en investering og ikke et hjem.

Denne skaper debatt: Henning (28) drømte om sin egen leilighet. Koronaen har gjort ham sjanseløs på boligmarkedet

Jeg sier ikke at alle som selger boligene sine med overskudd, er mennesker som øker klasseskillet mellom rik og fattig. Men jeg sier at vi burde stoppe opp og se oss litt rundt. Når ble tak over hodet til naboen måten å bli rik på? Det frie markedet har åpnet for boligspekulanter, og samtidig som foreldrene våre snakker om «bolig taper seg ikke i verdi, vet du!», så drar de med seg stigen opp mens de selger barndomshjemmet ditt med svulmende overskudd.

Nå er det ikke foreldrene våre som er de verste boligspekulantene, de er en liten del av en stor brøk. For på toppen sitter store selskaper, som kjøper opp flere boliger og leier ut til blodpris. Og igjen sitter ungdom som prøver å komme seg inn på boligmarkedet, fordi de hele livet har fått høre «bolig taper seg ikke i verdi, vet du!».

Samtidig som alle skal kare til seg verdi, så skal man også kare til seg en universitetsutdannelse. Helst en master. Fordi man har skjønt at dersom man skal komme seg noe sted her i verden, og ha råd til bolig, så må man bli leder, HR-sjef eller CEO hos Kokkelimonke shipping & holding AS.

Mye delt: Forskjellene øker på boligmarkedet. Denne regelen stenger de unge ute

For kun på den måten får man seg en sikker jobb, som betaler nok til at man får kjøpt seg en bolig. For som vi alle vet nå: «Bolig taper seg ikke i verdi!». Det at yrkesfag er fremtiden, og at jobbene vi trenger i fremtiden er med fagbrev, DET får bli en annen kronikk.

Det er selvsagt helt greit å ha en hybel i kjelleren din som du leier ut, og det skal være helt greit å leie ut leiligheten din, for eksempel mens du prøvebor med kjæresten din. Det skal finnes muligheter for begge deler. Men jeg har ingen problemer med å forstå at folk faktisk blir forbanna på egenkapitalkravet, når de ser at det per måned er dyrere for dem å leie enn å eie, men at de aldri får sjansen til å komme ovenpå økonomisk, slik at de får lån til å kjøpe et sted å bo. Og da sparker man den retningen som er lettest, nemlig mot egenkapitalkravet. For folk flest så er det hva man har å leve for fra måned til måned som betyr noe, ikke fondsparing og aksjeinvestering.

Noen kommer til å tape penger om boligprisene skal ned, boligmarkedet må reguleres bedre for at ikke prisene skal skyte i været, og man må sette begrensninger på hvor mange boliger man kan eie.

En god mellomløsning er leie til eie-ordningen, der man over tid kan få muligheten til å eie en bolig. Men dette forutsetter jo også at leieprisene ikke er så høye at man heller ikke får råd til dette.

Fått med deg denne? For Daniela (37) har det vært umulig å kjøpe egen bolig. Nå kan hun endelig juble

Jeg skjønner at for vanlige arbeidsfolk, spesielt disse gruppene som har fått mye applaus i pandemien nå, så er boligdrømmen nettopp bare det. En drøm.

Noe må gjøres, for å ha muligheten til å eie taket over hodet ditt skal ikke være en klassereise.

Til høsten er det valg, og de eneste partiene som har tatt til orde for å gjøre noe med boligmarkedet på vegne av vanlige folk, finner du på venstresiden. De andre har hatt åtte år på seg til å gjøre det lettere for deg, men på åtte år har de rikeste fått mer, og du fått mindre.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.04.2021
11:10
14.04.2021 10:13Mest lest

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

URETT: Erik Schjøtt-Waaler (43) sa opp en fast jobb i staten for å bli fosterfar. Nå undres han over de svake rettighetene fosterforeldre har.

Eirik Dahl Viggen

Erik sa opp jobben og ble fosterfar på heltid. Så sa barnevernet opp kontrakten

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

TAPER: Sjømannen Anna Ruud er permittert fra Color Line. Hun taper penger hvis hun jobber under permisjonen.

Asle Rowe

Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Adecco tilbyr tømrere 50-timers uke, men trakk annonsen etter at FriFagbevegelse kontaktet dem.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Adecco søker etter tømrere til 50 timers uke: Ulovlig og oppsiktsvekkende, sier LO-jurist

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Med hjelp fra Nav får Pelle Haagensen arbeidserfaring, tarifflønn og referanse til å søke om lærlingplass og jobb senere.

Yngvil Mortensen

Pelle (18) fikk ikke lærlingplass. Så kom det en gladmelding fra Nav

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

LØNNSØKNING: Oljearbeidere lander på heliporten på Sola etter å ha vært på jobb offshore. Nå får de lønnsøkning.

Arkivfoto: Jan Inge Haga

Dette er den nye lønna til oljearbeiderne

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

HVORFOR NÅ? Esther Mørk (f.v.) og Astri Elisabet Pestalozzi synes det er merkelig at departementet omorganiserer midti en pandemi når ansatte har sittet fra hverandre i et år.

Katharina Dale Håkonsen

Nær 900 ansatte i forvaltningen av høyere utdanning skal omstilles før juli: – Det kom som en bombe

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Det store spørsmålet er hvordan dette skal betales. LO og NHO har i utredningen ikke tatt mål av seg til å løse dette spørsmålet. (Arkivfoto)

Håvard Sæbø

Mange flere kan få tidligpensjon, men hvem skal betale? Her er forslaget til endringene i AFP

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

MOTYTELSE: LO-leder Leif Haraldseth fikk spiren til AFP i 1988, som et resultatet av årets tariffoppgjør.

Arbark

AFP-pensjonen er gull verdt for fagorganiserte. Her er historien bak

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Heidi Nordby Lunde fra Høyre mener fagbevegelsen og venstresdia er tjent med å ikke være så ensidig opptatt av det negative i arbeidslivet.

Hans Kristian Thorbjørnsen, Høyre

Høyre-politikeren kommer med en advarsel til venstresida på 1. mai

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

BEKYMRET: Daniel Walter er Handel og Kontors hovedtillitsvalgt i Obos. Han har aldri opplevd et så stort engasjement rundt en generalforsamling. Forslaget om å legge ned Obos skremmer ham og kollegene.

Brian Cliff Olguin

Obos-tillitsvalgt frykter for arbeidsplassene til 2.600 kolleger

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

SKREMMENDE UTVIKLING: Her på E18 gjennom Vestfold kjører lastebilsjåfør Håvard Gohli hver eneste uke. De siste ti årene har antallet utenlandske vogntog og semitrailere eksplodert.

Roy Ervin Solstad

Her kjører lastebilsjåfør Håvard (70) hver eneste uke. Nå slår han alarm om egen bransje

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Forskerne Bitten Nordrik (t.v.) og Tereza Østbø Kuldova advarer arbeidstakere mot å delta i faktaundersøkelser i arbeidsgiveres regi.

Benjamin Ward/OsloMet / Privat

To forskere advarer mot en voksende trend i arbeidslivet

Leif Martin Kirknes

Ropstad sier nei til Høyres nye skattekutt

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Efta-domstolen svarte onsdag på Høyesteretts spørsmål om Nav-saken.

Hanna Skotheim

Nav-skandalen: Nordmenn i utlandet kan ha blitt nektet trygd helt tilbake til 1994

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Siv Jensen omkranset av journalister. Nå blir det stillere, for på helgens Frp-landsmøte takker hun av som Frp-leder.

Leif Martin Kirknes

Siv Jensen i avskjedsintervju: Dette angrer hun på

Håvard Sæbø

Halvparten av innleien hos Statsbygg var ulovlig

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Min mor: Året må ha vært 1980 da noen tok bilde av Ligia Cruz under en pause på hotellet hvor hun jobbet som stuepike i London. Bildet til høyre tok hun selv i en av metropolens mange passbildeautomater.

Privat

«Det er 1. mai, og jeg tenker på mamma, en vaskedame»

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

TREKKES I TVIL: Jannike Arnesen kom seg om bord i båten «MS Torbjørn» og overlevde Utøya. Det er ikke lenge siden hun ble kalt en «massiv sperreballong for de virkelige ofrene» på den kontroversielle Facebook-siden Sørlandsnyhetene.

Martin Guttormsen Slørdal

Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Leder i Rødt tar utgangspunkt i gruvearbeiderslitet på Røros i sin tale 1. mai.

Jan-Erik Østlie

«Vi er ikke alle i samme båt. Noen er i en yacht», sier Rødt-lederen i sin 1. mai-tale

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Bjørnar Moxnes (Rødt), Une Aina Bastholm (MDG) og Audun Lysbakken (SV).

Stortinget

Rødt og MDG kan få LO-støtte